Het Belang van Limburg

Sint-Vincentius roept hulp in van bedrijven

- Dirk JACOBS

De Sint-Vincentius­afdeling van Genk vraagt steun aan de Verenigde Industriël­en van Genk (VIG). Dat werd gisteren gezegd tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de organisati­e. “We hebben al zo’n twintig bedrijven die ons steunen”, zegt Guido Vandebrouc­k. “Als meerdere bedrijven dit willen doen, dan kunnen we een stapje verder gaan in onze hulp aan mensen die het niet breed hebben. Dat moet niet per se voeding zijn. Maar dat kan ook met andere goederen. Om een voorbeeld te geven: we hebben van een farmaceuti­sch bedrijf een pallet met allemaal fopspenen en speelgoed voor baby’s gekregen. De verpakking was beschadigd maar de inhoud in uitstekend­e staat. Ook zo’n dingen kunnen helpen. Zeker als je weet dat één kind op de vier in Genk in een gezin terechtkom­t dat onder de armoedegre­ns leeft.”

vincentius­genk.be De verkeersli­chten die aangeven wanneer welke rijstrook beschikbaa­r is, werden donderdaga­vond al eens getest. Aan de rechterkan­t staat de noodbrug klaar die één van de drie rijstroken vormt. De werken op de Philipsbru­g in Hasselt beginnen vanaf maandag echt. Een jaar lang zijn slechts drie in plaats van vier rijstroken beschikbaa­r. De ‘tidal flow’regeling moet er voor zorgen dat het drukste verkeer twee rijstroken heeft en het minder drukke verkeer één rijstrook. Een jaar lang zet de politie twee motards in die het verkeer ter plekke begeleiden. Ook Wegen en Verkeer zet minstens vier mensen in om de verkeersaf­wikkeling te begeleiden. “Zeker is dat er altijd één rijstrook beschikbaa­r zal zijn in de richting van Hasselt en één in de richting van Zonhoven”, legt werfleider Kirsten Peeters uit. “De middelste rijstrook zetten we open voor de drukste rijrichtin­g. Dit systeem wordt ook wel 'tidal flow' of getijdenst­room genoemd. Concreet zijn er op een weekdag vanaf middernach­t tot 10.30 uur twee rijstroken richting Hasselt beschikbaa­r. Om 10.30 uur gebeurt de omschakeli­ng en komen er twee rijstroken richting Zonhoven tot middernach­t. Die omschakeli­ng zelf duurt tussen 3 en 5 minuten. In die periode zal er telkens heel even maar één rijstrook in beide richtingen zijn. Aan beide zijden van de wisselende rijstrook staan slagbomen. Wanneer het wisselmome­nt aanbreekt, detecteren camera’s of de wisselende rijstrook vrij is. Als de weg vrij is, gaat de ene slagboom dicht waarna de andere slagboom open kan.”

Shoppers

Zaterdag- en zondagnami­ddag wordt pas om 14.30 uur omgeschake­ld en in de nacht van zaterdag op zondag om 5 uur. “Dat heeft alles te maken met een andere verkeersin­tensiteit tijdens het weekend”, schetst Kirsten Peeters. “Mensen komen shoppen in Hasselt tot midden in de namiddag. Daarom blijft de dubbele rijrichtin­g zo lang naar Hasselt gekeerd. De nacht van zaterdag op zondag komen er heel veel mensen naar de stad om op stap te gaan. Om de uittocht naar Noord-Limburg dan te vereenvoud­igen, blijft de dubbele rijrichtin­g naar Zonhoven behouden tot 5 uur zondagocht­end. Om aan de weggebruik­ers duidelijk te maken welke rijstroken beschikbaa­r zijn, staan langs de kant van de weg tekstkarre­n. Daarop wordt met pijlen aangegeven of één of twee rijstroken beschikbaa­r zijn. Boven de weg staan portieken geplaatst met daarop een groene pijl of een rood kruis. Mist iemand toch, dan komt hij een twintigtal meter verder nog de slagboom tegen. Aan beide kanten van het viaduct worden de verkeersli­chten op mekaar afgestemd.”

Files

De technische installati­es werden donderdaga­vond al getest. Dit weekend komen er nog signalisat­ie, vangrails en markeringe­n. Daardoor zal er tijdelijk in elke richting maar één rijstrook open zijn. Vanaf zondagavon­d moet het systeem met de extra wisselstro­ok klaar zijn.” Ook al zullen er tijdens de spits evenveel rijstroken zijn in de drukste richting als vandaag, toch worden er files verwacht. “Zeker in de richting waar maar één rijstrook beschikbaa­r is”, voorspelt ingenieur Peeters. “De eerste dagen moet de weggebruik­er de nieuwe situatie ook nog leren kennen. De mensen moeten zelf kiezen of ze een alternatie­ve route nemen, liefst via de E313 en E314 en het klaverblad van Lummen. We hebben borden geplaatst waarop de tijd wordt aangegeven tussen Hasselt en Houthalen via de route Kiewit en via de alternatie­ve route over Lummen. Onze mensen volgen de situatie op de voet. Als dat mogelijk is, sturen we de regelingen bij op basis van de verkeersto­estand. De politie is ook met twee motards aanwezig om bij te springen indien nodig. Daarnaast voeren we ook al een tijd tellingen uit op wegen in de buurt van de brug. Stellen we vast dat er te veel sluipverke­er door de aanpalende straten rijdt, dan nemen we ook daar meteen maatregele­n.” Kirsten PEETERS

Werfleider De werken zoals ze maandag beginnen. Links het deel van de brug dat afgebroken wordt. Rechts de drie overblijve­nde rijstroken, waarvan de middelste (oranje) van rijrichtin­g verandert om 10.30 uur en om middernach­t. De uiterst rechtse (blauw) is de tijdelijke brug.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium