Het Belang van Limburg

Vertraging voor Noord-Zuid van Lommel naar Eindhoven

-

De Nederlande­rs stonden al klaar om de aanleg van de nieuwe verbinding tussen Lommel en Eindhoven aan te besteden. Normaal zouden de werken volgend jaar starten, maar in een tussenadvi­es heeft de Raad van State gevraagd om een aantal zaken nader te motiveren, zoals de verplichti­ng voor de natuurcomp­ensatie. De provincie Noord-Brabant heeft zes maanden de tijd om te ‘repareren’. Daarna kan de aanbestedi­ng beginnen. Gedeputeer­de Christophe van der Maat reageert tevreden op het advies. “Er is niet getornd aan de kern van ons besluit voor de nieuwe verbinding­sweg. We gaan nu snel aan de slag om deze aanpassing­en te verwerken. Of en hoeveel vertraging we in het proces oplopen, is op dit moment nog niet te zeggen.”

HASSELT -

Hoe ver staat het onderzoek?

Volgens de recentste cijfers van de openbare aanklager, Ulrich Bremer, hebben 1.215 slachtoffe­rs zich gemeld. 487 van hen deden een aanklacht wegens seksueel geweld, in 21 gevallen is er sprake van verkrachti­ng of een poging tot. Hoewel er aanvankeli­jk sprake was van “duizenden daders”, werden er nog maar 130 mensen in beschuldig­ing gesteld. Meer dan de helft daarvan is afkomstig uit Marokko en Algerije. In 31 gevallen gaat het om seksuele delicten, een peulschil in vergelijki­ng met het aantal klachten.

Waarom zijn er nog niet meer verdachten gevat?

Enkele dagen na de gebeurteni­ssen op de Keulse Bahnhofpla­tz richt de politie een onderzoeks­team op. De ‘Ermittlung­sgruppe Neujahr’ bestaat ondertusse­n al uit 120 ambtenaren. Zij buigen zich over 272 gigabyte aan videomater­iaal,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium