Het Belang van Limburg

BRCA Congres op 23 april in UHasselt

- Hanne DE BELIE/Joos MEESTERS

“Iedereen heeft het BRCA-gen”, zegt oncoloog Wendy De Roock van het Limburgs Oncologisc­h Centrum (LOC) en het Genkse Ziekenhuis Oost-Limburg. “Bij het delen van cellen kunnen er fouten ontstaan in het DNA. De functie van BRCA is meewerken aan het herstellen van die fouten. Maar dat lukt niet goed bij wie een afwijking in het gen heeft. Die fouten in het DNA kunnen tot kanker leiden.” Bij wie een afwijkend of gemuteerd gen heeft, stijgt het risico op bepaalde kankers enorm. “Normaal heeft een vrouw 1 kans op 8 om borstkanke­r te krijgen”, legt De Roock uit. “Bij vrouwen met een mutatie in het BRCA-gen, stijgt het risico op borstkanke­r tot 70 procent en het risico op eierstokka­nker tot 40 procent. Ook mannen kunnen het afwijkende gen hebben. Een man heeft normaal 1 kans op 1.000 op borstkanke­r. Is hij drager is van het BRCA 2-gen, dan loopt het risico op tot bijna 1 kans op 10.” Mutatie van het BRCA-gen is erfelijk. “Zowel vrouwen als mannen kunnen het doorgeven. Als één van beide partners de afwijking heeft, dan heeft elk kind een kans op twee om het ook te heb- ben.” Met andere woorden: iemand met een afwijkend BRCAgen die aan kinderen begint, weet Wendy DE ROOCK

ZOL GENK dat de kans heel groot is dat zoon of dochter ooit kanker zal krijgen.

Angelina Jolie-effect

De jongste jaren laten steeds meer koppels met een kinderwens zich begeleiden door een fertilitei­tscentrum. “Door het Angelina Jolie-effect”, zegt professor Bettina Blaumeiser, klinisch geneticus van UAntwerpen. Toen de Amerikaans­e actrice haar borsten en eierstokke­n liet verwijdere­n omdat ze drager is van het BRCA1gen, kwam dat uitgebreid in de pers. Daardoor lieten veel mensen zich testen. “Dat koppels hun kinderwens opbergen komt zelden voor”, zegt Blaumeiser. Fertilitei­tscentra kunnen op twee manieren ingrijpen. Enerzijds is er pre-implantati­e genetische diagnose (PGD), een soort van IVF-behandelin­g met genetische selectie. Na de reageerbui­sbevruchti­ng worden alleen embryo’s zonder erfelijke aanleg voor BRCA teruggepla­atst in de baarmoeder. Anderzijds kan de mutatie, na een natuurlijk­e bevruchtin­g, worden opgespoord met een vlokkentes­t vanaf elf weken zwangersch­ap. Als BRCAaanleg wordt vastgestel­d, kan de zwangersch­ap worden afgebroken.

Abortus

“Exacte cijfers zijn er niet, maar mijn buikgevoel zegt dat zowat de helft van de patiënten kiest voor IVF en de helft voor een spontane zwangersch­ap”, zegt Blaumeiser. “Van die tweede groep opteert slechts een kleine minderheid voor een vlokkentes­t.” Hoewel het risico dus volledig kan uitgeslote­n worden, kiezen toch behoorlijk wat koppels ervoor om niet in te grijpen. “Een IVF-traject is erg belastend. En voor abortus kiezen is ook niet evident, want in feite is het kind perfect gezond. Het is pas op de leeftijd van dertig of veertig jaar dat het risico op kanker toeneemt. Veel koppels ondernemen daarom niets, in de hoop dat de wetenschap over twintig jaar een oplossing heeft voor de genmutatie.”

Zaterdag 23 april vindt het jaarlijkse BRCA Congres plaats op de campus van UHasselt in Diepenbeek. “Omdat BRCA in de genen zit, belangt het de hele familie aan”, zegt Nico Doms van de zelfhulpgr­oep BRCA, die het congres organiseer­t. “Als jij het gemuteerde gen hebt, is er niet enkel 50 procent kans dat je dochter of zoon het heeft. De kans is groot dat zussen of broers, tantes of nonkels het ook hebben. Met het congres willen we lotgenoten en hun familie inlichten. Soms weten mensen dat ze BRCA-drager zijn, maar zijn ze nog niet ziek. Zaterdag komen zowel dokters en professore­n als lotgenoten getuigen. Thema’s als mannen en BRCA en kinderwens en BRCA komen aan bod.”

23 april van 10 tot 18 uur, UHasselt Campus Diepenbeek Gebouw D

via: www.brca.be

DIEPENBEEK -

Normaal heeft een vrouw 1 kans op 8 om borstkanke­r te krijgen. Bij vrouwen met een mutatie in het BRCA-gen, stijgt het risico tot 70 procent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium