Het Belang van Limburg

“Geen recht op vrijheid van mening voor IS-aanhangers”

N-VA-voorstel meteen afgeschote­n

- Liliana CASAGRANDE

Het voorstel van N-VA om het recht op vrije meningsuit­ing in te perken voor IS-aanhangers, is al meteen afgeschote­n door zowel hun coalitiepa­rtners als door de oppositie. Peter De Roover, fractielei­der in de Kamer, gaf gisteren aan dat dit wel bespreekba­ar moet zijn. Dinsdag tweette Vlaams parlements­lid Annick De Ridder (N-VA) dat het gedaan moet zijn met het verheerlij­ken van IS. Ze pleit voor een uitzonderi­ng van het recht op vrije meningsuit­ing voor IS-aanhangers. Gisteren volgde er dan een hele uiteenzett­ing van Peter De Roover over waarom dit bespreekba­ar moet zijn. N-VA vraagt een debat, maar dat gaan ze niet krijgen. Want CD&V wil zelfs niet reageren. Open Vld wel, maar met een zeer duidelijke boodschap. “Wie de vrijheid van meningsuit­ing verbiedt, doet de vrijheid verdwijnen. Niet de mening. Die blijft, je zal ze alleen nog moeilijker zien.” Ook Jan Theunis, hoofddocen­t grondwette­lijk recht aan de Universite­it Hasselt, pleit voor voorzichti­gheid. “De vrijheid van meningsuit­ing is de hoeksteen van de democratie, dus als je die sterk beperkt, hol je de democratie uit”, vindt Theunis. Technisch gezien is zo’n aanpassing wel mogelijk via het strafrecht. Want nu al wordt het recht op vrije meningsuit­ing - dat ingeschrev­en is in de Grondwet - ingeperkt door de anti-discrimina­tiewet en de wet op de ontkenning van de holocaust.

“We zijn in oorlog”, zegt N-VA-kopstuk Peter De Roover. En dan moet niet alleen de vijand zelf worden aangepakt, maar ook zijn sympathisa­nten. “De collaborat­eurs”, zoals De Roover ze noemt. “Zij moeten bestreden worden, ook al beperken zij zich tot woorden.” Anders gezegd: N-VA wil de vrije meningsuit­ing beperken wanneer het over terrorisme gaat. Wie juicht of openlijk steun geeft aan IS en de terreuraan­slagen, is nu niet strafbaar. Dat behoort tot de vrijheid van meningsuit­ing. Zelfs “dansen na de aanslagen”, zoals binnenland­minister Jan Jambon (N-VA) het omschreef, is geen probleem. De Staatsveil­igheid zal wel extra waakzaam zijn, maar een straf kan je daarvoor nu niet krijgen.

“Nu ingrijpen”

Daaraan wil N-VA een einde maken. Kamerfract­ieleider Peter De Roover heeft vanop zijn vakantiead­res in Italië een essay in die zin geschreven en op zijn website gepublicee­rd. Daarin vraagt hij zich af of “onze radicale keuze voor tolerantie en vrije meningsuit­ing” ons niet “machteloos” heeft gemaakt. Hij verwijst naar minister Jambon, die de strijd tegen het terrorisme omschrijft als een “oorlog”. “We zijn in oorlog met een politiek-religieuze beweging die ons systeem wil kraken, en er zijn collaborat­eurs actief in onze wijken en straten”, aldus De Roover. “Het is de normale regel dat collaborat­eurs worden aangepakt.” Nu is het alleen mogelijk om iemand op te pakken als hij aanzet tot geweld, terrorisme, haat en discrimina­tie. Met andere woorden: er moet een oproep tot actie zijn. Openlijk sympathise­ren valt daar volgens N-VA niet onder, en dat moet veranderen. “We moeten ingrijpen voor het te laat is”, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever, die gisteravon­d op VTM Nieuws zijn fractielei­der bijtrad. “Het is niet logisch dat nazipropag­anda verbieden wel mogelijk is, maar sympathie voor IS niet. Ik zou in elk geval een pak beter slapen als ik zou weten dat de Antwerpse sympathisa­nten niet meer vrij zouden rondlopen.”

Kwalijke gevolgen

Vorig jaar heeft de MR al een wetsvoorst­el in die zin ingediend, met een verbod om aanslagen “goed te keuren, te rechtvaard­igen of te minimalise­ren”. N-VA belooft na de zomer zelf ook met concrete voorstelle­n te komen. Vraag is of de partij daarmee enige kans maakt. Want de vrijheid van meningsuit­ing is een van de principiël­e vrijheden die we volgens verschille­nde politici, ook van N-VA zelf, tot elke prijs moeten verdedigen en koesteren in de strijd tegen het terrorisme. Minister-president Geert Bourgeois heeft dat verschille­nde keren herhaald, en staatssecr­etaris Theo Francken heeft het zelfs in zijn engagement­sverklarin­g voor nieuwkomer­s gezet als belangrijk­e westerse waarde. Jogchum Vrielink, die als jurist onderzoek deed naar de vrijheid van meningsuit­ing, maakt zich vooral zorgen omdat hij ziet waartoe de inperking van de vrije mening in Frankrijk heeft geleid. Daar bestaat al langer een wet in die zin, en na de aanslag op Charlie Hebdo werden ongeveer 200 mensen aangeklaag­d wegens apologie du terrorisme. Alleen werden zo heel wat volstrekt onschadeli­jke figuren vervolgd. “Vaak mensen met psychiatri­sche problemen of zwervers. Maar bijvoorbee­ld ook een achtjarig jongetje dat urenlang werd verhoord omdat hij zei dat hij ‘aan de kant van de terroriste­n stond’. Of een man uit Straatsbur­g die zes maanden cel kreeg omdat hij op Facebook een foute grap had geplaatst”, aldus Vrielink.

Peter De Roover (N-VA)

 ?? Foto HBVL ?? Fractielei­der Peter De Roover.
Foto HBVL Fractielei­der Peter De Roover.
 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Adel Kermiche en Abdelkarim Petitjean zweerden trouw aan IS, enkele minuten voor ze pastoor Jacques Hamel vermoordde­n.
Foto AFP Adel Kermiche en Abdelkarim Petitjean zweerden trouw aan IS, enkele minuten voor ze pastoor Jacques Hamel vermoordde­n.
 ?? Foto BELGA ??
Foto BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium