Het Belang van Limburg

Limburgse Turken krijgen dreigbriev­en

- (rust/tlb)

Minstens twee Limburgse gezinnen van Turkse afkomst hebben dreigbriev­en gekregen, met de melding ‘Muslim go home’. Murat Göncü uit Maasmechel­en is naar de politie gestapt: “Mijn vrouw en kinderen voelen zich thuis onveilig.” Na verschille­nde andere incidenten ziet het interfeder­ale Gelijkekan­sencentrum Unia “een trend van toenemende islamofobi­e”.

Minstens twee Limburgse gezinnen n van Turkse afkomst hebben maandag een anonieme dreigbrief in n de bus gekregen met de melding ‘Muslim go home’, moslim ga naar huis. “De brief is afgestempe­ld in Luik, maar voor de rest ontbreekt elk spoor van de afzender”, zegt Murat Göncü (36) uit Maasmechel­en, een van de slachtoffe­rs die naar de politie stapten. “Mijn vrouw en kinderen voelen zich thuis onveilig, ik durf ze niet meer alleen laten.” De politie onderzoekt de zaak. ‘Muslim go home’. Die niet mis te verstane boodschap viel maandagoch­tend in de bus bij minstens twee Limburgse gezinnen van Turkse afkomst. “Geen flauw idee waarom de dader mijn familie viseert”, zucht Murat Göncü, die al bijna zijn hele leven in Maasmechel­en woont. “Ik heb met niemand problemen en ben ook niet politiek of religieus actief. Van de spanningen van de voorbije weken ben ik ver weg gebleven.” Toch richtte de afzender – die zijn brieven in het Luikse op de post stak en in beide gevallen een identieke fotokopie verstuurde– zich persoonlij­k tot de Maasmechel­aar, getuige Murats voor- en achternaam op de enveloppe. “Heeft de dader mijn gegevens toevallig op internet gevonden vonden of word ik persoonlij­k geviseerd? Feit is dat mijn vrouw en kinderen zich bedreigd en onveilig voelen. Ik durf ze niet meer alleen thuislaten.”

Onderzoek

Murat stapte naar de politie, waar een pv wegens bedreiging­en werd opgesteld. “Voorlopig hebben wij nog maar één dergelijke melding ontvangen”, zegt politiewoo­rdvoerder Johnie Nijs van de zone Lanaken-Maasmechel­en.Erwordtnu een onderzoek naar de identiteit van de dader opgestart. Ook in Beringen sloeg de anonieme briefschri­jver toe. Daar ontving een gezin in de Koolmijnla­an maandagoch­tend een identiek exemplaar. “Op de omslag stond vreemd genoeg de naam van mijn moeder”, vertelt de zoon des huizes, die net als Murat de feiten bij de politie meldde. “Ook voor mij is het een raadsel waarom de dader ons gezin viseert. Wij zijn niet bij een politieke of religieuze vereniging aangeslote­n en hebben niet deelgenome­n aan de protesten in Beringen.”

Racisme

De Turkse families die de brieven ontvingen, kennen elkaar niet. “Eigenlijk zouden we zo’n anonieme briefschri­jver moeten negeren, want dit is waarschijn­lijk een zot met racistisch­e motieven. Bedreigd voel ik mij niet, maar uiteraard schrik je als er zo’n oprotbrief op de mat valt.” Net als in Lanaken-Maasmechel­en kwam bij de politiezon­e BeringenHa­m-Tessenderl­o nog maar één klacht binnen. De zones Limburg Regio Hoofdstad, Midlim en Heusden-Zolder - gemeenten met een grote Turkse gemeenscha­p - ontvingen nog geen meldingen van anonieme dreigbriev­en.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ?? De slachtoffe­rs kregen eenzelfde fotokopie.
De slachtoffe­rs kregen eenzelfde fotokopie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium