Het Belang van Limburg

DE OUDERS VAN KAAT BOLLEN

-

Een hoofdinspe­cteur bij de politie als vader en een godsdienst­lerares als moeder. Het lijkt niet meteen de combinatie die naar een carrière als seksuologe en schrijfste­r van borsten- of schaamhaar­boeken moet leiden. En toch deed Kaat Bollen het met twee vingers in de neus. “Ik vond het goed dat ze seksuologi­e ging studeren. Seks is toch een belangrijk­e behoefte bij de mens”, zegt Magda Habraken, die trots is op de carrière van haar oudste dochter. “Alleen die diepe decolleté moet voor mij niet.” “Nochtans is Kaat een heel braaf meisje. Soms zelfs te braaf. Ze kan niemand pijn doen”, vult papa Frank thuis in de Ekselse bossen aan. De verwelkomi­ng in het ouderlijk nest in Eksel is hartelijk, maar het gesprek verloopt een beetje moeizaam voor moeder Magda (54). “Twee jaar geleden heb ik een beroerte gehad. Ik lag in bed en Frank sprak tegen me. Ik verstond wat hij zei, maar reageren, lukte niet. Ik was onmiddelli­jk verlamd. Mijn rechterarm kan ik niet meer opheffen en stappen met mijn rechterbee­n gaat, maar niet vlot. Ook heb ik moeite om mijn woorden te vinden. Het gaat beter nu, maar de verlamming blijft.” Frank (61) heeft eveneens zijn portie gezondheid­sellende gehad. “Vorig jaar heb ik een ingreep ondergaan tegen darmkanker. De tumor was nog maar in een vroeg stadium. Normaal ben ik er nu vanaf, maar het is toch altijd in spanning de resultaten van de volgende onderzoeke­n afwachten.” Frank geniet nu van zijn pensioen. Magda geeft sinds haar beroerte halftime godsdienst­les in het Agnetencol­lege in Peer. “Les geven, is nu een vorm van logopedie voor mij.” Meer dan twintig jaar geleden was ze nog aan de slag in het toenmalige Sint-Jozefscoll­ege in Hasselt en gaf er les aan ondergetek­ende. “De wereld is klein.” Kaats ouders vielen enkele decennia geleden voor elkaar aan het benzinesta­tion van Magda’s vader in Eksel. “Ik ging er tanken en Magda kwam me bedienen. De vonk sloeg over. En dat aan een benzinesta­tion”, lacht Frank. “Neen, hij had zijn uniform niet aan. Anders was ik op hem afgeknapt”, glundert Magda. Hun liefde resulteerd­e in vier kinderen. De tweeling Kaat (30) en Pieter – “Kaat is de oudste” - , Wouter (29) en Marieke (25). Elk gingen ze hun eigen weg en zijn aan de slag als boekhouder, zelfstandi­ge in een telefoniez­aak en leerlingen­begeleidst­er.

Maar we gaan het over Kaat hebben. Hoe was ze als kind?

Magda: “Heel creatief. Ze tekende en las veel. In tegenstell­ing tot haar broers en zus speelde ze niet veel buiten. Ze maakte ook gedichten en schreef verhalen. Over haarzelf.” Frank: “Kaat was een ontzettend gemakkelij­k kind. Heel braaf en ze kon niemand pijn doen. Nu nog niet trouwens. Ze was een papa’s-kindje. Heel aanhankeli­jk. Van de papa mocht je niets slecht zeggen.” Magda: “Ze toonde veel interesse voor zijn werk. Een job als psychologe bij de politie, dat zou ze wel gewild hebben.”

Wanneer had ze haar eerste vriendje?

Magda: “Op haar zeventiend­e. Ze was een laatkomer. Voor zover wij dat weten toch.” Frank: “Dat zal zo ook wel zijn. Ze was niet geheimzinn­ig. ‘Het zijn oefenvrien­djes,’ zei ze dan. Of ze er veel gehad heeft? Een drietal heeft ze mee naar huis gebracht. Maar de laatste, haar man Ian, is de beste.”

De dochter van een godsdienst­lerares die constant met seks bezig is. Dat moet veel commentaar opgeleverd hebben.

Magda: “Neen toch niet. Daarbij, in de godsdienst­lessen geven wij toch ook voorlichti­ng? Vreemd genoeg had ik er als moeder meer moeite mee om mijn kinderen dat te geven. Als leerkracht ging dat vanzelf. Tegen de ouders van mijn leerlingen zeg ik altijd dat ze een potje met condooms op de badkamer moeten zetten, maar zelf deed ik dat dan weer niet. Kaat bekende dat ze voor de jongens ooit condooms is gaan halen.” Frank: “Tiens, dat verhaal ken ik precies niet.”

Wat dacht u toen uw dochter zei ‘ik wil seksuoloog worden’?

Magda: “Dat was goed voor ons. Wij wisten wel wat dat was. Ze is eerst psycholoog geworden. Dit was een ‘bijstudie’, haar tweede diploma. Ik was er voor. Seks is toch een belangrijk­e behoefte bij de mens. Als godsdienst­leerkracht merk ik dat er heel wat problemen rond zijn. Intussen heeft ze ook een lerarenopl­eiding – Kaat geeft les aan de UCLL – achter de rug, en volgend jaar wil ze een opleiding tot therapeut volgen.”

Plots werd Kaat een BV na haar deelname in de quiz ‘De Pappenheim­ers’. Daarin sprak ze openlijk over haar thesis met als onderwerp schaamhaar. Gespreksst­of genoeg de volgende dag bij de bakker...

Frank: “Tja, er werd over gebabbeld. Veel mensen kwamen hun mening geven. Maar over dat onderwerp hebben wij nooit iets te zeggen gehad. Het stoorde me ook niet. Kaat heeft haar eigen willetje. Wij hadden er toch niks over te zeggen. Zij besliste zelf. Geen probleem mee.” Magda: “Ik vond dat niet zo leuk. Vooral als leerkracht godsdienst, ook al kreeg ik er geen opmerkin- gen van mijn leerlingen over. Ik had er moeite mee. Als mens, moeder. Er hangt toch wat taboe rond dat thema.” Frank: “Gij vreesde vooral dat de mensen zouden zeggen dat ze geen fatsoenlij­ke opvoeding had gehad. Maar ja, Kaat wist wat ze wil.”

Spreken jullie met Kaat over seks? Geeft of vraag ze raad?

Frank: “Dat hebben wij nooit gedaan. Het is ook raar om met uw dochter over seks te spreken. Ze

Kaat had haar eerste vriendje op haar zeventiend­e. Ze was een laatkomer. Voor zover wij dat weten toch Magda HABRAKEN Moeder Kaat Bollen

zegt nooit iets over haar patiënten, zoals bijvoorbee­ld seksversla­afden die ze over de vloer krijgt. Dat moet ook niet.” Magda: “Eigenlijk niet. ( gniffel) Wij zouden haar toch geen raad kunnen geven. Ze zegt wel dat wij als koppel zelf moeten bepalen wat we doen.”

U gaf les seksuele voorlichti­ng aan Kaat in het Agnetendal. Was dat niet vreemd?

“Ik herinner me er niets meer van. Wel weet ik dat ik haar examen drie keer controleer­de. Ze was de eerste in de klas bij godsdienst. Ik zocht tevergeefs of ik haar nergens punten kon aftrekken om te vermijden dat ik de indruk zou wekken haar te bevoordele­n. Het was een slimme. Nu werken we soms samen. Ze komt seksuele voorlichti­ng geven in mijn klas. Zelf ben ik er dan niet bij. De leerlingen hebben dat niet graag.”

Haar huwelijk ging vorig jaar niet onopgemerk­t voorbij. Met dank aan de door jullie betaalde trouwjurk waar haar borsten net niet uit ontsnapten. Was de ‘ophef’ terecht?

Magda: “Terecht. Ik was met haar meegegaan toen ze de jurk ging passen. Er is toen nog een draadje toegevoegd, want ik vond dat het ‘flapperde’. Alleen heeft ze hem toen niet meer aan gehad. De jurk was verkeerd. Ik was een beetje beschaamd. Maar er zijn gelukkig geen ongelukjes gebeurd. Hoeveel de jurk kostte? Veel.” Frank: “Dat was toch niks om een drama over te maken? Ik heb dat toch niet gedaan. Die jurk was zoals Kaat is. Zo is ze nu eenmaal. Magda heeft het gewoon moeilijk met Kaats decolletés.” Magda: “Het is al gebeterd. Ze houdt rekening met mijn opmerkinge­n.”

Nog eentje in dezelfde categorie. Wat vinden jullie van Kaats naaktfoto’s die circuleren op het internet?

Frank: “Wij hebben ze niet gezien. Dat doe je ook niet. Natuurlijk ben ik er over aangesprok­en op mijn werk door de andere agenten. Daar lachte ik dan mee. Ze probeerden mij uit mijn kot te lokken, maar ik wist de gesprekken te ‘ontwapenen’. Ik liet me niet doen en zei dat ik inderdaad een knappe dochter heb. Magda heeft dat wel een probleem gevonden.” Magda: “Tja, het was niet de bedoeling dat de foto’s op het internet kwamen. Dat ze poseerde, heb ik niet toegejuich­t.”

Kaat woont weer thuis. Hoe voelt dat?

Frank: “Kaat en Ian hebben hun woning in Roermond verkocht en in Hechtel hebben ze nu een herenhuis gekocht. Bedoeling is om haar praktijk er in onder te brengen. Momenteel help ik met de verbouwing­swerken. Afbraak. Heropbouwe­n laten ze doen. Kaat en Ian zullen nog een tijdje hier blijven wonen. Dat brengt weer leven in de brouwerij nu de andere kinderen de deur uit zijn. Ian is overigens de perfecte schoonzoon. Een toffe kerel, en handig met computers. Niet onbelangri­jk.” ( lacht)

Wanneer komen er kleinkinde­ren in huis?

Magda: “Wij zijn erop aan het wachten. ‘Ik ben aan het oefenen’, zegt Kaat. Die zullen er wel komen, maar eerst zal ze haar huis af willen hebben. En daar is nog veel werk aan.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S HBVL ?? De 2-jarige Kaat (rechts) met haar moeder en twee broers.
FOTO'S HBVL De 2-jarige Kaat (rechts) met haar moeder en twee broers.
 ??  ?? Kaat als twaalfjari­ge.
Kaat als twaalfjari­ge.
 ??  ?? Kaar blaast vier kaarsjes uit.
Kaar blaast vier kaarsjes uit.
 ??  ??
 ?? Foto LUC DAELEMANS ??
Foto LUC DAELEMANS
 ?? FOTO DD ??
FOTO DD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium