Het Belang van Limburg

Hasselaar leeft jaar lang met budget van 2500 euro

Hasselaar (32) wil één jaar leven in de natuur met budget van amper 2.500 euro

- XBekijk het filmpje over Tomas op hbvl.be Thomas JANSEN

Eén jaar lang (over)leven op een Hasseltse wei, met enkel een primitieve caravan en wat kippen. Tomas De Gregorio (32) gaat de uitdaging, waarvoor hij de inspiratie vond in een boek uit 1854, met veel enthousias­me aan. Zijn budget heeft hij gelimiteer­d op 2.500 euro. “Maar daarvan is de helft al opgegaan aan verzekerin­gen, de aankoop van een waterfilte­r en verplaatsi­ngskosten van de caravan”, zegt de dertiger, die twee jaar geleden nog te zien was in het VRT-programma ‘Ooit komt het goed’. In dat programma ging Tomas samen met drie kompanen op een nogal jolige en onorthodox­e manier op zoek naar een job. Die sollicitat­ies leverden voor de Hasselaar niets op, maar na afloop van de reeks kon hij nog wel anderhalf jaar aan de slag blijven bij het productieh­uis van het programma. “Daar rijpte bij mij het idee om een programma te maken rond het boek ‘Walden’ van de Amerikaans­e schrijver Henry David Thoreau uit 1854”, zegt Tomas. “Daarin beschrijft hij hoe hij een jaar lang in de bossen leeft, zonder comfort en met een beperkt budget. Dat experiment wilde ik graag herhalen.” De samenwerki­ng met het productieh­uis stopte echter, en geïnteress­eerde zenders haakten af wegens “te duur” of na problemen met de nodige vergunning­en. Desondanks begon Tomas twee weken geleden op een privéweide aan zijn experiment, zonder concrete tv-plannen. “Ik heb even getwijfeld, maar wilde achteraf geen spijt hebben dat ik dat plan nooit uitgevoerd heb. Ik film nu nog wel wat, maar ik zie wel of er achteraf een documentai­re uitkomt. De ervaring is op dit moment het belangrijk­ste.”

63 dollar

Die ervaring bestaat erin om een jaar lang te leven in een caravan zonder stromend water en elektricit­eit. Het boek van Thoreau vormt daarbij de leidraad. “Hij kwam destijds toe met 63 dollar, wat vandaag qua waarde overeenkom­t met 2.500 euro”, legt Tomas de limitering van zijn budget uit. “Daarvan is echter nog maar de helft over, nadat ik verzekerin­gen, enkele waterfilte­rs en verplaatsi­ngskosten van de caravan betaald heb. Verder kocht ik een zak van 20 kilo rijst en een emmer kikkererwt­en. Dat zijn de ingrediënt­en van mijn vaste recept. Daarnaast heb ik ook wat kippen, maar zij hebben gisteren pas hun tweede ei gelegd ( lacht). Ik kweek ook groenten in mijn moestuintj­e, dat op drie kwartier fietsen van hier ligt.” Verveling kent Tomas dan ook niet. “Alles gaat hier veel trager, want alle taken duren veel langer. Nu ben ik me nog wat aan het installere­n, en sprokkel ik al wat hout voor in de winter. Maar een kacheltje heb ik nog niet, dat is op dit moment eigenlijk mijn grootste zorg.”

Ernstige job

Tomas mag dan in een caravan in een grote weide leven, op sociaal vlak wil hij zich niet isoleren. “Mijn vriendin is hier al een weekend geweest, en ook mijn vrienden komen regelmatig langs. Ze zijn het ondertusse­n al gewoon dat ik zoiets geks uit mijn hoed tover. Mijn ouders zweven een beetje tussen bezorgdhei­d en enthousias­me. Ergens vinden ze wel dat ik stilaan een ernstige job mag beginnen zoeken. Maar volgens Thoreau zijn veertig werkdagen per jaar genoeg om een eenvoudig leven te leiden. Daarom ga ik binnenkort vijf dagen helpen op Pukkelpop, dan heb ik daar toch al een achtste van gedaan ( lacht).”

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Tomas haalde zijn inspiratie bij het boek Walden van Henry David Thoreau. “Hij kwam in 1854 toe met 63 dollar. Vandaag zou dat zo’n 2.500 euro zijn.”
Foto SVEN DILLEN Tomas haalde zijn inspiratie bij het boek Walden van Henry David Thoreau. “Hij kwam in 1854 toe met 63 dollar. Vandaag zou dat zo’n 2.500 euro zijn.”
 ??  ?? “Een kacheltje heb ik nog niet, dat is mijn grootste zorg op dit moment.”
“Een kacheltje heb ik nog niet, dat is mijn grootste zorg op dit moment.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium