Het Belang van Limburg

“Zo verdwijnt de vrijheid, maar niet de mening”

Open VLd en CD&V willen niet weten van aanpassing wet

-

Dat er een nieuwe beperking van het recht op vrije meningsuit­ing komt zoals de N-VA voorstelt, lijkt zeer onwaarschi­jnlijk. Want coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld willen er niet van weten.

HASSELT -

CD&V wil zelfs niet reageren op het N-VA-voorstel. Open Vldvoorzit­ter Gwendolyn Rutten zit momenteel in de VS voor de Democratis­che conventie, maar reageert van daaruit wel op de verklaring van Peter De Roover. “Wij zijn liberalen en hechten veel belang aan vrijheid. Tegenover woord rd staat staat wederwoord, wederwoord, dat is de essentie essentie van van democratie”, democrazeg­t Rutten. Rutten. “Wie “Wie de de vrijheid vrijheid van meningsuit­ingngsuiti­ng verbiedt, verbiedt, doet doet de vrijheid d verdwijnen, verdwijnen, niet niet de de mening. Die Die blijft, blijft, alleen alleen zal zal je je die moeilijker ijker zien.” zien.”

“Betere e opvolging” opvolging”

Ook voor sp.a sp.a moet moet er er niets niets veranderen en aan aan de de wetgeving. wetgeving. “Het sympathise­ren pathiseren met met of of verheerlij­ken ken van van terreur terreur kan kan door de rechter echter geïnterpre­rden geïnterpre­teerd worden als als aanzetten aanzetten tot haat of of geweld, geweld, dat dat is is al al eerder gebeurd. ebeurd. Een Een expliciete­e wetswijzig­ing wetswijzig­ing zoals in Frankrijk Frankrijk is is dus dus niet nodig”, g”, is is te te horen horen bij bij de partij. De De bestaande bestaande wetten moeten moeten voor voor sp.a sp.a wel streng worden toegepast. “De regering zou beter de opvolging van geradicali­seerden op punt stellen in plaats van ballonnetj­es op te laten. De opvolging van teruggekee­rde Syriëstrij­ders en haatpredik­ers is vandaag, 19 maanden na de eerste aanslagen, nog steeds niet in orde. Dat is niet alleen heel erg dringend, maar zelfs onbegrijpe­lijk.” Wouter De Vriendt van Groen vindt dat N-VA met een mogelijke inperking van de vrije meningsuit­ing toegeeft aan de terroriste­n. Hij wijst er ook op dat in sommige ge landen landen zelfs zelfs nationalis­me nationalis­me als als terreur terreur wordt wordt gebrandmer­kt. gebrandmer­kt.

 ??  ?? Gwendolyn Rutten Foto ISOPIX
Gwendolyn Rutten Foto ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium