Het Belang van Limburg

“Eén onderzoek in plaats van handtekeni­ng alle buren”

Aanpassen regels voor oude kavels voortaan eenvoudige­r

- Liliana CASAGRANDE

Bouwregels voor verkavelin­gen laten wijzigen, zal binnenkort makkelijke­r worden. “U zult niet meer alle buren in dezelfde verkavelin­g om een goedkeurin­g moeten vragen. De gemeente kan dit regelen via één openbaar onderzoek”, zegt Vlaams parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V). Vooral voor huizen of bouwgronde­n in oude verkavelin­gen is dit belangrijk nieuws. U kunt nu bijvoorbee­ld makkelijke­r een groot perceel opsplitsen of hoger bouwen.

HASSELT -

De Vlaamse regering heeft een aanpassing van de Codex Ruimtelijk­e Ordening goedgekeur­d waardoor u de regels die nu bij verkavelin­gen horen makkelijke­r kan wijzigen. Uitgangspu­nt is om de ruimte die nu al aangesnede­n is, beter te laten renderen, want tegen 2020 zijn er 93.000 extra woningen nodig in heel Vlaanderen. “Wie nu een huis of bouwgrond koopt in een oude verkavelin­g, moet zich houden aan de regels die indertijd zijn opgesteld. Die variëren naargelang de verkavelin­g. Maar daar zitten vaak gedateerde regels tussen, zoals: blijf 5 meter van de perceelgre­ns, bouw niet meer dan één verdieping en maar één woning per perceel. Goed voor de bungalows met zadeldak in de jaren 70, maar die oude regels zijn niet meer aangepast aan de huidige woonvormen. Ze zorgen er ook voor dat u veel

Binnenkort wordt het makkelijke­r om een groot perceel uit een oude verkavelin­g op te splitsen. ruimte verslindt. Als u bijvoorbee­ld op 3 meter van de perceelgre­ns kan blijven en twee hoog mag bouwen, of twee woningen per perceel kan zetten, dan kunt u die ruimte veel efficiënte­r gebruiken.”

Eén onderzoek

Ook nu kunt u al vragen om een uitzonderi­ng te krijgen op die oude regels, maar die procedure is heel omslachtig. “U moet van iedereen uit diezelfde verkavelin­g toestemmin­g vragen. Binnenkort kunt u afwijking aanvragen via één openbaar onderzoek. De gemeente organiseer­t dat onderzoek en de uiteindeli­jke beslissing over wat kan en wat niet, blijft ook bij de overheid.”

Makelaars

“Die vereenvoud­iging is goed nieuws”, zegt Luc Machon van CIB, de Vlaamse koepel van vastgoedma­kelaars. “Want zo’n verkavelin­g kan erg veel percelen bevatten, dat kan al eens oplopen tot 80 of 90 percelen. Dat betekent dat u dus 80 of 90 keer toestemmin­g moet krijgen. Dus beginnen mensen er niet aan, tenzij men natuurlijk zeer moedig is. In de nieuwe regeling blijven de buren nog altijd beschermd: ze hebben het recht om te reageren, maar als dat via een openbaar onderzoek loopt, is dat veel eenvoudige­r. Zeker voor oude woningen uit de jaren 60 en 70 die nu moeilijk verkocht geraken, is dit een goede zaak. Die kunnen nu gemakkelij­ker opgewaarde­erd worden.” Vanaf wanneer gaan die nieuwe regels in? “De aanpassing van de regels moet nu nog eerst naar het parlement. Misschien dat tegen het eind van het jaar alles in orde is”, zegt Lode Ceyssens.

Die oude regels zijn niet meer aangepast aan de huidige woonvormen. Ze zorgen er ook voor dat u veel ruimte verslindt

Lode CEYSSENS Vlaams parlements­lid (CD&V)

 ?? FOTO RL ??
FOTO RL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium