Het Belang van Limburg

Eeuwige opposant Etienne Tshisekedi keert terug naar Congo

- Roger HUISMAN

Na een verblijf van twee jaar in ons land is Etienne Tshisekedi (83) gisteren teruggekee­rd naar zijn geboortela­nd Congo. Enkele duizenden aanhangers wachtten de leider van de oppositiep­artij UDPS op aan de luchthaven Ndjili.

BRUSSEL -

De ordedienst­en waren uitdrukkel­ijk aanwezig bij de aankomst van de ‘oude krokodil’ die in zijn eentje het verzet tegen het regime van president Joseph Kabila incarneert. Dat is nodig, want in Congo is de situatie zo gespannen dat één vonk volstaat om het land in brand te steken, zo verzekeren waarnemers. De belangrijk­ste reden hiervoor is dat president Kabila er alles aan doet om geen verkiezing­en te moeten organisere­n, de beruchte glisssage. Normaal gezien moet Kabila eind dit jaar plaats maken voor een opvolger, omdat hij zelf er twee termijnen heeft opzitten. Kabila heeft het Congolese Grondwette­lijke Hof ook zo ver gekregen dat hij aan de macht kan blijven zo lang er geen verkiezing­en plaatsvind­en, hoewel de Congolese grondwet voorziet dat bij het verstrijke­n van de termijn van de president de voorzitter van de Senaat president wordt.

Statement

Kabila

heeft

nog

gepoogd om

Onverzadig­baar

Snel schakelde Bill Clinton weer over naar de kwaliteite­n van zijn vrouw als moeder en als politica: “Mijn dochter heeft de beste moeder in de wereld gehad. Ze is onverzadig­baar nieuwsgier­ig, ze is een natuurlijk­e leider, ze heeft organisati­etalent en ze is de beste veranderaa­r die ik in heel mijn leven heb gekend.”

Centraal op de foto: Etienne Tshisekedi (met pet). Tshisekedi, die al oppositie voerde tegen Mobutu, te lijmen voor een zoveelste dialoog om de overgang voor te bereiden. De speech van Bill Clinton was het hoogtepunt van een wervelende show waarbij allerlei getuigen het historisch­e karakter van Hillary Clintons kandidatuu­r mochten belichten. Hillary is de eerste vrouw in de Amerikaans­e geschieden­is die echt zicht heeft op het hoogste ambt. Het gekir over hoe ze eindelijk het glazen plafond lijkt te doorbreken, was niet van de lucht. Bill Clinton vertelde drie kwartier lang een persoonlij­k verhaal, hoe hij begin jaren zeventig Hillary op de universite­it Yale leerde kennen en hoe hij haar tot drie keer toe om haar hand moest vragen – dit alles in zijn slepende hillbilly- accent.

Georganise­erde chaos

Het lijkt allemaal zo spontaan, die Democratis­che conventie, maar achter die georganise­erde chaos zit een dwingend systeem. De Democraten moeten Hillary Clinton neerzetten als een vrouw van vlees en bloed, die alle kwalificat­ies in zich verenigt om straks vanuit het Oval Office de Verenigde Staten en een klein beetje veel de wereld te besturen. Een vrouw ook die betrouwbaa­r is. Net op dat vlak kan Hillary Clinton een steuntje meer dan gebruiken. Vorige week nog bleek uit een peiling van CNN dat 68% van de ondervraag­den geen vertrouwen heeft in de Democratis­che kandidate. Als het een troost mag wezen: zes op tien Amerikanen vinden Donald Trump niet geschikt voor het hoogste ambt, zo leerde vorige week peiling van ABC News/Washington Post. Tijdens zijn verblijf in België ging Tshisekedi echter een alliantie aan met een pas gevormde groep opposanten, voormalige kopstukken De hagiografi­e die Bill Clinton van zijn vrouw schilderde, liet nauwelijks een donker kantje zien, toen de oud-president zei te hopen dat zijn vrouw nooit spijt zou hebben dat ze met hem getrouwd was. Oudere toehoorder­s begrepen de verwijzing naar de talrijke seksschand­alen die gewogen hebben op de relatie van het power couple, tot en met de beschamend­e scènes in het Witte Huis waar Bill Clinton de stagiaire Monica Lewinsky creatief leerde omspringen met een sigaar. Een affaire die hem bijna het presidents­chap kostte en die Hillary het verwijt heeft bezorgd dat ze al te vergevend is voor het liederlijk­e gedrag van haar man. Tegenstand­ers denken dan meteen dat Hillary er alles aan gelegen was om haar eigen politieke carrière te redden.

Links en rechts

Het was een moeilijke oefening voor Bill Clinton die in 1992 de verkiezing­en won door de Democratis­che partij een ruk naar rechts te geven. De opkomst van Bernie Sanders heeft de partij echter naar de linkerkant gedreven. Hillary Clinton heeft een flink deel van het programma van Sanders moeten overnemen om de lieve vrede in het grote Democratis­che huis met veel kamers te bewaren: van een minimumloo­n van 15 dollar per uur, gratis universita­ir onderwijs voor minderbede­elden en uitbreidin­g van de sociale zekerheid tot het beteugelen van Wall Street en een kritische houding tegenover allerlei vrijhandel­sakkoorden die de ingekrompe­n middenklas­se veel banen hebben gekost. Gisterenav­ond was opnieuw een hoogdag in het Wells Fargo Center in Philadelph­ia, met als hoogtepunt de speech van president Barack Obama die acht jaar geleden als eerste zwarte president het Witte Huis veroverde en die maar al te graag de fakkel zal doorgeven aan de eerste vrouwelijk­e president van de Verenigde Staten.

Bill CLINTON Oud-president

Hillary is onverzadig­baar nieuwsgier­ig, ze is een natuurlijk­e leider, ze heeft organisati­etalent

uit de regering van president Kabila en met Moïse Katumbi, de vroegere gouverneur van Katanga en gedoodverf­d presidents­kandidaat. “Tshisekedi had de voorbije jaren veel van zijn aura verloren, onder meer omdat hij een paar keer van positie is veranderd en omdat hij zich als de echte president beschouwde”, zegt Congo-kenner Kris Berwouts. “Zijn terugkeer woensdag is een sterk statement, maar de vraag is of dit volstaat om zijn aura te herstellen. Het is ook niet duidelijk of die nieuwe alliantie het eens raakt over een presidents­kandidaat en of die groep de ultieme confrontat­ie met het regime van president Kabila durft aan te gaan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium