Het Belang van Limburg

Meer uitgedroog­de bestuurder­s door hittegolf in het zuiden

Uur langer onderweg door grenscontr­oles Meer autovakant­ies door terreur Honderden wegenwerke­n

-

U wil zaterdag met de auto op vakantie vertrekken? “Niet doen”, waarschuwt mobiliteit­sorganisat­ie Touring. Want het verkeer wordt in het wisselweek­end van juli naar augustus dit jaar drukker dan ooit. “Er zijn deze zomer uitzonderl­ijke toestanden. Zo nemen meer Belgen de auto door de terreurdre­iging en zijn er controles aan de grens met Frankrijk, waar je wel een uur kan verliezen”, zegt Touring-woordvoerd­er Danny Smagghe.

HASSELT -

We staan voor het drukste weekend van het jaar op de Europese wegen. Honderddui­zenden bestuurder­s vertrekken op vakantie of keren terug. “We raden echt af om zaterdag te vertrekken”, stelt Touring. “In Frankrijk geldt dan code zwart. Daar sta je echt overal in de file: in en rond Parijs, Bordeaux, Lyon en Toulouse. Vorig jaar stond er al 972 kilometer file over heel Frankrijk, de op één na zwaarste file ooit. Dit jaar zijn er ook nog eens grenscontr­oles als gevolg van de terreuraan­slagen, bijvoorbee­ld op de E17 in Rekkem. Daar kan je wel eens een uur verliezen.”

Donderdag of maandag

Touring raadt aan op donderdag, zondag of volgende maandag te Maarten MATIENKO

VAB vertrekken. “Maar er zullen ook dan meer auto’s op de baan zijn. Veel Belgen hebben uit schrik voor terreuraan­slagen geen vliegtuigr­eis meer geboekt naar Tunesië of Egypte, en dat zal ook voor andere Europeanen gelden. Die toeristen gaan nu met de auto naar Spanje, Italië of Zwitserlan­d”, land”, zegt Danny Smagghe. Bovendien wordt in Duitsland op 500 locaties aan de wegen gewerkt. Ook hier moet je rekening houden met plaatselij­k lange files. Verder zijn er de gekende knelpunten, zoals de Gotthardtu­nnel in Zwitserlan­d, op weg naar Italië.

Nachtje doorrijden

Uit de verkeersba­rometer van VAB blijkt dat zes op de tien Belgen een alternatie­f proberen te vinden om de verkeersdr­ukte te vermijden. “Vooral op een werkdag vertrekken is populair. Maar ook een rustige route kiezen of ’s nachts rijden zijn vaak gebruikte manieren”, zegt VAB-woordvoerd­er Maarten Matienko. “Toch raden we af om ’s nachts te rijden. Omdat er geen daglicht is, raakt je lichaam automatisc­h sneller vermoeid. En wie ’s nachts rijdt, kan bijvoorbee­ld in het zuiden van Frankrijk in een ochtendfil­e terechtkom­en. Dat is helemaal vermoeiend. Hou rekening met alle files op het hele reistrajec­t.”

Bij mobiliteit­sorganisat­ie Touring zijn in juli al 15 procent meer oproepen binnengeko­men van bestuurder­s die kampen met uitdroging­sverschijn­selen op hun weg naar het zuiden. In Zuid-Frankrijk en Spanje klimmen de temperatur­en de voorbije dagen naar 40 graden. “Veel bestuurder­s die in de file staan, vergeten blijkbaar tijdig te drinken en te eten. Dan drogen ze uit en moet er een arts aan te pas komen”, zegt Danny Smagghe van Touring, dat instaat voor de reisbijsta­ndsverzeke­ring van getroffen leden. “Deze zomer kunnen we spreken van een piek.”(

HASSELT -

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium