Het Belang van Limburg

Elk kind snoept voor twee

Ouders spelen cruciale rol bij snoepgedra­g kinderen

-

Kinderen duiken nog al te vaak in de snoepkast. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een kind tussen 7 en 12 jaar dagelijks voor 551 kcal aan tussendoor­tjes oppeuzelt, terwijl gezondheid­sexperts maar 200 à 300 kcal adviseren. Elk kind snoept dus voor twee. “Om het overmatig snoepgedra­g een halt toe te roepen, is er een belangrijk­e rol weggelegd voor de ouders”, zegt Dorus Gevers, onderzoeke­r aan de Universite­it Maastricht. “Door strikte regels op te leggen of zelf het goede voorbeeld te geven, kan je het snoepgedra­g van kinderen al snel verbeteren.”

HASSELT -

Koekjes, snoepjes, chips, chocolade of cola, de verleiding die uitgaat van al deze zoetighede­n is groot. Zeker voor kinderen. Uit Nederlands onderzoek blijkt immers dat een kind gemiddeld dubbel zoveel snoept als goed voor hem is. “Een kind tussen 7 en 12 jaar nuttigt dagelijks gemiddeld 3,3 snacks (goed voor 375 kcal), en 594,2 ml aan suikerhoud­ende dranken (goed voor 176 kcal)”, zegt Dorus Gevers, onderzoeke­r aan de Universite­it Maastricht. “In totaal komt dat dus neer op 551 kcal aan tussendoor­tjes per dag, terwijl gezondheid­sexperts maar 200 à 300 kcal adviseren. Verontrust­end is ook dat amper 10 % van de kinderen onder die grens van 200 à 300 kcal per dag blijft.” Het spreekt voor zich dat overmatig snoepgedra­g ongezond is. “Het leidt tot overgewich­t en (morbide) obesitas en dat verhoogt vervolgens weer het risico op verschille­nde chronische ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekte­n”, zegt Gevers.

Strikte regels

Over het snoepgedra­g van kinderen zijn er in ons land weinig recente cijfers beschikbaa­r. Al bleek uit een gezondheid­senquête van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid (WIV) uit 2013 ook al dat 20 % van de Vlaamse kinderen (6 tot 14 jaar) dagelijks gesuikerde frisdranke­n naar binnen slaat en n 5353 % % van van de de kinderen dagelijks zoete oete of of zoute zoute versnaperi­ngen nuttigt. tigt. Om het snoepgedra­g g van van kinderen in de hand d te te houden, is er volgens ens onderzoeke­r Dorusrus Gevers een cruciale rolrol weggelegd voor de oumoeten ouders. Dorusrus GEVERS

Onderzoeke­r “In eerste instantie moeten ouders ourbeeld het goede voorbeeld geven geven door zelf gezond te etenten en en kindede kinderen te wijzen op de gevaren van overmatig snoepen”, zegt Gevers. “Nog effectieve­r is simpelweg geen snacks in huis halen, waardoor kinderen niet in de verleiding kunnen komen.” Al beseft Gevers ook wel dat dat niet altijd eenvoudig is. “Met strikte regels kom je ook al heel ver. Al is het natuurlijk wel belangrijk dat beide ouders die regels even strikt opvolgen.”

Amper 10 % van de kinderen blijft onder nder de grens van 2000 à 300 kcal per dag

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium