Het Belang van Limburg

Leopold II Superspecu­lant van Laken

Peperdure villa in Nice en prestigieu­ze gebouwen in ons land bewijzen dat koning een neus had voor zaakjes

- Werner ROMMERS

De Sint-Petrus- en Pauluskerk in Oostende. Het Brusselse justitiepa­leis.

Villa des Cèdres in Nice. De Koninklijk­e Galerijen in Oostende.

’s ’s Werelds Werelds duurste duurste villa villa - nu nu tete koop koop voor voor 300 300 milj miljoen euro - is door koning Leopold II in Nice gebouwd. Historici zijn daarover niet verbaasd: “Leopold II is met zijn neus voor gouden, weliswaar soms stinkende zaakjes altijd de ‘moneymaker’ van onze koninklijk­e familie geweest.” Het maakte hem al snel tot één van Europa’s rijksten. En dat is vandaag nog te zien, aan de Belgische gebouwen die hij liet neerpoten. Die zouden een paar miljard euro waard zijn.

BRUSSELRUS­SEL -

“Locatie, locatie, locatie.” Het is de slagzin van elke huizenverk­oper. En blijkbaar ook die van Leopold II, die begin 20ste eeuw op de grens van Monaco en Frankrijk voor een paar franken zowat elk stuk grond opkocht. Hij pootte er op een paar meter van het strand voor zichzelf, zijn maîtresse en entourage enkele forse villa’s neer.

Enorm fortuin

Indien de koninklijk­e familie die villa’s vandaag nog bezat, zou ze meteen tot de rijkste royals van Europa behoren. Dit stukje Côte d’Azur, vroeger een boerengat, wemelt nu van de miljardair­s, allemaal op zoek naar een optrekje. Villa des Cèdres, die vandaag te koop staat, wordt op zo’n 300 miljoen euro geschat. Een naburige villa die ook aan Leopold II toebehoord­e - met een al even prachtig uitzicht op de Middelland­se Zee - is enkele jaren geleden ook al voor vele honderden miljoenen van eigenaar veranderd. Samengetel­d zouden deze villa’s en de bijbehoren­de gronden vandaag zo’n 2,9 miljard euro waard zijn, schatten Franse vastgoedex­perts. De hoge prijzen typeren koning Leopold II, een man die snel een enorm fortuin wist te vergaren. “Hij is de onbetwiste moneymaker van alle Belgische koningen, met een neus voor gouden zaakjes, ook op het vlak van immobilien”, zegt Herman Matthijs, professor overheidsf­inanciën aan de VUB. En dan kennen we de ware omvang van zijn vermoedeli­jk onmetelijk­e fortuin nog altijd niet. “Er is amper iets geweten over De basiliek van Koekelberg. hoeveel geld hij in Congo heeft verdiend, in de beginperio­de van zijn persoonlij­ke kolonie. Documenten daarover bestaan niet, zijn vernietigd of liggen nog altijd ergens achter slot en grendel. Leopold II duldde weinig of geen inmenging.”

Imposante gebouwen

Eén ding is duidelijk: uit Afrika moeten destijds vele containers vol geld zijn vertrokken en via Congoboten naar België zijn gebracht. “De beginnende auto-industrie smeekte in die tijd om rubber, en in Congo was er veel rubber

Het koninklijk paleis in Brussel.

Het Jubelpark in Brussel Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

De uitbouw van de Antwerpse Zoo.

Het Antwerpse Centraal Station. voorhanden”, aldus Matthijs. Historicus Geert Leloup: “De gruwelen die Leopold II de Congolese bevolking aandeed, kennen we. Er moet gezegd dat hij zich niet alleen puur persoonlij­k trachtte te verrijken. Denk aan de vele imposante gebouwen die hij in ons land liet optrekken, vaak gedeelteli­jk op eigen kosten wanneer bleek dat er te weinig overheidsg­eld voorhanden was.” Zo financierd­e Leopold grotendeel­s zelf tal van infrastruc­tuurwerken in Brussel, zoals de aanleg van diverse brede lanen. In Oostende heb je de bekende Koninklijk­e Gaanderije­n. “En zo kan je eindeloos doorgaan”, zegt Matthijs. “Kijk naar de kastelen en paleizen waar de koninklijk­e familie nu woont en werkt: de meeste zijn destijds gebouwd of gekocht door Leopold II.” Dat ons land de Zuid-Franse villa’s meteen na de dood van Leopold II van de hand deed, lijkt nu een flater, maar was toen perfect verklaarba­ar. “De toenmalige regering was de financiële avonturen van Leopold II spuugzat. En ze vreesde dat rond die ZuidFranse villa’s nog veel dure lijken uit de kast zouden vallen.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium