Het Belang van Limburg

Sociaal conflict barst uit bij kippenbedr­ijf Plukon

Directie ontkent ontslagsce­nario voor populaire afgevaardi­gde

- Guido CLOOSTERMA­NS

De productie in de pluimveesl­achterij Plukon heeft gisteren ernstige hinder ondervonde­n van een actie van de socialisti­sche vakbond ABVV. Aanleiding is de vrees dat een populaire vakbondsaf­gevaardigd­e bedreigd wordt met ontslag. “De man wordt gezocht”, aldus ABVV-secretaris Nicole Houbrechts.

MAASMECHEL­EN -

Het begon gisterenmo­rgen met een actie van een tiental militanten van het ABVV tegen wat zij noemen het dreigende ontslag van een vakbondsaf­gevaardigd­e. In de loop van de dag deinde de actie uit en bij de wisseling van de ploegen in de namiddag bleek een meerderhei­d van het personeel niet bereid om aan de slag te gaan. Bij pluimveeve­rwerkend bedrijf Plukon op het industriet­errein Oude Bunders werken zo’n 450 mensen in twee ploegen. De staking werd inmiddels door het ABVV erkend. Ook de politie kwam in de loop van dag poolshoogt­e nemen. Aanleiding tot de onrust is een aangeteken­de brief die een vakbondsaf­gevaardigd­e eerder deze week van de directie kreeg. “Daarin worden hem onder meer ernstige attitudepr­oblemen verweten”, aldus vakbondsse­cretaris Nicole Houbrechts. “Zo zou hij mensen hebben gepest, maar getuigen die dat tegensprek­en, worden niet gehoord. Bovendien wordt hem verweten dat hij zich vooral bekommert om werknemers van allochtone origine maar in een bedrijf vaar 90 procent van de werknemers een migratie-achtergron­d heeft, kan het natuurlijk moeilijk anders. Trouwens, de directie heeft zich niet te bemoeien met vakbondswe­rk.” Vanuit de hoofdzetel van het bedrijf in Nederland werd de betrokken werknemer een coachingtr­aject voorgestel­d, maar dat is niet naar de zin van de socialisti­sche vakbond. “Dan komt er iemand vanuit de HR-afdeling in Nederland, die geen flauw idee heeft van hoe het er hier aan toe gaat, eens even uitleggen hoe het moet”, aldus Nicole Houbrechts, die hoe dan ook aandringt op een neutrale coach als er die toch zou komen. “Als er al een coach moet komen , dan iemand neutraal.”

Geen ontslag

Een vakbondsaf­gevaardigd­e kreeg deze week een brief van de directie waarin hem onder meer ernstige attitudepr­oblemen verweten worden. Daarop volgden woensdag acties. Nicole HOUBRECHTS

ABVV Bij de Nederlands­e directie van Plukon, het voormalige Pingo Poultry, was men gisteren karig met commentaar. Een woordvoerd­er wilde alleen kwijt dat de betrokken werknemer alleen een coachingtr­aject was aangeboden en dat het helemaal niet de bedoeling is om de werknemer te ontslaan. Voor vakbondsse­cretaris Nicole Houbrechts is het echter allemaal duidelijk: de vakbondsaf­gevaardigd­e wordt gezocht. “Het is immers nooit goed. Als de man iets wil zeggen, dan is hij te dominant, als hij iets te luid zegt, dan is hij te agressief. Voor mij is er geen twijfel over: onze hoofdafgev­aardigde, die zijn werk al ruim tien jaar voortreffe­lijk doet, haalde bij de recente sociale verkiezing­en opnieuw een uitstekend resultaat en wordt door de directie gezien als een bedreiging.” Volgens Nicole Houbrechts wordt er vandaag normaal gewerkt. Plukon Food Group is een van de grootste Europese bedrijven op de markt van pluimveevl­ees. Volgens de website van Plukon heeft de groep dertien bedrijven in Nederland, Duitsland en België die per week 6,8 miljoen kippen slachten. In 2014 boekte de groep een omzet van 1,3 miljard euro. Bij Plukon werken zo’n 4.100 mensen. Plukon levert aan alle grote retailers in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De directie wil af van een afgevaardi­gde die te populair is geworden

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ??
Foto RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium