Het Belang van Limburg

“Dit moet mijn jaar worden”

Nummer één op de linksachte­r

- Bob Faesen

Na twee jaar in de schaduw van Jelle Van Damme en Corentin Fiore te hebben gestaan, begint Darwin Andrade het nieuwe seizoen als de eerste linksachte­r van Standard. “Als ik terug wil keren in de nationale ploeg moet ik knallen”, zegt de 25-jarige Colombiaan. Het is pas voor het eerst dat Darwin Andrade de voorbereid­ing met Standard kan meedoen. In 2014 was er zijn late overgang via Sint-Truiden vanuit Ujpest en vorig jaar zat de kleine linkspoot met Colombia op de Copa America. “Het was belangrijk om de voorbereid­ing met de ploeg te starten. In de voorgaande jaren heb ik nooit een rustperiod­e gekend en begon ik dus telkens met een achterstan­d. Dat is nu anders”, zegt Andrade, die ondanks het hard aangekomen verlies in de Supercup tegen Club Brugge vol vertrouwen zit. “Ik ben ervan overtuigd dat wij een goede ploeg hebben en in staat zijn om beter te doen dan vorig seizoen. Tegen Brugge maakten we inderdaad dezelfde fouten als toen. Dat mag niet en daar is iedereen zich van bewust. We moeten nu focussen op de openingsma­tch tegen Westerlo. Tegen die ploeg ging het vorig jaar twee keer mis. Verliespun­ten die ons playoff 1 hebben gekost. We azen op revanche.”

Internatio­nal

In twee jaar Standard schipperde Andrade telkens tussen basis en bank. Zijn rol was vooral depanneren. Als Jelle Van Damme en Corentin Fiore fit of geschorst waren, was dat op de linksachte­r maar ook op rechts en zelfs in de voorhoede maakte de drievoudig internatio­nal al zijn opwachting. “Dat was soms lastig. Elke voetballer heeft liever continuïte­it, maar ik speel gewoon waar de coach me nodig heeft. Ik ben natuurlijk wel blij dat ik nu mijn kans krijg als linksachte­r. Ik heb verdedigen­d ook stappen gezet. Coco Fiore heeft zich ook uitstekend ontwikkeld. We zijn concurrent­en,

Darwin Andrade maar tegelijk vrienden. Als de een speelt, is de ander zijn eerste supporter.” Het ultieme doel van Andrade is een terugkeer in de Colombiaan­se nationale ploeg. “Ik zit er al even niet meer bij en ze hebben een sterke ploeg nu. In de Copa America van dit jaar haalden ze nog de halve finale. Als ik terug wil keren, moet ik een basisspele­r worden. Dit moet dus mijn jaar worden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium