Het Belang van Limburg

Het zuiverste team van de Spelen?

Russen ondanks alles toch weer met ruim 270 atleten naar Rio

- Paul De Keyser

Een halve week nadat het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) strenge eisen stelde aan de potentiële Russische Rio-gangers, dikt die delegatie toch weer netjes aan. Enkel de atletiek en het roeien lijken zwaar te zullen boeten. Gisteren kregen opnieuw 73 Russische atleten het fiat van hun internatio­nale federatie om deel te nemen aan de komende Spelen. Het betreft volleybal, schermen, triatlon en turnen. Geen enkele nieuwe naam werd afgevoerd. Het ziet er ook niet naar uit dat er nog veel op de zwarte lijst zullen komen, zodat Rusland toch zowat 270 atleten achter de vlag kan laten stappen tijdens de openingspl­echtigheid van volgende week vrijdag. Vooralsnog werden 104 atleten geschrapt in de nasleep van dopingscha­ndaal zoals dat werd beschreven in het stilaan beruchte McLaren-rapport. Alleen de atletiek - 68 koppen sterk, waarvan versprings­ter Klishina als enige opgevist werd als neutrale deelneemst­er - en het roeien - 6 atleten blijven over van een selectie van 28 - betalen uiteindeli­jk de volle pot. Voor het overige werd slechts hier en daar wat beknibbeld op atleten met een dopingverl­eden of wiens naam voorkomt in het geciteerde rapport. Het werd ook niet anders verwacht, nadat het IOC het zondag aan de diverse sportfeder­aties liet om goed en kwaad te scheiden onder hun eigen leden. Het zal de kritiek op de Duitse IOC-voorzitter Thomas Bach niet helpen dimmen. “Voor mij is die man een deel van het dopingsyst­eem, niet de voorvechte­r tégen de doping”, striemt regerend olympisch discuskamp­ioen Robert Harting, nochtans een landgenoot van Bach. “Ik ben persoonlij­k beschaamd in zijn plaats. Laat al die officials maar eens goed in de spiegel kijken, want ze hebben gefaald.” Het ook al Duitse boulevardb­lad Bild betitelde Bach zelfs als “Poetins poedel”.

Onschuld

Yulia Stepanova Klokkenlui­dster

Misschien dat Harting en co toch een spatje troost mogen putten uit het vervolg van het verhaal. “Rusland zal het zuiverste team in Rio zijn”, schreef Leonid Bershidsky van het agentschap Bloomberg. Ten eerste omdat ze als enigen een zuivering van hun respectiev­elijke internatio­nale federatie moesten doorstaan, zij het dan niet altijd even rigoureus. Het is ook de enige delegatie die geen voormalige dopingzond­aars mag bevatten. Bovendien kunnen de Russische atleten tijdens de Spelen niet genieten van het vermoeden van onschuld. Ze worden integendee­l beschouwd als potentiële fraudeurs en zullen onderworpe­n worden aan extra controles buiten competitie. Klokkenlui­dster Yulia Stepanova, die de hele affaire op gang bracht met haar onthulling­en, maakte zich tegenover de BBC alvast geen illusies. “Natúúrlijk zullen er Russen die doping gebruikten, meedoen aan de Spelen.”

Natúúrlijk zullen er Russen die doping gebruikten, meedoen aan de Spelen

 ??  ?? Sportminis­ter Mutko geniet op de foto tussen het vrouwelijk schoon.
Sportminis­ter Mutko geniet op de foto tussen het vrouwelijk schoon.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Russische president troost thuisblijf­ster en tweevoudig olympisch polsstokka­mpioene Yelena Isinbayeva.
FOTO PHOTO NEWS De Russische president troost thuisblijf­ster en tweevoudig olympisch polsstokka­mpioene Yelena Isinbayeva.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium