Het Belang van Limburg

“Bal weegt 200 kilo en kost 3.000 euro”

Vijftien ploegen maken zich op voor autovoetba­l

-

Rondvliege­nd gras en dampende motoren zondag tijdens het jaarlijkse autovoetba­l. Bestuurder­s gaan in afgedankte wagentjes met elkaar in de clinch om een doelpunt te scoren met een reusachtig bal. De eerste editie trok vorig jaar uit het niets 1.400 toeschouwe­rs. De jonge landbouwer­s van de Groene Kring in Peer hopen dat hun initiatief dit jaar minstens 2.000 kijklustig­en op de been brengt. “We zijn er vorig jaar mee begonnen omdat we iets uniek naar België wilden halen. Het idee komt uit Nederland. En we kregen heel wat nationale aandacht. Met een zoveelste Trekker Trek was ons dat, denk ik, niet gelukt”, glimlacht Peter Smeets van de Kring. Dit jaar nemen 15 ploegen deel die hun zelf opgemaakte afgedankte wagens in de strijd gooien . “Twee ploegen nemen het tegen elkaar op met telkens drie voertuigen”, vervolgt Smeets. “Vorig jaar zijn er geen noemenswaa­rdige ongelukken gebeurd. Ook dit jaar kijken we streng toe op de veiligheid. De wagentjes worden op voorhand aan een grondige technische keuring onderworpe­n. Wie niet in orde is, vertrekt niet. Zo moet elke wagen voorzien zijn van een bestuurder­skooi en een batterijsl­eutel. Verder zal ook de brandweer een oogje in het zeil houden.”

Stootkusse­ns

Peter SMEETS

Organisato­r Een stevige bol met een diameter van 1, 3 meter en gewicht van 200 kilo zal het koetswerk alvast van een mooi reliëf voorzien. Om een

De auto’s zijn omgebouwd en worden vooraf technisch gekeurd. “Wie niet in orde is, vertrekt niet.”

We kregen vorig jaar heel wat nationale aandacht. Met een zoveelste Trekker Trek was ons dat, denk ik, niet gelukt

doelpunt te scoren moet het ronde gevaarte al manoeuvrer­end tegen de achterste strobalen van de tegenstand­ers terechtkom­en, iets wat niet verloopt zonder slag of stoot. “Die bal is een investerin­g van ruim 3.000 euro. We hebben die in Nederland op bestelling moeten laten maken door een bedrijf dat normaal stootkusse­ns vervaardig­t. We hebben hem na onze eerste editie kunnen verhuren aan een West-Vlaamse vereniging die ook eens autovoetba­l wou organisere­n.”

13 uur wordt de aftrap gegeven op de terreinen aan de Smeetshofw­eg www.gkpeer.be

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ??
FOTO GVB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium