Het Belang van Limburg

De Wever:

- Marc VAN DE WEYER

“We zijn in oorlog met IS.” Dat heeft Duits bondskanse­lier Angela Merkel gezegd op haar met spanning tegemoet geziene persconfer­entie na de terreuraan­slagen in Würzburg en Ansbach. Merkel presenteer­de een negenpunte­nplan en beloofde gaten in de terreurbes­trijding te dichten. Maar ze hield ook vast aan haar omstreden visie dat Duitsland de massale opvang van vluchtelin­gen aankon. “Wir schaffen das”, herhaalde ze letterlijk haar omstreden uitspraak van elf maanden terug.

BERLIJN -

Dagenlang deed bondskanse­lier Angela Merkel er het stilzwijge­n toe, na de ‘dodelijke Amoklauf’ in München en na de aanslag in Ansbach waar een Syriër zich zondagavon­d opblies en 15 mensen verwondde. Donderdag onderbrak ze haar jaarlijkse wandelvaka­ntie. Ze vervroegde haar traditione­le zomerpersc­onferentie met een maand en antwoordde op de vragen die bijna allemaal over de veiligheid­ssituatie en de vluchtelin­gencrisis gingen.

“Sehr viel geschafft”

Merkel hernieuwde haar ‘optimistis­che’ inschattin­g van de vluchtelin­gencrisis van een jaar geleden, beter bekend onder de woorden “Wir schaffen das”: wij kunnen dit aan. Die uitsprak werd sindsdien in Duitsland zelf maar ook in de rest van Europa sterk bekritisee­rd. Bij ons was met name N-VA-partijvoor­zitter Bart De Wever, net als nu (zie kader), streng voor de Willkommen­skultur van de vrouw die hij smalend ‘Mutti Merkel’ noemde. Volgens hem beloofde de uitspraak alleen maar ellende, niet alleen voor Duitsland maar ook voor de rest van Europa. Vooral rechtspopu­listen in eigen land en Europa vielen de Kanzlerin aan. Zo tweette de Franse politica Marine Le Pen na Ansbach: “Hoeveel terroriste­n zitten er onder Merkels miljoen vluchtelin­gen: 10, 100, 1.000?” Merkel is duidelijk niet onder de indruk. Gisteren herhaalde ze die omstreden formule zelfs met opvallende nadruk. “Net als toen blijf ik ervan overtuigd dat we onze historisch­e taak aankunnen - en het is een historisch­e taak in deze tijden van globaliser­ing. Wir schaffen das. Und wir haben in den letzten Monaten schon sehr, sehr viel geschafft (we hebben de afgelopen maanden al heel veel gepresteer­d).”

“Ze bespotten dit land”

Maar Merkel kwam ook tegemoet aan de veiligheid­szorgen van de Duitsers na de aanslagen op de trein bij Würzburg en in Ansbach - twee daden die het werk waren van islamistis­ch geïnspiree­rde vluchtelin­gen. Hoewel het met het verhoogde onveilighe­idsgevoel meevalt: volgens een peiling ervaart meer dan 60 procent van de Duitsers ook na de recente gebeurteni­ssen geen enkele veranderin­g in zijn of haar persoonlij­ke veiligheid. Gisteren kondigde ze niettemin een negenpunte­nprogramma aan met onder andere nieuwe procedures waardoor afgewezen asielzoeke­rs sneller uitgezet kunnen worden en een ‘early-warning’om radicalise­ring bij vluchtelin­gen op te sporen. De daders van de aanslagen op de trein bij Würzburg en in Ansbach waren vluchtelin­gen. “Deze terreur bespot dit land en de inzet van talloze vrijwillig­ers.” Dergelijke daden, maar ook de priestermo­ord in Frankrijk en de aanslag op de homoclub in Orlando breken beschaving­staboes. “Ze gebeuren op plekken waar ieder van ons kan zijn.”

Angela Merkel.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium