Het Belang van Limburg

Tweede moordenaar van Franse priester werd gezocht

-

Anderhalve maand kon Abdel Malik Nabil Petitjean (foto), de tweede moordenaar van de Franse priester Jacques Hamel (86), van de radar van de Franse veiligheid­sdiensten verdwijnen. De 19-jarige was op 10 juni opgepakt in Turkije toen hij naar Syrië wilde oversteken, maar de waarschuwi­ng kwam pas eind deze maand aan. Toen was het te laat.

PARIJS -

Toen de Franse politie het signalemen­t van Petitjean doorkreeg van de Turkse collega’s, werd er meteen een Fiche S - een identifica­tie als veiligheid­srisico - en een Schengendo­ssier opgemaakt, in de hoop dat hij ergens aan een grens zou onderschep­t worden. De veiligheid­sdiensten begonnen een speuractie wegens “dringend gevaar voor een aanslag op Frans grondgebie­d”, maar politiedie­nsten op het terrein beschikten toen niet eens over een foto. Toen hij op 10 juni in Turkije werd tegengehou­den, was Petitjean in gezelschap van een 20-jarige Fransman, die via Zwitserlan­d naar Frankrijk werd uitgewezen. Daar wordt hij sinds zijn aanhouding ondervraag­d.

Sharia4Bel­gium

Adel Kermiche (19), de andere moordenaar van Hamel, kondigde zijn moordaansl­ag dan weer aan op het sociale medium Telegram, aldus de Franse krant L’Express. “Je neemt een mes, je stapt een kerk binnen, en je richt een bloedbad aan. Bam”, zo legde hij op 19 juli uit in een audioboods­chap. Kermiche vertelde hoe zijn mentor, een Sjeik, hem in de gevangenis alles had bijgebrach­t. Hij verwees ook naar Sharia4Bel­gium, en zei dat hij “de broeders van Rouen” in een gelijke groep wilde verenigen. Het lijkt erop dat andere jihadisten met hem lachten. Een week voor de moord liet hij verstaan dat hij zich zou bewijzen tegenover wie hem een “sofa-jihadist” noemde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium