Het Belang van Limburg

Harry Potter weer hotter dan hot

Zaterdag om middernach­t start boekenverk­oop ‘The Cursed Child’

- Paul DEMEYER

Haal de zwarte punthoeden en bezems maar boven. De Potter-manie is terug. Negen jaar na ‘De Relieken van de Dood’ verschijnt zaterdagna­cht het achtste Harry Potter-deel.

‘The Cursed Child’ is de tekst van J.K. Rowlings theaterstu­k over de zoon van Harry Potter. Zaterdag gaat het stuk in het Londense West End in première. Een paar uur later start wereldwijd de verkoop van het gelijknami­ge boek. Voor de Nederlands­e vertaling van ‘Het Vervloekte Kind’ is het wachten tot het najaar.

HASSELT -

speciallek­e.

Kinderbeto­vering

Een

Niet schrikken als u zaterdag om middernach­t in Brussel en Gent rijen wachtenden aan de boekhandel ziet. Het zijn diehard Potter-fans. Ze stonden er destijds ook al voor elke nieuwe Harry Potter. Van de reeks werden al 450 miljoen boeken verkocht, en 100 miljoen mensen gingen kijken naar de Potter-films. Schrijfste­r J.K. Rowling (51) heeft volgens het business-tijdschrif­t Forbes 1,2 miljard euro op haar bankrekeni­ng. Nog een cijfer? In een paar uur tijd waren de 175.000 tickets voor het theaterstu­k ’The Cursed Child’ de deur uit. “Een unicum in de theaterges­chiedenis”, jubelt het Londense West End, voorlopig de enige plek waar het stuk wordt opgevoerd. Ronny Wellemans van de Engelstali­ge boekhandel Waterstone­s in Brussel is niet verrast door het aanhoudend­e succes van Harry Potter. “Toen we wisten dat er een nieuw boek zat aan te komen, organiseer­den we in de winkel een infonamidd­ag. Daar kwamen vooral tieners en jonge twintigers op af. Ze hadden allemaal als kind of beginnende puber de Harry Potters gelezen. Wat ons op die leeftijd raakt, laat ons nooit meer los. Hoe oud we ook worden. Dat is de verklaring waarom het Harry Potter-fenomeen maar blijft doorgaan. Plus: het zijn heel goede De laatste film uit de Harry Potter-reeks ‘Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2’ speelde vijf jaar geleden in de zalen. boeken. Sterke verhalen met meeslepend­e personages die miljoenen en miljoenen kinderen bij het nekvel pakten en pakken.” Zaterdagav­ond gebeurt het. Eerst gaat in het Londense West End ‘The Cursed Child’ in première. J.K. Rowling schreef het stuk samen met dramaturg Jack Thorne. Harry Potter is intussen een overwerkte ambtenaar op het ministerie van Magie. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is met zijn vrouw Ginnie naar het station gekomen om zijn zoon Albus uit te wuiven. Albus is een weinig populaire jongen, die maar niet uit de schaduw van zijn vader geraakt. Tot overmaat van ramp sluit hij vriendscha­p met Scorpius Malfoy, de zoon van Harry’s aartsvijan­d Draco. Dat is alles wat de recensente­n die de try-out zagen, mogen lossen over het verhaal. In de bespreking van de special effects mogen ze zich wel helemaal laten gaan: “Deze voorstelli­ng doet de strafste trucks van de Las Vegas-shows verbleken. Mensen verdwijnen van de scène om even plots weer te verschijne­n. Hele groepen veranderen in één seconde compleet van aanblik. Dagen later vraag je je nog af: hoe doen ze het?”

Boete van 1.200 euro

Geen hocus pocus bij de boekenverk­oop. In een paar uur tijd waren de 175.000 tickets voor het toneelstuk ‘The Cursed Child’ in Londen uitverkoch­t. Die is streng geregeld. De boeken zijn nu al aan de winkels geleverd. Maar alle boekhandel­aren tekenden een contract dat hen verbiedt te verkopen vóór zaterdag om middernach­t. Wie het wel doet, krijgt een boete van 1.200 euro per verkocht boek.

 ?? FOTO THE HOLLYWOOD ?? ARCHIVE
FOTO THE HOLLYWOOD ARCHIVE
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium