Het Belang van Limburg

“Podium moet kunnen”

Sien Daemen aan start van negen nummers op BK in Antwerpen

-

Enkele recordmeet­ings niet te na gesproken vindt de laatste grote afspraak van het zwemseizoe­n steevast plaats tijdens het laatste weekend van juli, en dit voor de Belgische kampioensc­happen voor kadetten (15-16 jaar), juniors (17-18 jaar) en seniors (19 jaar en ouder). Behalve de olympiërs ontvangt het Antwerpse Wezenbergz­wembad dan ook de fine fleur van de Belgische zwemsport. De Belgische zwembond pakt dit jaar trouwens met een experiment uit en kiepert de aloude formule van voorrondes in de voormiddag en finales in de namiddag in de vuilbak. Alle nummers worden per leeftijdsc­ategorie afgewerkt, wat geleid heeft tot massale inschrijvi­ngen, vooral bij kadetten en juniors. Met toppers als Lander Mulkers en Mirthe Goris (beiden HZS) en Sander Ruijten en Marie-Lien Swinnen (beiden DMB) moet de Limburgse selectie voldoende gewapend zijn om een karrenvrac­ht aan medailles/ titels binnen te rijven. En misschien kan Sien Daemen (DMB) hieraan ook een handje helpen. De eerstejaar­skadet kan trouwens geen betere verpersoon­lijking zijn van het nieuwe initiatief van de bond. “Ik neem deel aan de 50 en 100m rug en vlinder, de 200m vrij, vlinder en wissel en aflossings­nummers 4x 100m vrij en wissel”, somt de Bocholtse haar negen nummers op. “De 200m wissel is mijn favoriet nummer, op de 200m vrij probeer ik mijn besttijd gevoelig te verscherpe­n. Voor de rest probeer ik zo goed mogelijk te zwemmen. Als ik even goed presteer als tijdens mijn laatste jaar op de jeugdkampi­oenschappe­n - waarop ik

Sien Daemen. één zilveren en twee bronzen medailles behaalde - zal ik zeer tevreden zijn. Individuee­l heb ik de ranglijste­n nog niet zo goed bekeken, maar met de estafettep­loeg moeten we in staat zijn om op het podium te geraken.” Al enkele jaren maakt Daemen deel uit van het beloftevol­le jongeren team van de federatie. “Tijdens de schoolvaka­nties trekken we op stage in België of Frankrijk en pikken we nu en dan wedstrijde­n in het buitenland mee. Dit jaar ben ik er nog niet in geslaagd om de gevraagde limiet op de 400m wissel te zwemmen. Het is een zeer scherpe tijd, maar ik moet toegeven dat de zenuwen me soms parten spelen.”

Zus

In tegenstell­ing tot haar jongere zus Emma heeft de studente economie-wetenschap­pen een vlekkeloze voorbereid­ing achter de rug. “Mijn zus had haar arm gebroken tijdens een droogtrain­ing. Ze is meteen geopereerd en heeft bijna acht weken in de gips gelegen. Als ik ging trainen, bleef Emma soms wenend thuis.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ??
Foto RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium