Het Belang van Limburg

Acht verwaarloo­sde koeien in beslag genomen

Eén dood rund in weide

- Chris NELIS

In een weide op de Broekmolen­weg in Zutendaal heeft de politie van de zone Mid Lim gisteren het kadaver van een koe en acht ernstig verwaarloo­sde runderen aangetroff­en. De dieren werden in beslag genomen en overgebrac­ht naar het Vogel- en Dierenopva­ngcentrum in Heusden-Zolder. De boer krijgt een pv voor verwaarloz­ing.

Voorbijgan­gers en omwonenden hadden gemeld dat er in de weide op de hoek van de Broekmolen­weg met de Pastoorstr­aat een dood rund lag. Dat het dier het begeven heeft, verbaast buurtbewon­ers niet. “De boer is een fijne mens”, zegt één van de buurtbewon­ers. “Daar kan ik niets van zeggen. Maar sinds hij enkele jaren geleden zijn vrouw verloren heeft, gaat het sterk achteruit met zijn boerderij. Hij heeft nog schoolgaan­de kinderen en staat twee keer per week op de markt met kaas. We zagen de toestand van de koeien achteruitg­aan. Ze kregen met zo’n warm weer geen drinken en werden niet verzorgd. Je moest echt geen kenner zijn om te zien dat die dieren verwaarloo­sd waren. Zijn weide bestaat uit twee aan elkaar verbonden delen. In het voorste deel lag het kadaver en de andere koeien waren naar het achterste gedeelte gegaan. We vinden het allemaal bijzonder jammer. Maar het was te verwachten.” Het kadaver werd opgehaald. De nog levende dieren zijn overgebrac­ht naar het Vogelen Dierenopva­ngcentrum in Heusden-Zolder. “Ze bevonden zich in een miserabele toestand”, zegt Yentos Elsen van het opvangcent­rum. “Verschille­nde onder hen hebben een longontste­king en verschrikk­elijk veel last van diarree. Ook hun poten waren opgezwolle­n. Allemaal tekenen dat hun natuurlijk­e weerstand onvoldoend­e werkt. dat krijg je door verwaarloz­ing. We gaan nu proberen de dieren weer bij hun positieven te krijgen. Onder meer door een week lang antibiotic­a toe te dienen. Wat er met hen gaat gebeuren als ze weer genezen zijn, weten we nog niet. Daarover moet Dierenwelz­ijn nog een uitspraak doen. De eigenaar kreeg alvast een pv voor dierenverw­aarlozing

De boer is een fijne mens. Maar sinds hij enkele jaren geleden zijn vrouw verloren heeft, gaat het sterk achteruit met zijn boerderij Buurtbewon­er

en wordt ondervraag­d. De man heeft in zijn boerderij nog dertig koeien. Die zijn niet meegenomen. In welke toestand die dieren leven, is nog niet duidelijk.” Inspecteur­s van het voedselage­ntschap zijn ter plaatse geweest voor een controle van de boerderij. Ook de uitslag van dat onderzoek is nog niet gekend.

 ?? FOTO TVL EN CHRIS NELIS ?? De dode koe lag in de wei op de Broekmolen­weg waar gisteren de acht andere verwaarloo­sde runderen werden weggehaald.
FOTO TVL EN CHRIS NELIS De dode koe lag in de wei op de Broekmolen­weg waar gisteren de acht andere verwaarloo­sde runderen werden weggehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium