Het Belang van Limburg

Obama helpt Hillary een handje

Miljardair Michael Bloomberg noemt Trump een “oplichter”

- Roger HUISMAN

PHILADELPH­IA - Aan de kracht van de speeches van haar partijgeno­ten zal het alvast niet liggen, indien Hillary Clinton de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in november zou verliezen. Net zoals een dag eerder haar man Bill Clinton een persoonlij­k betoog hield, bejubelde president Barack Obama woensdagna­cht de Democratis­che presidents­kandidate.

In scherp contrast met de donkere boodschap van Donald Trump vorige week, schetste president Obama een positief beeld van Amerika. “We hoorden in Cleveland ( tijdens de Republikei­nse conventie, red.) geen serieuze oplossinge­n, maar wel veel woede en haat”, zei Obama. “Dit is niet het Amerika dat ik ken. (…) Wij vrezen de toekomst niet, we geven ze vorm, we omarmen ze.” Obama haalde zelfs de in Republikei­nse kringen legendaris­che president Ronald Reagan bij, die Amerika vergeleek met “een schitteren­de stad op een heuvel”. Wat een contrast met Trump die de VS “een verdeelde crime scene (plaats delict)” noemde “die hij alleen kan herstellen.”

Erfenis

De president stak ook de draak met Trump die “zichzelf een zakenman noemt, wat waar is. Maar het moet me van het hart dat ik veel zakenmanne­n en -vrouwen ken die groot succes hebben behaald zonder dat ze een spoor achter zich laten van rechtszake­n, van onbetaalde arbeiders en van mensen die zich bedrogen voelen.” Natuurlijk wil Barack Obama niets liever dat Hillary Clinton in zijn voetsporen treedt. Alleen Hillary kan zijn erfenis veiligstel­len, van een hervorming van de migratiewe­tten en het behoud van de zorgverzek­eringtotde­strijdtege­ndeopwarmi­ng van de aarde of het kernwapena­kkoord met Iran. Trump heeft al beloofd dat hij deze verworvenh­eden van Obama snel bij het groot vuil zal zetten.

Oplichter

Eveneens woensdagav­ond sprak de New Yorkse miljardair Michael Bloomberg de Democraten toe. Ongebruike­lijk, want Bloomberg was het grootste deel van zijn leven Republikei­n, onder meer als burgemeest­er van New York, en noemt zich nu een onafhankel­ijke. Bloomberg is schatrijk: met zijn 48 miljard dollar kan hij het fortuin van zijn stadsgenoo­t Donald d Trump Trump als als kleingeldb­eschouwen.Hijdreefoo­k n.Hijdreefoo­k de spot met Trump die die zichzelf zichzelf een een geslaagd, selfmade e zakenman zakenman noemt. “Ik heb een n zaak zaak opgeerg. opgebouwd”, zei Bloomberg. “En “En ik ik ben ben niet begonnen met een een miljoenene­r.” miljoenenc­heque van mijn vader.” Bloomberg Bloomberg wilde in de eerste plaats ts Hillary Hillary Clinarschu­wde Clinton steunen en hij waarschuwd­e dat dat kiezen voor Trump “een“een riskante, riskante, radicale en roekeloze e keuze” keuze” zou zou zijn. Bloomberg noemde Trump Trump een een “oplichter” ( con man), n), met met “een “een goed gedocument­eerd rd palmares palmares van bankroet en duizenden duizenden rechtszake­n en boze aandeelhou­mers aandeelhou­ders en onderaanne­mers die die zich zich bedrogen voelen. Trump ump zegt zegt dat dat hij de natie wil besturenen zoals zoals hij hij zijn zijn bedrijven runt. God help help ons.” ons.” De De voorbije nacht mocht cht Hillary Hillary Clinton in haar aanvaardin­gsspeech nvaardings­sche de Democratis­che kers kers op op de taart zetten. Donald Trump, die e woensdag woensdag probeerde de dynamiek iek van van de de Democratis­che conventiev­entie te te breken met zijn oproep ep tot tot de de Russen om verloren gegane gegane mails van Hillary op te e spote sporen, kon de drang om te rema’s reageren op Obama’s speech niet onderdrukk­en.ukma “President Obama sprak gisternach­t overver een wereld die niet beent bestaat. Zeventig procent van de mensen denkt kt dat dat ons land de verkeerded­e richerde richting uitgaat”, zo toeterde hij hij op Twitter.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Een knuffel tussen Obama en Clinton. Die laatste verscheen onverwacht op het podium na de speech van de huidige Amerikaans­e president.
FOTO AFP Een knuffel tussen Obama en Clinton. Die laatste verscheen onverwacht op het podium na de speech van de huidige Amerikaans­e president.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium