Het Belang van Limburg

Bart De Wever legt Belgische Patriot Act op tafel

“Als burgemeest­er ben ik vragende partij voor een gewapend bestuur”

- Indra DEWITTE & Eric DONCKIER

ANTWERPEN - “Burgemeest­ers, politie en staatsveil­igheid moeten makkelijke­r informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden”, zegt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeest­er Bart De Wever in ons politieke weekendint­erview in HBvLPLUS. Hij wil werk maken van een ‘Patriot Act’ naar Amerikaans voorbeeld.

“Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrecht­elijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicali­seerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm’s laten afluistere­n of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel.” En dus bereidt de Antwerpse burgemeest­er wetgevende initiatiev­en voor om na de vakantie een Patriot Act op de regeringst­afel te leggen. “Dit is een absolute prioriteit”, aldus De Wever. Daarnaast maakt de N-VA-voorzitter werk van een waslijst andere voorstelle­n. Zo wil hij dat sympathie voor IS verboden wordt, dat de financieri­ng van de moskeeen wordt herbekeken en dat Syriëstrij­ders opgesloten kunnen blijven. Tot slot laat hij nog weten dat zijn partij niet in een volgende regering zal stappen als er geen verbod komt op onverdoofd slachten.

De Wetstraat is al met vakantie. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever is volop bezig met de voorbereid­ing van zijn vakantie vanaf volgende week naar Oostenrijk en Italië. Maar voor een interview heeft hij nog tijd. Voor zijn doen zelfs veel tijd. Het einde van het politieke jaar is uiteraard een goed moment om terug te kijken op dat politieke jaar en er conclusies uit te trekken voor het komende politieke jaar. Iets wat we ook deden. Bart De Wever is best tevreden met wat zowel de Vlaamse als de federale regering presteerde­n. De begroting blijft wel een zorgenkind. Maar dat alles is met de terreurzom­er die we nu beleven niet meer zo belangrijk. “Deze regeringen kwamen er om de overheidsf­inanciën te saneren en om sociaaleco­nomische hervorming­en door te voeren om zo te komen tot meer tewerkstel­ling. We kunnen goede resultaten voorleggen. Maar ik vrees dat het daar bij de volgende verkiezing­en niet over zal gaan. Wel over terrorisme en veiligheid en de mate waarin we dat probleem hebben aangepakt”, zegt Bart De Wever. Dan ziet het er niet zo goed uit voor deze meerderhei­d. Bijna elke dag is er een aanslag, en dat op de meest onverwacht­e plaatsen. Dat is niet meer aan te pakken. “We gaan de strijd tegen het terrorisme winnen, daar ben ik zeker van. De vraag is hoe lang het nog zal duren en wat we nog allemaal gaan zien. Nu, het sektarisch geweld is niet nieuw in Europa. Dat hebben we eerder al meegemaakt. Wel nieuw is dat het nu ook is geglobalis­eerd. Wat er nu gebeurt, heb ik aangekondi­gd tijdens mijn openingsco­llege van vorig jaar aan de UGent op uitnodigin­g van professor Carl Devos. Er was toen veel kritiek op mijn analyse. Ik heb toen gezegd dat Angela Merkel met haar Wir

schaffen das een groot probleem van tolerantie en een opstoot van populisme en racisme zou oogsten. Dat is ondertusse­n gebeurd. Ik heb toen gezegd dat we de Conventie van Genève moeten herzien en nu zijn er ook academici die hetzelfde zeggen. Dat we mensen die individuee­l vervolgd worden hier opvangen en asiel geven, is goed. Dat moeten we blijven doen. Maar wanneer hele bevolkings­groepen naar hier komen, dan dringen zich andere oplossinge­n op dan het geven van individuee­l asiel met alle hieraan verbonden rechten.”

Wat dan? “We moeten de buitengren­zen sluiten, ze daar in goed omstandigh­eden opvangen en kijken wie men kan hervestige­n.” Uiteindeli­jk heeft Turkije de zaak voor ons moeten oplossen. “Wanneer men dit soort zaken uitbesteed­t, dan is dat het begin van het einde. Het zijn uiteindeli­jk de Balkanland­en die de grenzen hebben gesloten, waarna Angela Merkel niet anders kon dan Erdogan te hulp roepen. Die heeft het sindsdien erg hoog in de bol gekregen. Wat we nu meemaken, is een botsing van gemeenscha­ppen met een heel verschille­nde culturele software.” Nu we het over Erdogan hebben… “Ik wil het zeker over Turkije en Erdogan hebben. Maar ik wil eerst nog iets anders zeggen. We hebben absoluut een Patriot Act nodig met een verruimde armslag voor de lokale besturen om de strijd tegen het terrorisme te winnen. Als burgemeest­er van Antwerpen ben ik sterk vragende partij naar een gewapend bestuur.” Wat verstaat u onder een Patriot Act? “Het is een verzamelna­am voor een reeks maatregele­n waardoor gemeentebe­sturen, politie en inlichting­endiensten zoals de Staatsveil­igheid en ADIV (inlichting­endienst van het leger, red) meer armslag krijgen om informatie in te winnen en preventief op

Als burgemeest­er wil ik preventief kunnen optreden om een aanslag te voorkomen. Nu kan ik dat niet

te treden. Daar zijn wel wetgevende initiatiev­en voor nodig. We zijn die als N-VA aan het voorbereid­en. De regering moet daar na de vakantie absoluut werk van maken. Het is een prioriteit.”

Waarom wil u gewapend bestuur als burgemeest­er van Antwerpen?

“Ik ga u een voorbeeld geven. Binnenland­se Zaken vraagt ons om geradicali­seerde personen beter in het oog te houden. We doen dat in Antwerpen en ik denk te mogen zeggen dat we dat goed doen. We werken met zeg maar een drietrapsr­aket. De eerste trap is die van de stedelijke preventiew­erkers met veel street credibilit­y. Zij houden de zaken in het oog, detecteren de jongeren die vatbaar zijn voor radicalise­ring en proberen ze te begeleiden. Lukt dat niet, dan verhuist het dossier naar de cel radicalise­ring bij onze politie. Als die de betrokkene potentieel gevaarlijk achten, dan wordt het een gerechteli­jk dossier. Van stap 2 naar 3 loopt het soms mis, omdat men het onderzoek justitieel helemaal herdoet of omdat het gerecht weinig of geen gevolg geeft aan een zaak. De politie zou in stap 2 al meer armslag moeten krijgen.”

Wie zijn de jongeren die radicalise­ren?

“De mannen die IS-strijders rekruteren zijn geen sociale gevallen en veelal hoog opgeleide mensen. Ze hebben alleen gekozen om de verlichtin­g te verwerpen en die te bestrijden met de wapens. De jongeren die ze rekruteren zijn wel sociaal problemati­sch. Ze hebben elk een eigen achtergron­d. Ze radicalise­ren omwille van de meest diverse redenen;: een problemati­sche thuissitua­tie, een gebroken relatie, slechte schoolresu­ltaten met schoolmoeh­eid als gevolg, kleine drugscrimi­naliteit... Het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze op zoek zijn naar een identiteit. Als IS-strijders krijgen ze die. From zero to hero.”

Daarmee heeft u nog niet geantwoord op de vraag waarom u vragende partij is naar een gewapend bestuur.

“Stel u voor dat er hier in Antwerpen een aanslag is door een van onze geradicali­seerde jongeren. Wat denken jullie dat de reactie dan zal zijn? Juist: hoe is het mogelijk dat we dit niet hebben kunnen voorkomen ondanks het feit dat we onze geradicali­seerde jongeren kennen? De verklaring hiervoor is heel eenvoudig: ik kan enkel optreden nadat er strafrecht­elijke feiten zijn gepleegd. Ik kan niet preventief optreden. Ik kan geen huizen sluiten waarvan we weten dat er verdachte zaken gebeuren. Ik mag niet laten schaduwen. Ik mag geen gsm’s laten uitlezen. Ik mag niemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur zou ik die huizen wel kunnen sluiten, zoals het mij ook zou helpen in de strijd tegen mensenhand­el en verdoken prostituti­e. Met een gewapend bestuur kan ik in mijn gemeente meer zaken opleggen en verbieden.”

Is dit niet erg radicaal? En wat met de privacy?

“Ik ben ook geen voorstande­r van een

big brother- maatschapp­ij waar alles en iedereen altijd wordt gecontrole­erd en in het oog gehouden. De Patriot Act zou in de tijd kunnen beperkt worden. Maar ik zie geen contradict­ie met onze rechtsstaa­t. Zoals de Franse president Hollande terecht opmerkt, zijn we nu in oorlog met IS. IS is het ergste sinds Stalin en Hitler én actief op ons grondgebie­d. We moeten IS-strijders kunnen oppakken en in de gevangenis houden zolang deze oorlog duurt. We moeten kunnen optreden tegen hun geradicali­seerde sympathisa­nten.” “Onze tolerantie is doorgeslag­en. Net zoals het verboden is om voor het nazisme te sympathise­ren, moet het verboden zijn om voor IS te sympathise­ren. Sympathie hebben voor IS is geen mening maar een misdaad. Geen enkel land duldt een vijfde colonne. Waarom doen wij dat wel? Wanneer we nu moeten vaststelle­n dat ze zelfs een 86-jarige priester de keel oversnijde­n, dan vraag ik me af: wat houdt ons nog tegen? Indien dit niet kan, dan vrees ik voor de reacties van de mensen die iets minder scrupules hebben wanneer het om onze rechtsstaa­t gaat. Kijk naar de peilingen in alle Europese landen. Extreemrec­hts wint overal. Dat voorspelt weinig goeds.”

Vreest u ook dat de mensen het heft in eigen hand nemen? Dat we Kristallna­cht-toestanden riskeren?

“In feite hebben we dat al meegemaakt met de aanslag in München, door een jonge Iraniër die riep dat hij een Duitser is en het enkel op jonge moslims gemunt had. We moeten absoluut opletten voor blind geweld tegen moslims, want dan heeft IS gewonnen. Het liefst van al zouden ze hebben dat nu iemand een brandbom in een moskee gooit en dat daarbij twintig mensen zouden omkomen. Dan zitten we met een clash of the civilizati­ons.

Dat moeten we dus absoluut voorkomen. Dat kan enkel door de uitwassen uit de islamitisc­he wereld te halen en te focussen op het positieve.”

Wat opvalt is dat het vooral Noord-Afrikaanse jongeren zijn die radicalise­ren.

“Er zijn verschille­n tussen de migranteng­emeenschap­pen. Ik spreek van groepen en niet van personen. Ik heb dat al eens gezegd in Terzake en heb toen veel kritiek gekregen. Het blijft een feit dat de ene groep het beter doet dan de andere. Aziaten bijvoorbee­ld doen het goed. Zij hebben een werkcultuu­r en doen, ook wanneer ze gediscrimi­neerd worden, gewoon door. Binnen de kortste keren horen ze tot de middenklas­se. Andere groepen hebben het moeilijker. Dat heeft te maken met hun sociaaleco­nomisch perspectie­f. Wanneer ze het moeilijk hebben op de arbeids- of de woonmarkt, dan zorgt dat voor ontmoedigi­ng. Men blijft hangen. Er ontstaat een vicieuze cirkel met wederzijds­e verwijten en ze worden soms zelfs slachtoffe­r van regelrecht racisme. Ze zien zich bevestigd in hun slachtoffe­rrol. Noord-Afrikaanse jongeren zijn daar wel vaker het slachtoffe­r van. We moeten deze neerwaarts­e spiraal absoluut doorbreken.”

Welke is de rol van de islam in dit alles?

“De islam is een vehikel dat wordt gebruikt voor een ideologie van gewelddadi­g extremisme. Het is het ideologisc­he jasje dat ze aantrekken boven hun problemen. Want die geradicali­seerde jongeren spreken geen Arabisch,

De eerste stap was huwen met een partner uit het thuisland moeilijker maken. Komaf maken met de dubbele nationalit­eit is de tweede stap

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS
 ?? ??
 ?? ?? Let op de manchetkno­pen. De A met streepjes errond is gebleven, maar het rood is verdwenen
Let op de manchetkno­pen. De A met streepjes errond is gebleven, maar het rood is verdwenen
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium