Het Belang van Limburg

Likje verf moet files op Brusselse Ring verkorten

- Werner ROMMERS

Na het succes op de Antwerpse snelwegen, hanteert Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts nu ook de verfborste­l op de Brusselse autowegen. Zo hoopt hij de files met tientallen procenten te doen vermindere­n.

BRUSSEL -

De aansluitin­g van Brussels Airport met de Brusselse Ring: het verkeer zit er geregeld muurvast. Mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) brengt daar nu veranderin­g in, met op het eerste gezicht een wel érg simpele maatregel: hij laat er gewoon een rijstrook bijverven (zie grafiek). En dat is nog maar een van de vijf zogenaamde ‘verfpotmaa­tregelen’, waarbij op bekende knelpunten, via een andere belijning van de rijstroken, het verkeer efficiënte­r moet verlopen. In Antwerpen is intussen bewezen dat zulke verfacties – bovendien spotgoedko­op – een enorm verschil kunnen maken. “Op een aantal plaatsen op de Antwerpse ring zijn de files door een betere belijning met 40 procent afgenomen”, beklemtoon­t Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Wegcapacit­eit benutten

Vaak is het een zaak van de wegcapacit­eit gewoon beter te laten benutten. Hij verwijst daarvoor naar de aansluitin­g van de Brusselse buitenring met de E40-autosnelwe­g richting kust, ter hoogte van Groot-Bijgaarden. Bestuurder­s kunnen daar over een vrij lange afstand op de E40-autostrade invoegen, maar in de praktijk haast iedereen zich om meteen één van de drie rijstroken van de E40 te bezetten. “Daardoor wordt de beschikbar­e wegruimte onvoldoend­e benut”, aldus Weyts, met als gevolg dat er daar snel files ontstaan. Nieuwe belijning – die de komende weken wordt aangebrach­t – gaat automobili­sten nu ‘dwingen’ om langer de invoegstro­ok te gebruiken. Oppositiep­artijen reageerden in het verleden nogal geringscha­ttend op deze ‘likjes verf’. Maar Touring en ondernemer­sorganisat­ie Voka juichen deze ingrepen alvast toe. “Want de huidige stilstand op de verzadigde Brusselse Ring is jaarlijks goed voor 200 miljoen euro economisch­e schade.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium