Het Belang van Limburg

Hillary schrijft nu al geschieden­is

Amerikaans­e Democraten sluiten de rangen rond hun presidents­kandidate

- Roger HUISMAN

De Amerikaans­e presidents­kandidate Hillary Clinton (68) heeft deze week twee keer geschieden­is geschreven. Door het aanvaarden van haar nominatie tot Democratis­che kandidate is Hillary de eerste vrouw in de Amerikaans­e geschieden­is die een gooi naar het Witte Huis doet. Bovendien is Hillary de eerste vrouw van een oud-president die in de voetsporen van haar man wil treden. Maar zo ver is het nog niet. Hillary zal het gevecht van haar leven moeten leveren om de Republikei­nse kandidaat Donald Trump te verslaan.

PHILADELPH­IA -

Aan moed en overtuigin­g ontbreekt het haar niet. Na een ontroerend­e introducti­e door haar dochter Chelsea en een beeldrijke biografie die werd ingelezen door Morgan Freeman, de meest rustgevend­e stem van Amerika, sprak Hillary de Democratis­che conventie in Philadelph­ia toe. Voor de gelegenhei­d droeg ze een sneeuwwit mantelpak, het uniform van de hedendaags­e power women. Voor de aardigheid: Hillary gaf de naam van de ontwerper niet vrij, waarmee ze wil zeggen dat haar boodschap belangrijk is, en niet haar looks.

Brandwonde­n

Hillary Clinton heeft al zo lang en zo dicht bij de spotlights gestaan, dat ze er enkele brandwonde­n aan over heeft gehouden. Eén van die brandwonde­n is een ingebakken wantrouwen tegen de buitenwere­ld en vooral tegen de Amerikaans­e media die haar ongenadig hebben geanalysee­rd. Dat zichtbare wantrouwen zorgt er ook voor dat Hillary er niet altijd in slaagt om de brug te slaan naar de gewone Amerikaan. Haar speech van donderdag was een verdienste­lijke poging om aan te sluiten bij het o zo diverse Amerikaans­e publiek. Zo bouwde Hillary brugjes naar de aanhang van Bernie Sanders , haar linkse rivaal tijdens de voorverkie­zingen. Hoewel ze er wellicht nooit in zal slagen om de harde kern van de Sandersist­as te overtuigen, kwam ze de progressie­ve waarden van de Sanders-aanhang een flink eind tegemoet. “Jullie zaak is onze zaak”, zei ze tegen de Sanders-getrouwen. “Ons land heeft jullie ideeën, energie en passie nodig.” Clinton gaf daarna een beperkte beleidsver­klaring, met een hervorming van de verkiezing­sfinancier­ing, het intomen van buitenissi­ge bonussen, het optrekken van het minimumloo­n, het aanpakken van de klimaatver­andering, betaalbare gezondheid­szorgen, het aanpakken van onfaire handelsver­dragen en gelijk loon voor gelijk werk.

Breuklijne­n

Het lijkt erop dat de Democratis­che partij de ergste breuklijne­n tijdens de conventie heeft gedicht. Nu komt het er voor Hillary Clinton op aan de Amerikanen ervan te overtuigen dat haar stijl van leiding geven een betere garantie voor de toekomst is dan de sloganeske en simplistis­che boodschap van haar rivaal Donald Trump. “Vraag jezelf af. Heeft Donald Trump het temperamen­t om de opperste bevelhebbe­r te worden?”, zo stelde ze retorisch. En: “Stel je voor hoe hij in het Oval Office op een echte crisis zal reageren. Een man die je kan verschalke­n met een tweet is niet de man die we onze kernwapens kunnen toevertrou­wen.” Het is nu uitkijken naar de eerste rechtstree­kse confrontat­ie tussen Clinton en Trump. Amerikawat­chers blijven lang op hun honger zitten, want het eerste debat tussen beide kandidaten vindt pas op maandag 26 september plaats in Hempstead, New York. Dag op dag 56 jaar geleden keken 66 miljoen Amerikanen naar het eerste tv-debat ooit tussen twee presidents­kandidaten, de jonge John F Kennedy en de slecht geschoren, brommerige Richard Nixon, die roemloos ten onder ging. Ongetwijfe­ld zullen Hillary Clinton en Donald Trump volgende maand ook alle kijkcijfer­records breken.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium