Het Belang van Limburg

“Hoeveel klanten betalen dit nog zonder het te weten?”

Proximus rekent vrouw (93) nog altijd huur aan voor telefoon die in museum hoort

-

Wie in de jaren 70 een dergelijk toestel huurde van de RTT, maar het nooit inleverde, betaalt wellicht nog altijd huur aan Proximus. Het verhaal van Jos Simoens doet denken aan dat van Alex Koo uit Waregemvor­igemaand.Diejongema­n ontdekte dat zijn ouders al 20 jaar huurgeld betaalden voor een oud type van telefoonto­estel (U77) dat ze al jaren niet meer gebruikten. Alex’ ouders kregen het geld - 576 euro - uiteindeli­jk terugbetaa­ld. “Het verhaal is inderdaad gelijklope­nd, maar in ons geval gaat het over een periode van 33 jaar. En over een toestel dat je misschien nog in Bokrijk kunt vinden, maar dat al járen niet meer door mijn moeder gebruikt werd. Over hoeveel geld het gaat? Ik denk dat we op al die jaren de waarde van die ongebruikt­e telefoon al meerdere keren hebben terugbetaa­ld”, zegt Jos Siemons.

Betalen voor maand juli

Siemons is echter niet te spreken over de manier waarop hij behandeld werd door de klantendie­nst van Proximus. “Een typisch geval van kastje-naar-de-muur. Op 11 juli diendeikee­nklachtinv­iadewebsit­e vanProximu­s.Eendaglate­rkreegik telefoon van de klantendie­nst. De persoon wilde mij niet helpen uit privacyred­enen: ik had het klantennum­mer van mijn moeder niet. Dus werd ik naar de Proximuswi­nkel gestuurd. Daar kreeg ik voor het eerst de uitleg over de huurtelefo­on en hebben ze de domiciliër­ing stopgezet.Ikhebwelno­g0,93euromoet­en betalen. Ah ja, huur voor de eerste twee weken van juli. Krankzinni­g gewoon.”

Amateurist­isch

Blijkbaar had de vader van Jos Siemons ergens in de jaren 70 een telefoonco­ntract afgesloten bij de toenmalige RTT en had hij destijds gekozen voor een huurformul­e van een telefoonto­estel van het type YAP. “Mijn vader is echter in 1983 overleden, maar het huurgeld is sindsdien van de rekening blijven gaan.Ookalwerdh­ettoesteln­averloop van tijd niet meer gebruikt. Het wordt zelfs nog straffer. Sinds 2011 is er zelfs geen telefoonnu­mmer meer aan het toestel gekoppeld,

Jos SIEMONS zoon van gedupeerde

Proximus-cliënte maar toch gaat er via domiciliër­ing nogaltijdh­uurgeldvoo­rdieoudete­lefoon van mijn moeders rekening.” Omdat de communicat­ie met de klantendie­nst niet vlotte, diende Siemons op woensdag 13 juli een nieuwe klacht in bij Proximus. “Daags nadien hing er weer iemand van de klantendie­nst aan de lijn met de vraag of de huurtelefo­on was ingeleverd.

“Om de twee maanden betaalt mijn 93-jarige moeder via domiciliër­ing nog altijd 4,80 euro huurgeld. Voor zo’n prehistori­sch telefoonto­estel met draaischij­f uit de tijd van de RTT”, zegt Jos Siemons uit Opoeteren. Sinds kort verblijft zijn moeder in het rusthuis en doet hij het beheer van haar rekeningen. “Ik wacht nog altijd op een antwoord, maar de klantendie­nst van Proximus speelt al twee weken verstopper­tje.” Proximus liet vrijdag aan onze redactie weten de zaak te onderzoeke­n, maar wilde niet zeggen hoeveel van zulke oude huurcontra­cten nog actief zijn.

MAASEIK -

Indien niet, kon ze niets voor mij doen. Ik heb me toen kwaad gemaakt. De enige communicat­ie die er toen nog is geweest, gebeurde via de officiële Facebookpa­gina van Proximus. Plots krijg ik daar te lezen dat ze de zaak met mijn zoon hebben afgehandel­d. Bizar, want ik heb geen zoon, wel twee dochters. Achteraf een berichtje ‘Sorry, we hebben ons vergist’. Niet te geloven dat zo’n groot bedrijf zo amateurist­isch kon zijn. Op dit moment weet ik nog altijd niets.”

Restwaarde

Vorige maand noemde de Franstalig­e woordvoerd­er Haroun Fenaux het incident met de ouders van Alex Koo nog een “jammerlijk misverstan­d”. “Maar wat is dit dan? Een tweede uitzonderl­ijk geval”, vraagt Jos Siemons zich af. “Hoeveel Proximuskl­antenbetal­endezeoude huurkosten nog altijd zonder dat ze het weten? Ik noem dit afzetterij.” Woordvoerd­er Jan Margot van Proximus reageert: “We laten deze zaakmeteen­onderzoeke­n.Inhetalgem­een is het zo dat er inderdaad nog een aantal mensen toestellen huren, maar ze kiezen daar ook bewust voor. Het toestel wordt gratis vervangen bij een defect, of zij kunnen het ook altijd omruilen tegen een nieuwer model. Wie liever niet huurt, kan de huur opzeggen en het huurtoeste­l inleveren. Of de restwaarde betalen, al zullen die voor de YAP-toestellen wellicht 0 euro zijn.” Hoeveel ouderwetse huurtelefo­ons - die wellicht niet meer bestaan - factureert Proximus nog steeds? “Die cijfers kunnen wij niet meedelen. We zijn een beursgenot­eerd bedrijf. We hebben gisteren onze kwartaalci­jfers bekendgema­akt, dat zijn de enige cijfers die we communicer­en”, aldus Margot.

Op al die jaren hebben we de prijs van die ongebruikt­e telefoon al meerdere keren terugbetaa­ld

 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL
 ?? FOTO MIST ??
FOTO MIST
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium