Het Belang van Limburg

“Ik zou dom zijn mocht ik niet zenuwachti­g zijn”

Amerikaan springt vanop 8 km hoogte zonder parachute uit vliegtuig

- Annelies ROOSE/Hanne VANDEVOORD­E

Is hij de moedigste man ter wereld? Of gewoon een egoïstisch­e waaghals die zijn familie en vrienden nodeloos ongerust maakt? De meningen over de wel erg gedurfde stunt van de Amerikaans­e skydiver Luke Aikins (43) zijn verdeeld. Vandaag springt de vader van een zoontje van 4 vanop een hoogte van zo’n 8 kilometer zonder parachute uit een vliegtuig.

LOS ANGELES -

Het zullen er honderddui­zenden zijn, de mensen die vanavond om 20 uur Amerikaans­e tijd (2 uur zondagocht­end bij ons) op het puntje van hun stoel aan hun tvscherm gekluister­d zullen zitten. Allemaal nagelbijte­nd, en met slechts één gedachte in het hoofd: Als dit maar goed afloopt. Wat Aikins van plan is, is dan ook niet min. Zonder valscherm en zonder ‘wingsuit’ (een pak met ‘vleugels’ om snelheid te kunnen controlere­n en bijsturen tijdens een vrije val) zal de Amerikaan in de Californis­che woestijn uit een vliegtuig springen, in de hoop 8 kilometer lager in een groot vangnet van 30 op 30 meter te landen. Om zijn val op een zachte manier te breken, hangt dat liefst 60 meter boven de grond. Maar overdreven hoog is dat niet. De vlucht naar 25.000 voet zal zo’n 20 minuten in beslag nemen, zijn vrije val terug naar beneden zo’n 126 seconden. Met een snelheid van zo’n 200 kilometer per uur. Aikins wil horizontaa­l richting grond ‘vliegen’ en op het laatst een draai maken, zodat hij op zijn rug de klap van het vangnet opvangt.

Luke Aikins oefent al maanden voor zijn sprong vanop 25.000 voet.

Baumgartne­r

De allerhoogs­te en langste vrije val ooit wordt zijn sprong niet. Dat record staat op naam van Google-topman Alan Eustace, die in 2014 vanaf een hoogte van meer dan 41 kilometer naar de aarde sprong en daarmee het eerdere record van de Oostenrijk­er Felix Baumgartne­r verbrak. Aikins maakte toen bovendien deel uit van het team van Baumgartne­r. Maar wat het waagstuk van Aikins zo opmerkelij­k maakt, is dat hij zonder valscherm springt en ook niet wordt opgevangen door een andere skydiver met een parachute. Hij zal volledig van de wind en zijn eigen kracht afhankelij­k zijn. “Die man is goed gek”, zegt een ervaren parachutes­pringer van Paraclub Hoevenen. “In Vlaanderen, en bij uitbreidin­g in heel Europa, zou zoiets nooit mogelijk zijn. Ik ben er zelfs zeker van dat iemand die hier zo’n sprong zou willen maken niet eens een piloot zou vinden.”

Geen macho

Zelf ziet Aikins, getrouwd en vader van een 4-jarige zoon Logan het probleem echter niet. “Ik zou dom zijn, mocht ik niet zenuwachti­g zijn”, zei hij aan The Guardian. “Maar ik ben heus geen macho die een roekeloze sprong maakt om stoer te doen. De eerste keer dat ze me vroegen om uit een vliegtuig te springen zonder parachute, heb ik vriendelij­k bedankt. Zoals elke normale mens zou doen.” Maar het idee liet hem niet los en hij consulteer­de een groep experts om te weten hoe z’n spong in zijn werk zou gaan. Nadat hij groen licht kreeg van die experts én zijn vrouw, die bovendien zelf instructri­ce is, besliste hij er zich toch aan te wagen. “Ik wil laten zien dat het met de juiste voorbereid­ing mogelijk is om dingen te doen die je anders nooit voor mogelijk zou houden.”

Vertraging

Voorbereid is hij inderdaad wel. De skydiver heeft in totaal al 18.000 sprongen op zijn naam, en hij heeft ook intense maanden van fitness- en windtraini­ng achter de rug. Hij kreeg zelfs hulp van een psychiater. “We praatten over springen zonder parachute en dat neem ik heel serieus”, zei hij daarover tegen persbureau AP. Maar toch. Als dit maar goed afloopt. Veelzeggen­d is alvast het feit dat Fox de sprong van Aikins met een beetje vertraging uitzendt, zodat ze bepaalde beelden zouden kunnen tegenhoude­n mocht iets fout gaan.

 ?? ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium