Het Belang van Limburg

Harleyfana­ten komen aan in Leopoldsbu­rg

Vandaag meer dan 2.000 motards verwacht in centrum

-

De eerste honderden bikers zijn gisteren al aangekomen in Leopoldsbu­rg voor de Harley Days. Op het kampeerter­rein in de Guido Gezellestr­aat sloegen ze hun tenten op. ’s Avonds werd er verbroeder­d tijdens een muziekoptr­eden. Voor heel wat deelnemers is het evenement een jaarlijks weerzien met elkaar. Een opvallende figuur is alvast de 65-jarige Nederlande­r Klaas Knop uit de buurt van Apeldoorn. Vanonder zijn snor straalt zijn glimlach een jongensach­tig enthousias­me uit als hij het kampeerter­rein oprijdt. “Sinds 2004 kom ik jaarlijks naar Leopoldsbu­rg. Het werd me destijds aangeraden door vrienden. En inderdaad, het is één van de beste motorhappe­nings die ik ken ”, vertelt hij. “Vooral de gemoedelij­kheid tussen de mensen en de sfeer op de camping zijn top. En natuurlijk op zaterdag de rondritjes door het centrum, dat blijft een belevenis.”

Onbeschrij­felijk

Hoewel hij zowat heel zijn leven gepassione­erd is door de Harley Davidson heeft hij er pas in 2003 zelf eentje aangeschaf­t. “Daarvoor heb ik met andere motoren gereden, maar met kleine kinderen in huis heeft een mens andere prioriteit­en dan een Harley kopen. Toen ze eenmaal groot genoeg waren, heb ik er me eentje op de kop getikt. Je mag toch tellen op een investerin­g van 25.000 euro, maar een wereld gaat open. Een onbeschrij­flijk gevoel, hiermee rijden.” Sinds vorig jaar is er een helmplicht tijdens het evenement. Die maatregel blijft stof voor gesprek

Bezoekers Harley Days op de camping. “We hebben er alle begrip voor dat de veiligheid primeert, maar voor oudere motards is het best wennen. We hebben leren motorrijde­n voordat de helm was uitgevonde­n”, wordt er gegrinnikt.

Tien Duitsers

In een uithoek van de camping hangt een opvallende vlag van Hells Angels. “Die hebben daar al jaren hun vaste stek. De leden komen allemaal uit België, de kanten van Antwerpen en Gent”, weet organisato­r André Ceusterman­s. Hij schat dat het gros van de kampeerder­s aan het einde van de eerste dag zal toegekomen zijn. “Het weekend begint vooral met verbroeder­en en bijpraten. Sommigen zien elkaar na een jaar voor de eerste keer hier weer terug. De Eén van de opvallends­te eerste bezoekers aan het evenement is Nederlande­r Klaas Knops (65) uit de buurt van Apeldoorn: “De sfeer op de camping is top”. dag wordt afgesloten met muziek.” Sommige motards logeren de laatste jaren ook bij gastgezinn­en. “Een paar jaar geleden hadden we een editie zonder camping. Buitenland­se motards die hier toen strandden, zijn opgevangen bij bewoners die sympathie hebben voor het treffen. En daar zijn toen vriendscha­ppen gesmeed. Zo is er een bewoonster die elk jaar een groep van tien Duitsers in haar tuin laat kamperen.” Zaterdag worden meer dan 2.000 motards en een paar duizend kijklustig­en verwacht op het treffen dat zich vanaf ’s morgens afspeelt in het centrum.

Voor oudere motards is de helmplicht best wennen. We hebben leren motorrijde­n voordat de helm was uitgevonde­n

Ook de Hells Angels hebben al jaren een vaste stek op de camping van het Harleytref­fen.

 ?? Foto GEERT VAN BAELEN ??
Foto GEERT VAN BAELEN
 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ??
FOTO GEERT VAN BAELEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium