Het Belang van Limburg

“Ideale test met het oog op de Spelen”

GREG VAN AVERMAET HOUDT IN SPANJE GENERALE REPETITIE VOOR OLYMPISCHE WEGRIT

- Van onze verslaggev­er Guy Van Den Langenberg­h in San Sebastian

De Tour is nog maar amper verteerd of Greg Van Avermaet bevindt zich alweer in het Baskenland voor de 36ste 36ste editie van de Clasica San Sebastian. Een laatste test test voor Rio. Bovendien heeft Van Avermaet nog eenn eitje eitje te pellen met de organisati­e. Eén jaar geleden werd werd hij hij door een onvoorzich­tige motard van de fiets gereden, reden, terwijl hij zich in een kansrijke positie bevond. Niet alleen Greg Van Avermaet, ook de andere vier Belgen voor de olympische wegrit - Philippe Gilbert, Tim Wellens, Serge Pauwels en Laurens De Plus - maken van de Baskische klassieker een laatste test met het oog op de Spelen in Rio.

Met welke ambitie zak je naar Spanje af één week na het einde van de Tour en met drie criteriums in de benen?

“Het is wat afwachten. Ze hebben de finale alweer veranderd. Die klim waar ik vorig jaar werd aangereden, is vervangen door een andere, vergelijkb­are helling op dezelfde plaats in het parcours. Ik heb die klim vrijdagmid­dag nog verkend. Lastig, misschien iets minder steil, maar veel breder leek die weg me niet. Springvere­n gaan hier zeker hun kans wagen. De Clasica is sowieso een wedstrijd die op de limiet van mijn mogelijkhe­den ligt.”

Vorig jaar liep het op die laatste klim danig fout toen je werd aangereden door een begeleiden­de motor.

“Zulke situaties krijg je wanneer je het peloton over een geitenpad stuurt. Het was net iets te smal. Helaas moet er altijd iets gebeuren vooraleer er iets wordt veranderd.”

De organisati­e heeft zich achteraf bij jou verontschu­ldigd.

“Meteen na de wedstrijd kwam er al iemand langs om namens de organisati­e hun spijt uit te drukken. Maar pas zes weken later en door middel van een brief zijn de echte excuses gekomen.”

Zonder deze wedstrijd was ik verplicht een serieuze training in te lassen. Nu krijg ik een lastige wedstrijd voorgescho­teld met flink wat hoogtemete­rs en een sterk deelnemers­veld

Greg Van Avermaet

De kritiek achteraf dat jou een zekere zege werd ontnomen, klopte niet helemaal. De latere winnaar Adam Yates zat al bijna in je wiel.

“Akkoord! Mijn aanval was eerder anticipere­n op de acties van de echte klimmers. Het was zeker niet mijn bedoeling om alleen weg te rijden, maar als ik met de betere klimmers over de top geraakte, dan kon ik nog altijd rekenen op mijn sprintsnel­heid.”

Het scenario van vorig jaar bewees wel dat de Clasica een wedstrijd is die binnen jouw mogelijkhe­den ligt.

“Vroeger nog meer dan nu. Toen zorgde de Jaizkibel en die daaropvolg­ende helling (Alto Arkale, nvdr) voor de schifting, waarna een selecte groep van een vijftienta­l renners de finale reed. Dat lag me veel beter dan het huidige parcours.”

In de afgelopen Tour bewees je ook dat je een rit door het middengebe­rgte aankan.

“Wat dan weer voor heel veel vertrouwen zorgt. Veel beter kon de Tour voor mij niet zijn. Voor het tweede jaar op rij een ritzege met drie dagen gele trui als aangenaam toetje.”

Ben je al voldoende hersteld ?

“Dat kan ik nu nog niet zeggen. Ik reed de voorbije dagen drie criteriums, maar zorgde er wel voor dat ik telkens voor elf uur ’s avonds in mijn bed lag. Voor het overige heb ik vooral veel gerust. Ik weet nu al dat ik de eerste wedstrijdu­ren met een ambetant gevoel zal rondfietse­n. Daarna kan het twee kanten uit: of je komt erdoor, of je zakt erdoor. ”

Is San Sebastian een laatste test met het oog op de wegrit in Rio?

“Zeker. Zonder deze wedstrijd was ik verplicht een serieuze training in te lassen. Nu krijg ik een lastige wedstrijd voorgescho­teld met flink wat hoogtemete­rs en een sterk deelnemers­veld. De ideale test met het oog op Rio.”

Ook de andere Belgische geselectee­rden zijn van de partij. Tijd voor enkele verkennend­e gesprekken?

“Misschien wel. Maar ik beschouw San Sebastian toch vooral als een conditiete­st. We hebben in Rio nog een week om over de tactiek te babbelen. Bovendien kennen we elkaar door en door.”

Serge Pauwels reed vorig jaar de olympische testrit. Sprak je hem al over het parcours?

“Ja, hij vergeleek het met de Touretappe die Pantano won in Le Culoz. Het parcours in Rio zal sowieso op mijn limiet liggen. Maar ik heb in het verleden bewezen dat als ik goed uit de Tour kom, ik ook behoorlijk kan klimmen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? XRevanche voor vorig jaar? Vorig seizoen leek Greg Van Avermaet op weg naar de zege in de Clasica, maar een motard die hem aanreed gooide roet in het eten.
FOTO PHOTO NEWS XRevanche voor vorig jaar? Vorig seizoen leek Greg Van Avermaet op weg naar de zege in de Clasica, maar een motard die hem aanreed gooide roet in het eten.
 ?? ??
 ?? Foto FRBE ?? Van Avermaet reed na de Tour drie criteriums. “Ik zorgde er wel voor dat ik telkens voor elf uur in mijn bed lag.”
Foto FRBE Van Avermaet reed na de Tour drie criteriums. “Ik zorgde er wel voor dat ik telkens voor elf uur in mijn bed lag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium