Het Belang van Limburg

Een jaar na de judaskus

BAS LEINDERS wil na BMW ook winnen met McLaren

- Marc Cornelisse­n

Exact een jaar geleden won Bas Leinders (41) de 24 Uur van Spa als teammanage­r van MarcVDSBMW. De zoen van zijn uitgelaten teambaas Marc van de Straten bleek al snel een judaskus, want drie dagen later werd Leinders ontslagen. Twaalf maanden nadien is de Breeënaar terug. Als teammanage­r van McLaren GT staat hij weer aan het hoofd van de favorieten. Het kwam als een schok, twaalf maanden geleden. De even rijke als excentriek­e graaf Marc van der Straten zette Bas Leinders op straat, drie dagen na de grootste overwinnin­g van het team. Enkele maanden later werd de hele autosporta­fdeling opgedoekt. MarcVDS racet wel nog in de MotoGP, waar het onlangs in Assen zowaar een GP won met de Australiër Jack Miller. Bas Leinders: “Het was een grote verrassing. Ik werkte er negen jaar en voelde wel dat er iets mis was. Ik had ook al jaren eerder voorspeld dat Marc van der Straten ooit ging stoppen. Als iemand zijn centen op tafel legt om zo’n team te runnen, dan weet je dat hij die ook op elk moment kan terugtrekk­en, als hij om eender welke reden niet tevreden is. Alleen had ik gehoopt dat het op een plezantere manier zou afgesloten worden. Hij had kunnen zeggen: we hebben het hoogste bereikt, we werken het jaar verder af en zoeken een oplossing voor iedereen. Met een opzeg voor iedereen. Dan was er geen vuiltje aan de lucht.”

Intussen ben je aan de slag bij McLaren.

“Bij McLaren GT, want dat is een belangrijk verschil. Ik heb Ron Dennis, Jost Capito of Eric Boullier nog altijd niet ontmoet, zelfs geen email van gehad. Wij hebben nul komma nul met de F1 te maken. Ik ben sporting manager bij CRS, een bedrijf dat een samenwerki­ng heeft met McLaren Automotive: het mag de GT-racewagens bouwen en de naam ‘McLaren GT’ gebruiken. We zijn gehuisvest in Woking in de oorspronke­lijke gebouwen van het F1-team, dat nu twee kilometer verderop is gevestigd. Daarnaast ben ik teammanage­r van Garage 59, een nieuw team dat met die McLarens racet.”

Jij kan dus ook geen goed woordje doen voor Stoffel Vandoorne bij McLaren?

“Die heeft geen goed woordje nodig. Ik heb Stoffel daar trouwens ook nog niet gezien. Ofwel is hij bezig, ofwel ben ik er niet. En na een werkdag van 7 tot 20 uur verlang ik meestal naar mijn hotel.” Breeënaar Bas Leinders heeft de kuipzetel ingeruild voor de stoel van teammanage­r, met evenveel succes.

Je werkt in Woking, achter Londen, maar je blijft in België wonen?

“Ja. Ik doe veel raceweeken­ds en ben door de week meestal drie dagen in Woking. Ik rij met de auto heen en weer. Dat is het makkelijks­t en het goedkoopst. Als ik op donderdag vertrek om 18 uur, ben ik om 23 uur weer thuis. Ik heb een vrouw en twee kinderen van 12 en 14 jaar. Eventueel wil ik wel naar Engeland verhuizen, want ik wil de dingen goed doen en hoe meer je in de werkplaats bent, hoe beter. Maar dat moet dan ook financieel interessan­t zijn.”

Vanwaar Garage 59?

“59 was het nummer van de McLaren die in 1995 de 24 Uur van Le Mans gewonnen heeft. We werken met een klein budget en komen maar juist rond, maar we staan hier in Spa met drie auto’s”

Jullie boeken behoorlijk wat succes. Te beginnen bij de 12 Uur van Bathurst, in Australië.

“Daarna hebben we Monza, Paul Ricard en Nürburgrin­g gewonnen. We staan op kop in Sprint, Endurance en het overkoepel­ende GT-klassement.”

Heb je het team zo goed gemaakt, of ben je op het juiste moment aangekomen?

“Om te beginnen is de nieuwe 650S een grote verbeterin­g ten opzichte van de 12C: hij is betrouwbaa­r, de aerodynami­ca zit goed, hij is makkelijke­r om mee te rijden. Daarnaast probeer ik de organisati­e op poten te zetten. Garage 59 is nieuw. In een normaal weekend zijn we met twintig, hier in Spa met 28. Mijn job is om die

Bas Leinders mensen te laten samenwerke­n. Je hebt een kapitein nodig die zegt naar welke kant de boot moet. People management is de belangrijk­ste job van een teammanage­r: het maximum uit je mensen halen. Vroeger heb ik iemand gekend die meteen iedereen ontsloeg als de resultaten uitbleven. Dat is mijn filosofie niet. Ik onderzoek of ik ze anders of beter kan gebruiken. De ene moet je heel direct en streng aanspreken, anderen moet je meer vrijheid geven.”

De Belgische teams WRT en MarcVDS waren topteams. Staat Garage 59 op dat niveau?

“Nog niet, maar daar werken we hard aan. Om die laatste grote stap te zetten, hebben we wat meer geld nodig en ook een hele winterperi­ode. We zijn te laat begonnen. Je moet al in oktober aan het nieuwe seizoen beginnen.”

Jullie wonnen de 3 Uur van Monza, de 6 uur van Le Castellet en de 12 Uur van Bathurst. Een 24 Uur ontbreekt nog?

“De enige 24 Uur die McLaren ooit gewonnen heeft, is die van Le Mans in 1995. Bathurst was de grootste overwinnin­g sinds ’95 en een heel belangrijk moment voor ons. Maar Spa winnen zou nog een grotere stap zijn. Het zal niet makkelijk zijn, de concurrent­ie is groot, maar het zit erin.”

Wat is er nodig om Spa te winnen?

“Een goeie organisati­e. Kalm blijven en de juiste beslissing­en nemen op het juiste moment. Een goede auto natuurlijk, die betrouwbaa­r is en goed met de banden omspringt, om de hele stint lang snel te gaan. We hebben niet de snelste wagen, maar we boekten onze overwinnin­gen door constant te rijden en doordat het team geen fouten maakte. De piloten moeten de juiste instelling hebben en de situaties goed inschatten. En je hebt natuurlijk een dosis geluk nodig. Onderdelen die makkelijk 48 uren meegaan, springen soms stuk na 3 uur. Dat kan gebeuren.”

Mag je zelf met zo’n McLaren rondrijden?

“Nee, bedrijfswa­gens kennen ze niet in Engeland. Ik heb mijn eigen BMW 116d. Mensen denken dat ik bij MarcVDS heel veel geld verdiende, maar dat was niet zo. Ik heb geen spaarcente­n. Maar ik ben wel iets aan het opbouwen waarmee ik de rest van mijn carrière iets kan doen. Ik heb een contract van een jaar. Maar McLaren bouwt in 2018 een nieuwe GT3 en het zou interessan­t zijn om daaraan mee te werken.”

Slotvraag: kruip je zelf nog ooit achter het stuur?

“Ik doe de shakedowns van de McLarens. Remmen roderen en zo. Maar ik zou best nog wel eens willen racen. Ik heb me vorig jaar heel goed geamuseerd in de 24 Uur van Zolder met een BMW 235i. Ik ben dat weekend vrij en voor Zolder ben ik altijd te vinden.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ??
Foto JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium