Het Belang van Limburg

“Mensen spreken me zelfs aan op straat, om me te bedanken”

Adriaan Van den Hoof in de wolken met onverwacht succes Eén-quiz ‘Switch’

- Michaël TEMMERMAN

Het klinkt vreemd voor een programma dat om ‘position switches’ draait, maar toch heeft de Eén-quiz ‘Switch’ na een maand al een vaste plek opgeëist in de kijkcijfer-top 5. Voor quizmaster Adriaan Van den Hoof is het een droom die uitkomt. “Bijna even goed doen als de herhalinge­n van ‘FC De Kampioenen’: ik kan het eindelijk van mijn schrappen.”

HASSELT -

bucket list

Elke dag vlot boven de 600.000 kijkers, soms zelfs flirten met de 700.000. En dat in een zomermaand waarin mensen sowieso minder vaak voor hun tv zitten. De Eén-quiz ‘Switch’ is zonder meer een schot in de roos. “Het in de kijkcijfer­s bijna even goed doen als de herhalinge­n van ‘FC De Kampioenen’, ik kan het eindelijk van mijn bucket list schrappen”, zegt Adriaan Van den Hoof lachend. Hij is een zeer tevreden quizmaster. “Weet je trouwens dat ik nu zelf voor het eerst naar ‘FC De Kampioenen’ ben beginnen te kijken? Omdat mijn kinderen naar ‘Switch’ kijken en we erna blijven hangen op Eén.”

Compromisl­oos

Volgens de 43-jarige Van den Hoof, die zijn eerste tv-quiz presenteer­t, is het succes vooral te danken aan het eenvoudige format. “Switch is compromisl­oos. Niet te ingewikkel­d, niet te hoogdraven­d, maar gewoon pure ontspannin­g. Het is een ludiek quizje dat niet pretendeer­t iets meer te zijn dan dat.” Ook de kandidaten spelen volgens Van den Hoof een belangrijk­e rol. “Dezelfde vijf kandidaten keren een hele week terug, waardoor je een verhaal met hen kan opbouwen en de kijker echt met hen gaat meeleven. Dat merk ik als ik eens buiten kom. Mensen spreken me aan om me te bedanken, om te zeggen dat ze het echt leuk vinden, dat ze echt verslinger­d raken aan de quiz. Ze hebben het zelfs met me over de kandidaten. ‘Zeg, Adriaan. Hoe is het mogelijk dat die Robine ineens nog bijna verloor?’, klinkt het dan. Zoiets maak je echt maar een paar keer in je leven mee.”

Vrijheid

Adriaan Van den Hoof

Presentato­r ‘Switch’ ‘Switch’ loopt nog tot eind augustus. Hoewel nog niet bekend is of de quiz ook volgende zomer terugkeert, heeft Van den Hoof wel zin in meer. “Of we een nieuwe Blokken kunnen worden? Neen, dat is ook onze ambitie niet. Blokken heeft zijn concept, wij het onze. Ik zou daar niets aan willen veranderen.” “De opnames waren erg leuk, ik denk dat je dat ook merkt tijdens de uitzending­en. Ik ben Tom Lenaerts en Bart Cannaerts ( van productieh­uis Panenka, verantwoor­delijk voor ‘Switch’, red.) dan ook erg dankbaar dat ze mij de vrijheid hebben gegeven om mijn ding te doen. Ik beschouw dat als een enorm cadeau.”

‘De Slimste Mens’

De Leuvenaar heeft ook al plannen voor een nieuw tv-programma. “Maar daar kan ik nu nog niets over zeggen. Het wordt sowieso druk. Ik weet zelfs nog niet of ik opnieuw ga zetelen als jurylid in ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Ik ga vanaf oktober ook wel opnieuw op tournee ( met de voorstelli­ng ‘Nee, Het Was Gisteren ook al Laat...’, red.) en ik weet nog niet of het te combineren zal zijn.”

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ??
FOTO PATRICK HATTORI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium