Het Belang van Limburg

“Dat recht kunnen ze ons niet zomaar afnemen”

- Chris NELIS

Limburgse Turken noemen voorstel van Zuhal Demir “dom en opruiend”

GENK - De meeste Limburgse Turken die we gisteren spraken, weigeren te kiezen tussen hun Belgische en Turkse nationalit­eit, zoals Zuhal Demir van hen verlangt. Meer nog, het Genkse N-VAKamerlid krijgt zoals verwacht de wind van voren: “Een dom en ophitsend voorstel. Op zo’n manier drijf je mensen uit elkaar.” De Turken hebben allerlei redenen om vast de houden aan hun dubbele nationalit­eit: van erfeniskwe­sties tot het vasthouden aan hun roots. Bij café Oriental aan de Genkse André Dumontlaan ligt de krant midden op tafel, met op de voorpagina het ‘ultimatum’ van Zuhal Demir: “Je moet kiezen: je bent Belg of Turk.” Haar boodschap is aangekomen bij de Turkse Genkenaren, maar ze zijn er verre van gelukkig mee. “Wat een domme uitspraak”, foetert Hussein Karateke. “Die dubbele nationalit­eit is een recht dat je zomaar niet kan afnemen. Ik ben hier geboren, mijn kinderen ook. Maar wij hebben nog altijd familie in Turkije. Zo’n Turkse pas is handig als je naar Turkije reist, bijvoorbee­ld als je er administra­tief iets moet afhandelen. Waarom zou je het de mensen moeilijk maken door dat af te pakken? Dat is zinloos.” Een (anonieme) tafelgenoo­t noemt de rellen in Beringen geen gegronde aanleiding om het debat rond de dubbele nationalit­eit te openen. “Dat ze daar met stenen gooien, vind ik ook niet normaal”, zegt de man. “Je mag je mening niet met geweld opdringen. Trouwens, ik begrijp die ruzie tussen president Erdogan en Fethullah Gülen niet. Dertien jaar lang hebben ze uitstekend samengewer­kt en dan is er plots die onbegrijpe­lijke ommekeer. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Erdogan erg gevaarlijk bezig is.”

Erfeniskwe­sties

“Zuhal Demir doet haar voorstel op het slechtst mogelijke moment”, zegt Kumas Cerkez aan Café Türkiye. “Als er iets duidelijk is na de coup, is het dat de democratie in Turkije erg breed gedragen wordt. Met zo’n voorstel drijft ze de mensen en gemeenscha­ppen juist uit elkaar. Ze hitst de mensen op. Bovendien neemt ze haar verantwoor­delijkheid als politicus niet ernstig. Ze wil iets van de mensen afnemen zonder dat daar iets tegenovers­taat. Ik zeg niet dat er niet over de dubbele nationalit­eit gedebattee­rd mag worden. Maar doe dat dan wel als de tijd daarvoor geschikt is.” Volgens Cerkez gaat het voor de meeste Turken om meer dan louter een tweede paspoort, zelfs om meer dan de trots om de Turkse nationalit­eit. “De meeste mensen van de tweede of de derde generatie hebben allemaal nog familie in Turkije. Die zullen in de toekomst geconfront­eerd worden met erfeniskwe­sties. Daarin maakt een Turkse pas een hemelsbree­d verschil. Zuhal Demir plaatst mensen voor verscheure­nde keuzes.”

Voetballer

Bij de Belgisch-Turkse Culturele Vereniging in Winterslag vinden we Achmet Turan. Volgens hem heb je geen Turkse pas nodig om gemakkelij­k naar Turkije te kunnen reizen. “Mijn vier kinderen en ik reizen altijd met onze Belgische identiteit­skaart naar Turkije en we hebben nooit hinder ondervonde­n. Maar mijn zoon speelt voetbal in de Turkse tweede klasse en voor hem is het natuurlijk belangrijk dat hij zijn Turkse nationalit­eit kan behouden.”

 ?? ?? “Waarom zou je het de mensen moeilijk maken door de Turkse nationalit­eit af te pakken? Dat is zinloos”, zegt Hussein Karateke (links).
“Waarom zou je het de mensen moeilijk maken door de Turkse nationalit­eit af te pakken? Dat is zinloos”, zegt Hussein Karateke (links).
 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ?? “Demir hitst de mensen op en neemt haar verantwoor­delijkheid als politicus niet ernstig”, zegt Kumas Cerkez (links).
FOTO'S RAYMOND LEMMENS “Demir hitst de mensen op en neemt haar verantwoor­delijkheid als politicus niet ernstig”, zegt Kumas Cerkez (links).
 ?? ?? Achmet Turan (links): “Mijn zoon speelt voetbal in de Turkse tweede klasse. Voor hem is die Turkse nationalit­eit erg belangrijk.”
Achmet Turan (links): “Mijn zoon speelt voetbal in de Turkse tweede klasse. Voor hem is die Turkse nationalit­eit erg belangrijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium