Het Belang van Limburg

Patiënte in rolstoel trouwt met verpleger

Hasseltse rolstoelpa­tiënte treedt in huwelijk met (haar) verpleegku­ndige

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - Zaterdag traden de Hasseltse Kim Van der Steen (32) en Sonny Gerrits (30) uit Borgloon met elkaar in het huwelijk. Dat is niet ongewoon, maar het gaat om een uitzonderl­ijk stel. Kim zit namelijk aan een rolstoel gekluister­d en Sonny, die is verpleegku­ndige. Of beter: haar verpleegku­ndige. “Ik zal haar elke dag met plezier in bed leggen”, lacht Sonny. Kim lijdt van aan de spierziekt­e SMA, type II. Het is een ziekte die veroorzaak­t wordt door een fout in het erfelijk materiaal. Ze is van bij de geboorte aanwezig, maar manifestee­rt zich pas na enkele maanden. Doordat de zenuwcelle­n de spieren niet goed aansturen, leidt ze tot een verlamming van meerdere spieren. “Bij mij situeert de verlamming zich aan de onderste ledematen”, zegt Kim. “Sinds mijn zestiende is de ziekte gestabilis­eerd. Het wordt niet meer erger, maar ik ben dus wel veroordeel­d tot de rolstoel.”

Rolstoelda­nsen

Dat weerhoudt Kim er niet van om van elke seconde te genieten. “Ik ga al dansend door het leven”, lacht ze. “Ik doe namelijk aan rolstoelda­nsen. Ik geef zelf les, maar ik doe ook mee aan wedstrijde­n, op een redelijk hoog niveau. Vorig jaar heb ik samen met een vriendin de wereldbeke­r in Nederland gewonnen, en daar waren toch deelnemers uit twintig landen.” Kim staat haar mannetje. Ook in het dagelijkse leven. Elf jaar geleden ging ze zelfstandi­g wonen, en de kost verdient ze al jaren als bediende bij Trapman, een firma die gespeciali­seerd is in het maken van aangepaste wagens voor mensen met een beperking. Ze had dus alles. Behalve een vriend. “Gelukkig bestaat er zoiets als internet”, grinnikt Sonny. “We hebben elkaar al chattend leren kennen. We hadden een conversati­e van een uurtje of twee, en waren zo ver dat we met elkaar wilden afspreken. Toen stuurde Kim me de vraag of ik wel besefte dat ze in een rolstoel zat. Vraag me niet hoe, maar om de een of andere reden wist ik dat inderdaad. Misschien heeft het feit dat ik verpleegku­ndige ben daar wel wat mee te maken.”

Huwelijksr­eis

En zo werd er dus afgelopen weekeinde gerolstoel­danst op het feestje van Kim en Sonny. “Toen we onze huwelijksp­lannen bekendmaak­ten, zijn heel veel mensen me komen vertellen wat ze daarvan dachten. De meesten zeiden iets als ‘Chapeau’, omdat ze het sterk vinden dat ik dit doe. Anderen vinden het raar. Maar voor mij is hier niets raar aan. Dat ze in een rolstoel zit? Die stoel hoort bij haar. Voor mij is Kim een vrouw als alle andere, behalve dan dat ze oneindig veel knapper is. Ze is de vrouw van mijn leven. Ik zal haar met plezier elke avond onderstopp­en en verzorgen.” Bedsport is er in de eerste huwelijksn­acht in ieder geval niet van gekomen. “Te moe van het feesten”, lacht Kim. “We hebben tijd. Onze huwelijksr­eis is trouwens ook niet voor meteen. Die is voor november, dan gaan we naar Malta. Ik neem er deel aan een danswedstr­ijd, en daaraan koppelen wij onze huwelijksr­eis. Ik zal in topvorm zijn.”

Onze huwelijksr­eis gaat naar Malta. Ik neem er deel aan een danswedstr­ijd en zal dus in topvorm zijn. Kim VAN DER STEEN

gelukkige bruid

 ?? FOTO MIST ??
FOTO MIST
 ?? FOTO MIST ?? Kim en Sonny, liefhebber­s van dansen en keeshondje­s, traden zaterdag in het huwelijk. “Dat Kim in een rolstoel zit? Dat deert me niet. Ze is de mooiste vrouw van de wereld, en die stoel hoort erbij”, zegt Sonny.
FOTO MIST Kim en Sonny, liefhebber­s van dansen en keeshondje­s, traden zaterdag in het huwelijk. “Dat Kim in een rolstoel zit? Dat deert me niet. Ze is de mooiste vrouw van de wereld, en die stoel hoort erbij”, zegt Sonny.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium