Het Belang van Limburg

Operatie voor pastoor na overval

Voortvluch­tige dader doet alsof hij asielzoeke­r is

- Johnny GEURTS

In de Koning Albertlaan in Lanaken is gisterenna­middag pastoor Jos Vanderlee (61) neergestok­en door een overvaller. De man deed alsof hij een asielzoeke­r was die hulp nodig had om binnen te geraken. Daarna vroeg hij geld en ontstond er een schermutse­ling waarbij pastoor Vanderlee in zijn hand werd gestoken. De pastoor kon daarna naar de buren gaan, maar de dader is nog altijd spoorloos.

Pastoor Jos Vanderlee is al 40 jaar priester. Dat jubileum werd een paar weken geleden nog maar pas gevierd. Zondagmidd­ag was een zwervende man al een eerste keer komen aankloppen in de pastorij op de Koning Albertlaan om te vragen of hij zich mocht opfrissen bij de pastoor. De pastoor had toen de boot afgehouden. “Blijkbaar is tegen 15 uur diezelfde man, die zich voordeed als een asielzoeke­r, opnieuw gaan aanbellen aan de pastorij, met de vraag om zich te mogen wassen”, vertelt de buurvrouw.

Bloedvlekk­en

De pastoor stemde deze keer wel in. Nadat de asielzoeke­r had gedoucht vroeg hij om geld. Toen de pastoor daar niet wou op ingaan, haalde de man een mes tevoorschi­jn. “De pastoor heeft de man proberen van zich af te slaan. Daardoor liep hij een flinke snijwonde op aan zijn hand”, vertelt de buurvrouw. De pastoor is dan naar buiten gestrompel­d en gaan aanbellen bij de buurman. “Pastoor Vanderlee is een zeer brave man met altijd aandacht voor de minderbede­elden”, vertelt de geschrokke­n buurman. “Bedelaars gaan er regelmatig aankloppen. Dit keer is er brutaal misbruik gemaakt van zijn goedheid. De bloedvlekk­en hangen op onze bel, want we waren er niet.” “Wij zagen de dolende pastoor en hebben hem meteen in huis gehaald en de ambulance gebeld”, vertelt buurvrouw Veerle. De dader is ondertusse­n gevlucht. Zijn blauwe sporttas liet hij achter op straat, terwijl hij naast feestzaal de Ché, via een smalle steeg wegvluchtt­e richting de Heuvelstra­at. “Hij is bij ons over de draad gesprongen en via de tuin van de buren naar de Bodestraat gerend. Hier heeft hij zich kort verscholen naast een garage en is dan weer verder gelopen”, vertelt de buurtbewon­er die de vluchtende dader zag. De politie zette even later een speurhond in om de buurt uit te kammen, maar van de dader is dan al geen spoor meer te bekennen.

Geen terreur

De buurman begeleidde de pastoor naar het ziekenhuis van Genk, waar hij onmiddelli­jk werd geopereerd aan de geraakte pezen in zijn hand. De lokale politie Lanaken-Maasmechel­en en het technische labo stelden een uitgebreid onderzoek in. In een eerste reactie liet het parket weten dat de overvaller geen bewoner is van het asielcentr­um in Lanaken en dat deze overval ook los staat van de IS- en andere terreur die Europa in haar greep houdt.

De pastoor heeft de man proberen van zich af te slaan. Daardoor liep hij een flinke snijwonde op aan zijn hand

Buurvrouw van pastoor Vanderlee

 ?? FOTO GEMEENTE LANAKEN ?? Pastoor Vanderlee tijdens de viering van zijn 40-jarig jubileum van een paar weken geleden.
FOTO GEMEENTE LANAKEN Pastoor Vanderlee tijdens de viering van zijn 40-jarig jubileum van een paar weken geleden.
 ?? FOTO JOGE ?? De politie zette een speurhond in om de dader te vinden.
FOTO JOGE De politie zette een speurhond in om de dader te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium