Het Belang van Limburg

Gwendolyn Rutten wil niets weten van Patriot Act van Bart De Wever

-

HASSELT - "De Verenigde Staten hadden na de Patriot Act een Freedom Act nodig om hun vrijheid te herstellen." Zo reageert Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten op het voorstel dat Bart De Wever in onze weekendkra­nt lanceerde. "Wie veiligheid boven vrijheid stelt verdient geen van beiden", vult Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) aan. Burgemeest­ers, politie en staatsveil­igheid moeten makkelijke­r informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden, vindt Bart De Wever. In een weekendint­erview met deze krant zei hij werk te willen maken van een Patriot Act naar Amerikaans voorbeeld. "Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrecht­elijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicali­seerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm's laten afluistere­n of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel", aldus de N-VA-voorzitter en burgemeest­er van Antwerpen. Gwendolyn Rutten vindt dat een democratie op haar strepen moet staan, maar met respect voor de vrijheid en zonder zichzelf te verloochen­en. Ze wijst daarom op de Freedom Act die een jaar geleden werd gestemd in de VS. Daarin werden de activiteit­en van het National Security Agency (NSA) weer aan banden gelegd. Het agentschap had na 11 september 2011 ruime bevoegdhed­en gekregen om de veiligheid van het land te waarborgen, waarna het met een massale inzameling van telefoonen internetge­gevens begon. "Wie stelt dat we moeten kiezen tussen veiligheid en vrijheid creëert een vals dilemma", zegt Rutten. “Ik pleit voor proportion­aliteit, democratis­che controle en tijdelijkh­eid. Het debat moet worden gevoerd in het parlement en in de onderzoeks­commissie die werd opgericht na de aanslagen.”

Geens reageert ook

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kroop in zijn pen na het voorstel van Dewever. “Onder het motto naar de angsten van de mensen te luisteren, zou men die angsten - zij het ongewild - kunnen aanwakkere­n. Is de angst van de bevolking begrijpeli­jk en concreet, dan blijft ze voor de bewindslie­den een slechte raadgever.”

 ?? FOTO HBVL ?? Gwendolyn Rutten: “Wie zegt dat we moeten kiezen tussen veiligheid en vrijheid creëert een vals dilemma.”
FOTO HBVL Gwendolyn Rutten: “Wie zegt dat we moeten kiezen tussen veiligheid en vrijheid creëert een vals dilemma.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium