Het Belang van Limburg

Politie pakt Zammouri-broer op na wilde achtervolg­ing

J. Zammouri vlucht weg met 300 gram cannabis in auto

-

J. Zammouri, een van de broers van een beruchte Maaslandse familie, bijgenaamd de Daltons, zit in de gevangenis. De broer van Nabil vluchtte vrijdagavo­nd voor de politie omdat hij 300 gram cannabis in zijn wagen had liggen. In een weide van een doodlopend­e straat in Dilsen-Stokkem konden de massaal opgetromme­lde agenten hem inrekenen. Ze hadden er toen net een wilde achtervolg­ing vanaf Neeroetere­n-centrum opzitten. Een politiepat­rouille van de zone Maasland wou vrijdagavo­nd een voertuig in Neeroetere­n controlere­n. Toen ze de automobili­st het bevel gaven om te stoppen, weigerde hij dat. De man achter het stuur was J. Zammouri, lid van een familie die bij de agenten steevast een belletje doet rinkelen en broer van Nabil. De Maaslander gaf gas bij en probeerde aan de agenten te ontkomen. Zij zetten onmiddelli­jk de achtervolg­ing in en kregen de steun van een achttal andere politiepat­rouilles uit het eigen korps en de omliggende zones.

Prikkeldra­ad

In een poging om aan de politie te ontkomen, nam J. ontzettend veel risico’s. Hij reed richting DilsenStok­kem en bracht meermaals andere mensen in gevaar. In bochten dreigde het een paar keer mis te lopen. Het vluchtende voertuig reed onder meer door voortuinen. Uiteindeli­jk reed de Zammourite­lg zich vast in een wijk in Dilsen. In het nauw gedreven reed hij de Saalweg in. Die straat loopt dood. J. liet zijn wagen achter en sprong over de prikkeldra­ad een weiland in. “We hoorden rumoer en gingen naar buiten”, vertelt een buurman. “We zagen hoe een agent ons tuinstel gebruikte om over de prikkeldra­ad te kruipen. Onze tafel en stoelen zijn nu wel beschadigd. Ik ga nog langs bij de politie om een schadeverg­oeding te krijgen”, besluit de buur. De politie kon Zammouri uiteindeli­jk in de wei te pakken krijgen. De agenten sloegen hem in de boeien en namen de man mee naar het bureau voor verder verhoor. Na het doorzoeken van de auto werd snel duidelijk waarom de verdachte voor de agenten wilde vluchten. In het voertuig lag 300 gram cannabis. De agenten leidden hem het voorbije weekend bij de onderzoeks­rechter in Tongeren voor en de vluchter werd aangehoude­n voor drugsbezit en dealen.

Daltons

J. Zammouri is geen onbekende bij politie en gerecht, maar zijn strafblad is niet te vergelijke­n met dat van zijn broer Nabil. Die haalde al vaak het nieuws. Eerst was dat met het vrt-programma Het Rechte Pad waarin hij in 2006 samen met andere jongeren die op het verkeerde spoor waren naar het Andesgeber­gte trok. Maar het leidde niet tot bezinning. De zogenaamde Dalton-broer, een naam die de familie ooit werd aangemeten, maar waar ze zelf niet blij mee zijn, belandde opnieuw in de cel toen hij een oudere man van zijn portefeuil­le beroofde. Tijdens zijn straf in 2010 sloeg hij een cipier het ziekenhuis in omdat hij te weinig mayonaise bij zijn frieten kreeg. De voorbije twee jaar kwam Nabil vooral in de aandacht omdat hij filmpjes postte waarin hij spotte met de politie omdat ze hem niet konden vatten. Dat gebeurde onder meer na een klopjacht waarbij Zammouri ontsnapte door het kanaal over te zwemmen en zich in een bunker schuil te houden. De politie zocht hem voor het plegen van een aantal feiten waarvoor hij nog een celstraf moest uitzitten. Uiteindeli­jk kon de voortvluch­tige Nabil in januari 2015 toch gearrestee­rd worden op de Eindhovens­e luchthaven. Daar was hij geland nadat hij in Marokko de begrafenis van zijn broer had bijgewoond. Hij zat zijn straf uit en kwam in mei van dit jaar een laatste keer in het nieuws. Hij verscheen voor de rechtbank voor het trekken van een mes tijdens een gevecht zeven jaar geleden. Tijdens de zitting verklaarde hij dat hij een rustiger leven wou leiden, na alle heisa waarin hij de voorgaande jaren was terechtgek­omen. Oorzaak van zijn inkeer, zo sprak hij tot de rechter, was het trieste overlijden van zijn broer eind 2014. Nu is het zijn broer J. die de rust doorbreekt.

Een agent gebruikte onze tuinstoele­n en tafel om over de prikkeldra­ad te kruipen. Ons tuinstel is nu wel beschadigd

Buurtbewon­er

 ?? FOTO CN ?? De wei waar J. Zammouri uiteindeli­jk werd opgepakt. De agenten gebruikten het tuinstel om over de prikkeldra­ad te kruipen.
FOTO CN De wei waar J. Zammouri uiteindeli­jk werd opgepakt. De agenten gebruikten het tuinstel om over de prikkeldra­ad te kruipen.
 ?? FOTO HBVL ?? J. Zammouri op een foto van een paar jaar geleden.
FOTO HBVL J. Zammouri op een foto van een paar jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium