Het Belang van Limburg

Ex-para doodgestok­en met slagersmes na burenruzie

Gepensione­erde nachtwaker steekt buurman neer op oprit

- Jozef CROUGHS, Marc KLIFMAN en Hannelore SMITZ

“Mijn echtgenoot ging de hond uitlaten, passeerde langs de buurman en twee minuten later was hij dood.” Een trieste burenruzie in Kortenaken heeft het leven gekost aan expara Luc Dams (56). Na een stille vete die al jaren aansleepte, stak zijn gepensione­erde buurman Roger P. (70) hem zaterdag ineens dood. “De ruzie begon enkele jaren geleden”, zegt de vrouw van het slachtoffe­r. “Het was echt iets banaals. Een woordenwis­seling over de tuin.”

KORTENAKEN -

Marina Hermans, de echtgenote van de overleden ex-para Luc Dams, kon het gisteren allemaal niet vatten. Haar man is dood. Met één gerichte messteek om het leven gebracht, amper vijftig meter verder op de oprit van haar buurman. En ze heeft geen flauw idee wat de exacte aanleiding was. “Echt waar, we weten zelf niet wat er precies gebeurd is. De politie is nog volop bezig met het onderzoek”, vertelde ze gisteren in het bijzijn van haar dochter. Beiden overmand door verdriet. “Het klopt dat wij nooit goede vrienden zijn geweest met onze buren. De buurman is een heel gesloten iemand. Jaren geleden hebben we eens ruzie gehad. Iets banaals. Een woordenwis­seling over het werken in de tuin. Sindsdien meden we elkaar. Niet dat we elkaar lastig vielen. Of dat er getreiter was of dat we elkaars domein beschadigd­en. Neen, we leefden gewoon naast elkaar, zonder contact te hebben.”

Het slachtoffe­r en de dader waren mekaars buren.

Marina HERMANS Echtgenote slachtoffe­r

Hond uitlaten

Wat er zaterdag dan precies misliep tussen Luc Dams en zijn buurman Roger P. blijft voorlopig een vraagteken. Feit is in ieder geval dat de gewezen militair omstreeks 17 uur op de oprit van zijn buurman met een slagersmes werd neergestok­en. “Ik zie mijn man hier nog vertrekken”, zegt zijn vrouw. “Hij ging de hond uitlaten. Niet veel later hoorde ik hen iets tegen elkaar roepen en toen is het gebeurd. Het heeft misschien hooguit twee minuten geduurd. Toen ik naar buiten liep, zag ik mijn man op de grond liggen.” Een buurvrouw, die vroeger verpleegst­er was, probeerde Luc Dams nog te reanimeren in afwachting van de hulpdienst­en. Maar de verwonding­en waren te ernstig waardoor geen hulp meer kon baten.

Jarenlang overhoop

Roger P. werd bij hem thuis door de politie ingerekend. De oudere man zou zich niet verzet hebben. Hij werd gisteren voorgeleid bij de onderzoeks­rechter die hem aanhield op verdenking van moord. “De dader gaf in zijn verhoor aan dat hij zich niet goed herinnert wat er juist gebeurd is”, zegt parketwoor­dvoerster Sarah Callewaert. “Hij weet dat ze hevige ruzie hadden en dat hij het mes uit zijn wagen ging halen. Maar waarom de ruzie plots zo escaleerde, is voorlopig onduidelij­k. Er zullen dus bijkomende verhoren nodig zijn om meer duidelijkh­eid te krijgen waarom dit plots zo ver kon gaan.” Slachtoffe­r Luc Dams. In de buurt was het goed geweten dat Luc Dams en Roger P. al jarenlang met elkaar “overhoop” lagen.”“Dat moest hier vroeg of laat escaleren”, zegt een van de buurtbewon­ers. “Het was altijd iets: de haag te hoog, de omheining te laag, te veel lawaai omdat de buurman zijn gras te vroeg of te laat maaide. Constant futiliteit­en die telkens op heftige woordenwis­selingen uitliepen.” Toch kwam het nooit zover dat de politie moest tussenkome­n. “De reden voor hun vete kenden we niet”, zeggen de meeste buren. “Op zich zijn zowel Luc als Roger beiden erg sympathiek­e mannen. Nooit had iemand kunnen vermoeden dat het zo erg zou aflopen.” Roger P. verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Leuven, die over zijn verdere aanhouding moet beslissen. Zijn familie wenste gisteren niet te reageren.

Het heeft misschien hooguit twee minuten geduurd. Toen ik naar buiten liep, zag ik mijn man op de grond liggen

 ?? FOTO JCR ??
FOTO JCR
 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium