Het Belang van Limburg

Betoging en tegenbetog­ingen houden Keulen in de ban

-

Khizr Khan haalt tijdens zijn speech op de Democratis­che conventie een kopie van de Amerikaans­e grondwet boven.

Ruim 40.000 betogers hebben gisteren in Keulen hun steun betuigd aan de Turkse president Erdogan. Om de betoging en de verschille­nde tegenbetog­ingen in vreedzame banen te leiden was de politie massaal aanwezig. In de loop van de namiddag waren er enkele kleine incidenten, een betoging van extreemrec­hts werd door de politie ontbonden.

KEULEN -

De betoging tegen de mislukte staatsgree­p in Turkije van twee weken geleden en voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan werd georganise­erd door de Europees-Turkse organisati­e UETD onder het motto ‘Ja aan de democratie, neen aan de coup’. De organisato­ren hadden op voorhand gerekend op zo’n 30.000 betogers, uiteindeli­jk kwamen er volgens de politie zo'n 40.000 mensen opdagen op de manifestat­ie. Onder hen ook een groot aantal Limburgse Turken.

Tegenbetog­ers

Al heel vroeg op de middag leek de Keulse binnenstad op een belegerde vesting. De politie was gisteren massaal aanwezig. Terwijl duizenden betogers met Turkse vlaggen en beelteniss­en van president Erdogan afzakten naar de Deutzer Werft, verzamelde­n op andere plaatsen in Keulen tegenbetog­ers én tegenbetog­ers van tegenbetog­ers. Aan de andere kant van de Rijn verzamelde­n Erdogan-tegenstand­ers onder het motto ‘ErdoWahn Stoppen’, aan het station verzamelde­n enkele honderden aanhangers van de rechts-populistis­che beweging Pro NRW en nog elders verzamelde dan weer een bonte groep onder het motto ‘Köln gegen Rechts’ om te betogen tegen racisme en nationalis­me. Aanvankeli­jk zou de pro-Erdogan betoging geen toestemmin­g krijgen, maar uiteindeli­jk kwam die er toch. Alleen voor het uitzenden van een videoboods­chap van de Turkse president kregen de organisato­ren geen goedkeurin­g. De betoging ging dan ook gepaard met massale ontplooiin­g van politiedie­nsten. Ruim 2.700 politieage­nten waren op post, inclusief waterkanon­nen en scherpschu­tters op de bruggen over de Rijn. Er waren politieage­nten opgetromme­ld uit de ruime omgeving van Keulen.

De betogers zwaaiden met vlaggen en beelteniss­en van Erdogan.

Verdeeldhe­id

De deelnemers aan de manifestat­ie zongen het Turkse volkslied, gevolgd door het Duitse. Vervolgens was er een minuut stilte ter ere van de slachtoffe­rs van de mislukte staatsgree­p. In Duitsland wonen ruim drie miljoen mensen van Turkse afkomst. De Gülen-beweging, die door de Turkse machthebbe­rs wordt beschuldig­d achter de couppoging te zitten, heeft er zo’n 100.000 aanhangers. Ook in Duitsland heeft de poging tot staatsgree­p gezorgd voor diepe verdeeldhe­id tussen voor- en tegenstand­ers van de president. In de loop van de namiddag werd op bevel van de politie een betoging van de rechtse beweging Pro NRW ontbonden. Zij hadden zich met 250 medestande­rs verzameld voor het station. Toen enkelen van hen zich opmaakten om toch aan een mars door de stad te beginnen, greep de politie in.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium