Het Belang van Limburg

Moslim geeft Trump lesje over grondwet

-

Het is niet de eerste keer, en wellicht ook niet de laatste, maar de Republikei­nse presidents­kandidaat Donald Trump ligt weer onder vuur. Deze keer omdat hij een moslim heeft geschoffee­rd die zijn zoon, die diende in het Amerikaans­e leger, had verloren in Irak.

PHILADELPH­IA -

Het was een van de emotionele hoogtepunt­en tijdens de Democratis­che Conventie in Philadelph­ia: de getuigenis van een vader die zijn zoon, een moslim die als soldaat in het Amerikaans­e leger diende, had verloren in Irak. Na het verbale geweld van president Obama en presidents­kandidate Hillary Clinton was het de immigrant Khizr Khan die met grote waardighei­d een pleidooi hield voor Clinton. Zijn zoon Humayun Khan, een 27-jarige kapitein in het Amerikaans­e leger, verloor het leven in 2004 bij een zelfmoorda­anslag in Irak. Met zijn echtgenote aan zijn zijde trok de advocaat ook van leer tegen Trump, die hij verweet de moslims door het slijk te halen. “Hij heeft geen respect voor andere minderhede­n, vrouwen, rechters en zelfs voor de verantwoor­delijken van zijn partij”, slingerde Khan Trump naar het hoofd. Daarbij vroeg hij zich af of Trump de grondwet wel heeft gelezen en bood hij, hij, zwaaiend zwaaiend met een kopie van de de grondwet, grondwet, Trump aan zijn exemplaar emplaar te te lezijn lenen. Verwijzend naar zijn gesneugesn­euvelde zoon vroeg Khan, Khan, een een advocaat, aan Trump: ump: “Bent “Bent u u ooit op de begraafpla­ats aafplaats van van Arlington geweest?? Ga Ga daar daar kijn kijken naar de graven van van de de moedie moedige patriotten die gestorven gestorven zijn bij de verdedigin­gdiging van van de de Verenigde Staten. Daar Daar zie zie je je alle geloofsove­rtuigingen, rtuiginowe­l alle rassen, zowel mannen en vrouwen.” ouhtald En rechtstree­ks naar Donald Trump. “Wat heb jij ooit opgeofferd? Niets.”

Reactie

De reactie van Trump liet niet lang op zich wachten. In een interview met de televisiez­ender ABC vroeg hij zich af waarom de echtgenote van Khizr Kahn niet had gesproken. “Als je kijkt naar de vrouw, ze stond daar maar, ze had niets te vertellen. Ze had waarschijn­lijk toch niet het recht om iets te zeggen”, zei hij. Trump zei ook dat hij wel degelijk opoffering­en had gedaan “Ik heb heel hard gewerkt. Ik heb duizenden en duizenden, tienduizen­den jobs gecreëerd.” De reactie van Trump viel niet alleen slecht bij de democraten maar ook bij zijn eigen achterban. “Er is maar één manier om over ouders van gesneuveld­e soldaten te praten: met eer en respect. Kapitein Khan is een held. Samen moeten we bidden voor zijn familie”, aldus John Kasich, gouverneur van Ohio en en ex-rivaal ex-rivaal van van Trump.( Trump.( Donald Trump.

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium