Het Belang van Limburg

“Ontspul en wees gelukkig”

Annelies Mentink is eerste Vlaamse minimalise­ercoach

-

U dacht dat u gelukkig zou worden met die grotere wagen, die nieuwe gsm of dat modieuze jasje? Vergeet het. Des te meer u heeft, des te minder u zou willen. Wilt u gelukkig zijn, dan moet u ontspullen. Kan u te moeilijk afstand doen, dan is er Annelies Mentink (38) uit Meldert (Lummen), de eerste minimalise­ercoach van Vlaanderen.

LUMMEN -

“Steeds meer mensen in Vlaanderen beseffen stilaan dat er iets knelt, hoewel ze zo goed als alles hebben. De reden is dat ze te véél hebben. Onder druk van de media en reclame koop je heel veel dingen. Bovendien krijg je ook heel veel dingen gratis. Zo zit je plots met een overvol huis en dat volle huis bezorgt je een wrang gevoel”, zegt Annelies Mentink, zaakvoerde­r van OOM Coaching uit Meldert (Lummen). OOM staat voor Opruimen, Organisere­n en Minimalise­ren. “Of in één woord: ontspullen. Afstand nemen van materiële dingen. Zo krijg je meer ruimte in je huis. Ik heb net mijn huis gepoetst. Dat kost me een pak minder tijd sinds ik ben begonnen met ontspullen. Meer ruimte bezorgt je meer tijd, en die vrijgemaak­te tijd kan je spenderen aan quality time met je gezin, familie en vrienden.”

Huilbaby

Annelies kwam tot inzicht toen ze voor de tweede keer een baby kreeg. “Ik had een huilbaby, die zoveel aandacht vergde dat mijn peuter van twee tegelijker­tijd het huis overhoop zette. Dus elke avond, als de kindjes in bed lagen, kon ik beginnen opruimen, in plaats van uit te rusten. Toen heb ik gezegd: ‘Sorry, maar dit ga ik niet nog zes jaar blijven doen.’” Annelies volgde een opleiding tot ‘Profession­al Organizer’. Met een Annelies MENTINK Minimalise­ercoach paar gelijkgezi­nden begon ze aan origineel een minimalise­ringsproje­ct: MinsGame. “Een Facebookgr­oep die opgericht was door Hanneke Driezen, een jonge moeder uit de Kempen. Bedoeling was om een maand lang evenveel spullen weg te doen als de dag van de maand. Dus één stuk op dag één, twee op dag twee, en 31 op dag 31. De eerste dagen was dat makkelijk, maar op dag zes denk je toch: en wat nu? Toen ben ik bij het medicijnka­stje uitgekomen. Enfin, uiteindeli­jk hebben we die maand elk 496 spullen weggedaan. We hielden er allemaal een enorm deugddoend gevoel aan over omdat we via Facebook elkaar motiveerde­n. Ons huis was opgeruimd, en opgeruimd voelde het ook in ons hoofd.”

Afscheid nemen

Annelies ontwikkeld­e een opruimmeth­ode waarmee ze haar klanten leert om afscheid te nemen van alle spullen waarvan ze

Annelies Mentink is minimalise­ercoach. “Een overvol huis bezorgt je een wrang gevoel.”

Eens alle overtollig­e spullen en agendapunt­en weg zijn, dan blijft de opluchting over

toch niet gelukkig worden. “Ik zeg bijvoorbee­ld niet wat weg moet en wanneer mensen afscheid moeten nemen van hun spullen. Wél help ik hen stilstaan bij wat ze allemaal hebben en hoe vaak ze iets gebruiken”, zegt Annelies. “Ik leer mijn klanten om ruimte en tijd te creëren. Eens alle overtollig­e spullen en agendapunt­en weg zijn, dan blijft de opluchting over.” Vandaag start Annelies op haar Facebookpa­gina Annelies Minimalise­ert met een laagdrempe­lige opruim-challenge. “Iedere dag zal ik iets posten dat je kan opruimen en minimalise­ren, met uitleg en tips”, zegt Annelies. “Zo wil ik mensen nóg bewuster maken van het feit dat het allemaal niet zo moeilijk is. Je moet alleen gestart geraken en het besef hebben dat je er kwali-tijd voor in de plaats zal krijgen.”

www.oomcoachin­g.be

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium