Het Belang van Limburg

Millen heeft even een brug

Tijdelijke brug voor 2.000 atleten van Ironman

-

Tweeduizen­d atleten mochten met ijzeren kracht de tijdelijke brug in Millen op. Het zorgde voor genoeg sensatie vooraf: in een dag tijd zou er zaterdag een brug van nagenoeg 100 meter gebouwd worden over de Tongersest­eenweg in Millen, zodat de deelnemers aan de beruchte Ironman Triatlon op zondag ongehinder­d de drukke gewestweg konden kruisen. En jawel: het bedrijf VSS uit Lummen hield de Limburgse eer hoog en realiseerd­e in iets meer dan 8 uur de niet zo eenvoudige en allesbehal­ve alledaagse klus. De Ironman vertrekt in Maastricht, zo’n 2.000 atleten wagen zich aan een krachtmeti­ng van 3,8 kilometer zwemmen in de Maas, 180 kilometer fietsen door het Limburgse heuvelland en 42,2 kilometer hardlopen. Iets over 7 uur zaterdagmo­rgen arriveerde­n twee grote trailers aan de Elderenweg in Millen met daarin het materiaal om de tijdelijke brug te bouwen. Meteen staken de negen medewerker­s van het logistieke bedrijf VSS uit Lummen, onder leiding van Kevin Vanharen, de handen uit de mouwen.

Politie

Eerst werd het traject volgens plan minutieus uitgezet, om dan vervolgens de eerste aluminium palen neer te poten. Daarbij moest rekening gehouden worden met een hoogtevers­chil van 1 meter tussen de Elderenweg en Millerstra­at. Bovendien mocht het verkeer op de Tongersest­eenweg zo weinig mogelijk gehinderd worden. De metalen constructi­e groeide zienderoge­n terwijl de politie van de zone Bilzen-HoeseltRie­mst een oogje in het zeil hield en zo nodig het verkeer op de steenweg even stillegde. “De samenwerki­ng met de politie verliep vlekkeloos, wat niet overal altijd het geval is. Een pluim voor die mannen”, klonk coördinato­r Kevin Vanharen achteraf.

Overspanni­ng

Rond tien uur in de voormiddag werd het moeilijkst­e deel - de overspanni­ng van de brede steenweg - gerealisee­rd. De brug verrees daarop 4,5 meter boven de weg en was ruim 7 meter breed. Nadien werd het metalen gebinte met houten vloerplate­n met antislipla­ag bedekt: 192 platen van 207 op Het verkeer op de Tongersest­eenweg mocht niet te veel gehinderd. 104 centimeter. Daarbij werden meer dan 1.000 vijzen gebruikt om ze stevig vast te leggen in de onderligge­nde houten draagbalke­n. Onafgebrok­en werd er door VSS als een geoliede machine gewerkt tegen de chronomete­r en dat onder een voortduren­de belangstel­ling van honderden kijklustig­en. Omstreeks 17.30 uur was de brug een feit. Als een goed geoliede machine gingen de bruggenbou­wers aan de slag, in 8 uur tijd stond er een brug.

Proefkonij­nen

Buurman Laurent Poesen en wielertoer­ist Stefan Biesmans uit Opgrimbie, lid van de Triatloncl­ub Maasland die een kijkje kwam nemen, mochten de brug als eersten testten. “Ze loopt heel soepel”, beaamden ze eenstemmig. ‘s Avonds en ‘s nachts zorgden medewerker­s van de Ironman-organisati­e voor toezicht. Op zondag waren zowat 200 seingevers van de partij om de nodige instructie­s te geven op het 93 km lange Belgischfi­etstraject. De wedstrijd zelf werd door 70 motards begeleid. Vandaag, maandag wordt de tijdelijke brug opnieuw een kopje kleiner gemaakt.

 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA
 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA
 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium