Het Belang van Limburg

“Moedeloos? Dan was ik

Yannick Ferrera ziet Rouches op nippertje aan blamage ontsnappen

-

Een gespannen Standard wist op de valreep een pijnlijke uitschuive­r in ’t Kuipje te vermijden. De onwaarschi­jnlijke Jonathan Legear zorgde ervoor dat de druk op trainer Yannick Ferrera voorlopig nog enigszins binnen de perken zal blijven. De voortekene­n waren Standard niet gunstig gezind. Tegen Westerlo hebben de Rouches het altijd lastig. Vijf jaar geleden konden ze voor het laatst een competitie­wedstrijd van de Kemphanen winnen. Toch kon de wedstrijd voor Ferrera en co niet beter beginnen. Jordan Mustoe liet zich te makkelijk aftroeven door de sterke Mathieu Dossevi, die de vrijstaand­e Santini vond. 0-1 en de ban gebroken? Niets bleek minder waar. Via goals van nieuwkomer­s Elton Acolatse (21) en uitblinker Silvere Ganvoula (19) kwam Westerlo langszij en zelfs op voorsprong. Een kwartier voor tijd faalde Benji De Ceulaer nog jammerlijk toen hij alleen op het doel van Gillet afging.

Paniek

Standard was toen al lang in paniek geslagen en herviel in initiatief­loos lateraal voetbal. Voorzetten kwamen er genoeg, maar gevaar leverde het nooit op. Tot de allerlaats­te minuut van de reguliere speeltijd, toen Legear door een slippertje van Apau de Luikenaars alsnog een punt schonk. Een punt dat een wereld van verschil maakte. Niet in het minst voor de zo geplaagde Yannick Ferrera. Want wat had een nieuwe nederlaag zijn positie nog meer in het nauw gedreven. “We mogen blij zijn met een punt hier in ’t Kuipje”, reageerde de Standard-trainer na afloop. “Als

Yannick Ferrera we een match niet kunnen winnen, moeten we sterk genoeg zijn om niet te verliezen. Dat hebben we gedaan. We hadden geluk dat De Ceulaer zijn open kans niet verzilverd­e en dat die bal voor Jonathan zijn voeten viel. Ik ben blij met dit punt op verplaatsi­ng, maar niet met ons spel. Dat moet echt dringend beter. Er is werk aan de winkel.”

Hetzelfde liedje

Ook na de draw in Westerlo klonk er vanuit het Luikse kamp weer hetzelfde liedje. Dat van een gebrek aan maturiteit. Vraag die dan rijst, is hoe dat euvel verholpen kan worden? Het blijkt een moeilijk te beantwoord­en vraag. “Op korte termijn moeten onze spelers met leeftijd ervoor zorgen dat de jongeren groeien en volwassene­r worden. Als trainers kunnen wij daar weinig aan doen. Ja, verantwoor­delijkheid geven, maar dat doen we al. Klinkt dat moedeloos? Dat ben ik zeker niet. Anders had ik mijn ontslag al wel gegeven.”

Individuel­e fouten

Met een punt in ’t Kuipje mogen we blij zijn. We hebben nu al meer punten gepakt tegen Westerlo dan vorig seizoen. En de tijd dat je hier makkelijk met 0-5 kon komen winnen, ligt achter ons

Naast een gebrek aan maturiteit lijkt het dit Standard ook aan kwaliteit te ontbreken. Gisteren bleek eens te meer dat het zeer afhankelij­k blijft van Mathieu Dossevi. Bovendien gingen er aan de twee tegengoals foutjes van Andrade en Scholz vooraf. “We moeten inderdaad ons niveau omhoog krikken”, claimde Ferrera. “Als we individuee­l beter presteren, zullen we dat ook collectief doen. Het is een kwestie van jezelf in vraag stellen. Dat moet iedereen doen, de staf incluis. Maar goed, we hebben een punt gepakt in ’t Kuipje. De tijd dat je hier even met 0-5 kon komen winnen, ligt achter ons. We starten beter dan vorig jaar en hebben nu al meer punten tegen Westerlo gepakt dan vorig jaar. Ik ben tevreden dat we onder deze omstandigh­eden hier een punten konden pakken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium