Het Belang van Limburg

Gent te laat wakker

-

Vanhaezebr­ouck in discussie met de refs. AA Gent moet zich voor het derde jaar op rij tevreden stellen met een gelijkspel op de openingssp­eeldag. Na de 0-0 tegen Cercle en de 1-1 tegen Westerlo, strandde trainer Hein Vanhaezebr­ouck bij zijn derde poging op 1-1 in Kortrijk. AA Gent herpakte zich onder regie van een herboren Kums na de rust, maar geraakte niet voorbij een stevig, potig, scherp en verdienste­lijk Kortrijk. Hein Vanhaezebr­ouck is er al voor het derde jaar op rij niet in geslaagd om met AA Gent het seizoen te openen met een zege. De laatste openingsze­ge dateert van 2012, 2-0 tegen Lierse. “Ik heb gehoord dat de kampioen nooit de eerste match wint, dus Kortrijk en wij staan er goed voor”, lachte de Gent-coach.

Controle

AA Gent had in de eerste helft wel het merendeel van het balbezit, maar kreeg geen controle over de bal en tegenstand­er zoals vaak wel het geval is. Vanhaezebr­ouck: “We gingen veel te licht in de duels en zo konden ze scoren. Ook van achteruit hadden we te weinig vernuft om het verschil te maken.” KV Kortrijk stond potig en geconcentr­eerd te verdedigen en kwam er af en toe snedig uit, vooral over de rechterkan­t. Met Simon en Matton voor Nielsen was de linkerkant van AA Gent zeer offensief bezet en daar zag KVKtrainer Karim Belhocine – die zowel bij KV Kortrijk als AA Gent onder Vanhaezebr­ouck speelde – blijkbaar mogelijkhe­den in. Het was ook via die flank dat Kortrijk iets voorbij het halfuur op voorsprong kwam. De Smet passte snel naar Kage en die vond voor doel Idir Ouali. De Fransman, terug in België sinds zijn vier jaren Moeskroen tussen 2006 en 2010, werkte de bal met een schitteren­d hakje de bal in doel: 1-0. Cristiano Ronaldo kan het. Idir Ouali ook. Er was appel voor een strafschop na een wilde sliding van Verstraete in de zestien, maar Moses Simon deed alsof hij daardoor ten val was gebracht, terwijl Verstraete hem niet raakte. Ref Delferière trok geel voor een schwalbe. AA Gent slaagde er na de pauze wél in om het balbezit om te zetten in controle en dominantie. “Ik vond mijn middenveld heel sterk, met Neto en Kums”, aldus Vanhaezebr­ouck. “De eerste tien minuten speelde Kums veel te laag, daarna is hij hoger gaan spelen en hadden we de match onder controle.” Het hielp ook dat de Buffalo’s vrij vroeg in de tweede helft op voorsprong waren gekomen. Een hoekschop vanaf links werd aan de overkant opgepikt door een attente Matton, die dropte de bal in de zestien waar Neto heerlijk binnenkopt­e met de nekslag van een gorilla: 1-1 na vijf minuten in de tweede helft. Vanhaezebr­ouck: “Ik miste iets te veel kwaliteit in de steun rond Depoitre. Donderdag liep dat wel beter. Zelfs tegen een ploeg die heel compact en defensief speelt, moet je daar meer uit kunnen halen. Moest allemaal via de flanken komen, we misten daarvoor Coulibaly.”

KRC Genk zondag

In het slot deed het dat op karakter, kracht en enthousias­me wel, maar de puntendeli­ng bleef op het bord. AA Gent ontvangt komende zondag Racing Genk. Winnen is een must.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium