Het Belang van Limburg

Martin houdt familietra­ditie in ere

-

Met Maxime Martin heeft er opnieuw een Belg de 24 Uur van Spa gewonnen. De Brusselaar houdt daarmee een familietra­ditie in ere, want vader Jean-Michel won de klassieker vier keer en oom Philippe twee keer. Martin deelde de BMW M8 van Rowe Racing met de Oostenrijk­er Philipp Eng en de Brit Alexander Sims. De wedstrijd werd ontsierd door sjoemelsof­tware bij Mercedes en eindeloze neutralisa­ties. Groot tumult, luttele uren vóór de start van de 24 Uur van Spa. De zes Mercedesse­n die - heel opmerkelij­k - de zes beste startplaat­sen hadden versierd, werden naar de staart van de grid verwezen. Daar bovenop kregen ze een stop&go- straf van vijf minuten. De argumentat­ie voor die beslissing bleef vaag, maar het zou gaan om gesjoemel met de software van het motormanag­ement. Dat zou niet gebeurd zijn door de betrokken raceteams (HTP, Black Falcon, AKKA ASP), maar door AMG Mercedes zelf. Eén Mercedes kwam na de straf nog terug tot in de ronde van de winnaars, maar strandde op de tweede plaats.

Vanthoor op podium

Door de diskwalifi­catie van Mercedes kreeg de Audi van onder meer Laurens Vanthoor de polepositi­on in de schoot geworpen. De Zoldernaar viel na enkele uren terug in het klassement toen zijn teammaat René Rast langs achter werd aangereden door de Jaguar van Jonathan Hirschi. Dat kostte hem wellicht de zege, want hij werd uiteindeli­jk derde, eveneens in dezelfde ronde als de winnaar. Vanthoor: “Na de crash van zaterdagav­ond mogen we blij zijn met dit podium. Maar we kwamen terug van drie à vier ronden Maxime Martin op het podium in Spa, in de voetsporen van vader Jean-Michel en oom Philippe, achterstan­d, reden de pole en de snelste ronde in de wedstrijd. Dat geeft ook aan wat mogelijk was geweest, en dat laat een bittere smaak na.” Bij dageraad had de strijd om de zege zich toegespits­t op drie wagens van drie verschille­nde merken. De Phoenix-Audi van Stippler-Mies-Winkelhock viel rond de middag weg toen de auto vuur vatte. De Bentley van de Belgen Maxime Soulet en Wolfgang Reip viel terug toen het in het slotuur opnieuw begon te regenen, wat tot chaotische toestanden in de pitlane leidde. De race werd getekend door 15 full course yellows, drie safety-cars en twee regenperio­des. De RoweBMW doorstond het allemaal. “Dit is de mooiste overwinnin­g uit mijn carrière”, zei Maxime Martin, normaal actief in de DTM. Zijn vader won de uithouding­srace in 1979, 1980, 1987 en 1992. “Dit is natuurlijk emotioneel voor mij. Het is de zevende overwinnin­g van de familie. Ik was er al enkele jaren dichtbij gekomen, maar dit was ónze dag, ons weekend. We hebben een perfecte job gedaan en geen enkele fout gemaakt.” Voor BMW was het al de 23ste triomf in de Ardennen.

Pech voor Limburgers

Dries Vanthoor, Fred Vervisch en Will Stevens vielen vanop de derde plaats terug door problemen met de splitter en met de benzinepom­p. Ze werden 29ste. Robin Frijns viel uit toen de motor van zijn Audi de geest gaf. Bas Leinders moest met de McLarens van Garage 59 vrede nemen met 31ste en 40ste plaats. De topwagen verloor tijd door een aanrijding. Hasselaar Louis Machiels stuurde zijn Lamborghin­i naar de 52ste plaats.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ??
Foto JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium