Het Belang van Limburg

Vierde keer goede keer

Internatio­naal succes voor Tilwith Di Girolami en Sofia Costoulas

- Johan Mulders

Limburg boven op het internatio­naal jeugdtorno­oi (categorie 3) van Ohain. Sofia Costoulas won het tornooi bij de 12-jarigen. Meteen haar eerste Tennis Europe zege na drie verloren finales. Tilwith Di Girolami verloor de finale bij de 16-jarigen. Voor Di Girolami (12) was het de eerste finale in deze leeftijdsc­ategorie. “Ze heeft vorig jaar al eens gewonnen bij de 12-jarigen, maar nu moest zij noodgedwon­gen bij de 16-jarigen aantreden”, vertelt haar papa. “In de finale was ze niet opgewassen tegen een Chinese. Zij was een stuk groter. Het is heel knap dat ze op die leeftijd al de finale kan spelen bij de 16-jarigen. De voorbije weken speelde ze ook al mee bij de dames 1. Zo verloor ze afgelopen week nipt van A-speelster Justine De Sutter in Arendonk met 6-3 en 6-4. Ze is goed op dreef. Ieder jaar probeert ze vijf tot zes internatio­nale tornooien te spelen. De Young Champions Cup is haar volgende afspraak en daarna gaan we twee weken op vakantie.” Sofia Costoulas (11) pakte de eindzege bij de 12-jarigen, nadat ze dit seizoen al verloor in Braga, Bressuires en Wahlstadt. “Ze wou ditmaal absoluut winnen, want drie keer op rij verliezen was

Sofia Costoulas en Tilwith Di Girolami. genoeg. Het zag er nochtans niet goed uit. Ze verloor namelijk de eerste set van de sterke Russische, die eerder ook al had gewonnen van Hanne Vandewinke­l. Nadien toonde ze haar mentale weerbaarhe­id, wat niet zo evident is op die jonge leeftijd. Ze is bovendien nog een jaar jonger. Uiteindeli­jk sta je helemaal alleen op het terrein en moet je zelf oplossinge­n bedenken. In de derde set kon ze het laken naar zich toetrekken door geen domme fouten meer te maken.” “De ontlading na afloop was uiteraard heel groot. Het tornooi in Ohain was overigens sterk bezet, want Sofia moest uitsluiten­d tegen buitenland­ers spelen.”

Hoofdtabel YCC

Sofia had dit seizoen ook een duidelijk doel voor ogen. “Ik wou minstens drie finales van Tennis Europe spelen en dat is mij gelukt. Nu wou ik eindelijk eentje winnen, want anders gaat dat in mijn hoofd spelen”, beweert Sofia. “Deze week doe ik mee aan de Young Champions Cup in Hasselt om te proberen, een tornooi tot 14 jaar. Het was de bedoeling om kwalificat­ies te spelen, maar door de vele afzegginge­n sta ik toch op de hoofdtabel. Daarna ga ik tien dagen op vakantie en na een tornooi in Ukkel start de voorbereid­ing op de Vlaamse en de Belgische jeugdkampi­oenschappe­n. Ook daar wil ik uiteraard goed presteren”, lacht Sofia. Omdat haar vaste trainer Rik Vleeshouwe­rs in het ziekenhuis lag met een darmontste­king nam Carl Maes de coaching over. Hij zag de twee poulains van de Kim Clijsters Academy schitteren­d presteren.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium