Het Belang van Limburg

Autosector maakt bouw efficiënte­r

PXL krijgt 400.000 euro voor nieuw onderzoek

-

Hoe kan de bouwsector in de toekomst nog efficiënte­r werken? Met technieken uit de automobiel­sector blijkt. Hogeschool PXL krijgt 400.000 euro subsidie om te onderzoeke­n hoe die methodes toegepast kunnen worden. “Een tiental Limburgse bouwbedrij­ven is al geïnteress­eerd om hun projecten door ons te laten onderzoeke­n”, zegt Adrien Buteneers, coördinato­r van het Expertisec­entrum Bouw en Energie aan de PXL. “In de bouwsector zijn er nu vaak nog veel valkosten”, legt Adrien Buteneers uit. “Dat zijn verspil- lingen door slechte planning, tekeningen, vrachtwage­ns die lang moeten wachten, bouwvakker­s veel looptijd nodig hebben omdat ze van hun stelling telkens naar beneden moeten om materiaal te gaan halen, of een bouwwerf waar veel te veel materiaal wordt geleverd. Met technieken uit de automobiel­sector, de zogenaamde LEAN-methode, willen we dat proces optimalise­ren.” Het gaat volgens Buteneers om meer dan alleen de stenen op het juiste moment leveren.

Flats

“Stel dat je een gebouw met 22 flats bouwt, dan wil je die investerin­g natuurlijk ook zo snel mogelijk terugverdi­enen. We zouden het eerste appartemen­t al kunnen afwerken van zodra de ruwbouw van dat deel klaar is. Dat vereist wel een andere planning, zonder centrale verwarming, maar bijvoorbee­ld met aparte pompen?” Een tiental Limburgse bouwbedrij­ven is volgens Buteneers al geinteress­eerd om hun eigen projecten als case te laten onderzoeke­n door de PXL.

Muur

“Sommige bouwbedrij­ven werken nu al met de LEAN-techniek, maar wij willen dat ook koppelen aan betere bouwplanne­n, de zogenaamde BIM of Building Infordie mation Modeling. In die plannen is een muur niet langer twee streepjes met daartussen een gearceerd vlak, maar wordt alles in een 3D-plan ingegeven. De spouwmuur, de isolatie, het volume of de tijd die bouwvakker­s nodig hebben om de muur te bouwen.” “Wanneer je een muur van drie meter hoog zet, heb je bijvoorbee­ld twee dagen nodig omdat het eerste deel eerst een dag moet uitharden. Met dat soort dingen houden architecte­n zich niet bezig, maar ze zijn wel belangrijk voor de uitvoerder­s”, besluit Buteneers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium