Het Belang van Limburg

“We hebben ‘Jason Bourne’ nooit gepland”

Bourne komt in vijfde film nu heel dicht bij vaarwater Bond

-

In Brussel is ‘Jason Bourne’ aan de pers voorgestel­d. Het gaat om de vijfde aflevering in de Amerikaans­e actiereeks rond de moordenaar met geheugenve­rlies David Webb, alias Jason Bourne. ‘Bourne nr. 5’ betekent niet alleen de terugkeer van de tandem Matt Damon (Bourne) en regisseur Paul Greengrass naar de reeks, maar ook de eerste openlijke poging om James Bond naar de kroon te steken.

BRUSSEL -

Na de derde aflevering, ‘The Bourne Ultimatum’ (2007), weigerden acteur Matt Damon en regisseur Paul Greengrass om nog verder te werken aan een vierde aflevering gebaseerd op het beroemde personage van schrijver Robert Ludlum. Oorzaak was deels een gebrek aan interessan­te ideeën en deels de ontgoochel­ing van Damon en Greengrass over scenarist Tony Gilroy, die hen had achtergela­ten met een onafgewerk­t script. Gilroy, aangetrokk­en door de poen, keerde wel terug. Zo ontstond ‘The Bourne Legacy’ zonder Bourne, maar met een andere killer op de loop in de hoofdrol (Jeremy Renner). ‘The Bourne Legacy’ werd echter geen superhit zoals de eerste drie films en het duo Greengrass-Damon had met ‘Green Zone’ een zware flop in handen. Beide partijen hadden genoeg redenen om een vijfde film te plannen, zonder Gilroy uiteraard. Plotsklaps wist Greengrass waar hij heen wilde. Aangezien Bourne nu weet wie hij is, moet hij op zoek gaan naar de dingen in zijn verleden die hij nooit geweten heeft. Aanleiding is een agente en een hacker die Bourne geheime informatie over zijn vader overhandig­en. Voor de CIA is het opduiken van Bourne genoeg reden om te besluiten dat hij met de hackers meewerkt. “Ik vond dat ik destijds geen vierde deel in mij had”, vertelde Greengrass aan de internatio­nale pers. “En wat ik toen zei, was geen leugen. Ik heb ‘Jason Bourne’ nooit gepland. Het waren Matt en mijn monteur Chris Rouse die voelden dat we nog een film konden maken, omdat de wereld flink veranderd is sinds 2007. Ik was aanvankeli­jk sceptisch. Maar toen Matt me vertelde dat we ons gelukkig mochten prijzen met zo’n trouw publiek, klikte er iets.”

Zeg nooit ‘nooit meer’

“We zullen nooit meer ‘never’ zeggen”, grapte Greengrass nadat ‘Jason Bourne’ in Londen werd voorgestel­d. Daarmee verwees hij naar de uitspraak van Sean Connery toen ze hem vroegen of hij na ‘Diamonds Are Forever’ ooit nog James Bond zou willen spelen. “Never again”, zei Connery, en bijna 10 jaar later speelde hij opnieuw 007 in ‘Never Say Never Again’. Maar de boutade van Greengrass heeft nog een andere betekenis. Hij beseft ook dat Bourne nu wel heel dicht bij Bond komt. De eerste drie ‘Bourne’-films hadden nog een band met de realiteit, maar in ‘Jason Bourne’ is geloofwaar­digheid geen prioriteit meer. Niet alleen weet Jason alle mogelijke deuren te openen, hij is een geniale computersp­ecialist en hij

Matt Damon keert terug als moordenaar Jason Bourne in de vijfde film van de franchise. kent Athene, Berlijn en Las Vegas op zijn duimpje. Zoals de Bond van Daniel Craig in ‘Skyfall’ en ‘Spectre’ besluit hij te peuteren in zijn eigen verleden. Meer bepaald gaat hij op zoek naar de moordenaar van zijn vader en wordt hij achtervolg­d door een collegamoo­rdenaar (Vincent Cassel) die er wel normaler uitziet dan Javier Bardem in ‘Skyfall’, maar minstens zo meedogenlo­os is. De opperschur­k van dienst (Tommy Lee Jones) is nu wel een CIA-chef in maatpak, maar qua boosaardig­heid heeft hij veel weg van Blofeld (Christophe­r Waltz) in ‘Spectre’. En wie aanvankeli­jk dacht dat de finale een realistisc­he actieparti­j ging worden, zal verrast worden door een over-thetopvan een tankwagen die een hele wijk in Las Vegas tot een puinhoop herleidt.

Paul GREENGRASS Regisseur ‘Jason Bourne’

Brandend actueel

‘Jason Bourne’ is kortom actie in het kwadraat, maar meer dan ooit een formulefil­m op maat gesneden voor de Bond-fans. Ter verdedigin­g van deze Bourne-film kan je evenwel opwerpen dat de Bondfilms van Sam Mendes zelf zwaar geïnspiree­rd waren door de Bourne-films. Daarnaast is Greengrass een heel slimme kerel die deze vijfde film met brandend actuele thema’s injecteerd­e. Wanneer Bourne in Athene zijn contactper­soon opzoekt, is dat tijdens een grote betoging van een Griekenlan­d in volle crisis. Het conflict dat de hele film drijft, is het vrijgeven van gevoelige informatie door een figuur à la Julian Assange - de man achter klokkenlui­derwebsite Wikileaks - op het moment dat de CIA een Steve Jobs-kloon contacteer­t om grenzeloos toegang te krijgen tot alle computers. Het eindresult­aat is slim actieverti­er, ook al voel je nu wel het opportunis­me van Greengrass en Damon. In het Hollywood van vandaag is dat echter een noodzaak om te overleven. ‘Bourne 6’ is al in aantocht.

Matt Damon voelde dat we nog een film konden maken, omdat de wereld flink veranderd is sinds 2007

Jason Bourne’ komt in de zalen op 10 augustus.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium