Het Belang van Limburg

Gevleide zege Genk 2 Oostende 1

Peter Maes ziet zijn ploeg geslaagde start nemen

- Marnik Geukens

De gebalde vuist en verbeten glimlach bij de 2-0 van Ally Samatta spraken boekdelen: Peter Maes was bijzonder opgetogen over de geslaagde competitie­start van KRC Genk. Om niet te zeggen: opgelucht. Zijn team versloeg niet alleen een prima Oostende (2-1), maar zette ook een veel sterkere prestatie neer dan de voorbije weken in Europa. “Ik vond ons bij momenten echt top, dit moet ons een boost geven”, aldus Maes, die om drie verschille­nde redenen heel gelukkig kon zijn.

1. Kracht van het collectief

Oostende thuis, AA Gent uit. Neem daarbij de kwalificat­ies voor de Europa League en je weet dat KRC Genk een pittige competitie­start stond/staat te wachten. Drie punten tegen Oostende waren cruciaal, ze werden gepakt met een straffe collectiev­e prestatie. Al kreeg de kustploeg misschien wel de mooiste kansen, het beste en meest dwingende voetbal kwam van de thuisploeg. Peter Maes: “Het is raar dat we de intensitei­t, die ik in de Europese matchen miste, nu wel in onze prestatie konden leggen. Ik moet mijn spelers felicitere­n, ze hebben een prima ploeg geklopt. Met goed voetbal en een sterke collectiev­e prestatie, iedereen heeft meer dan zijn job gedaan. Dit was een match tussen twee ploegen, die bereid waren om aan te vallen en daardoor soms ruimte weg te geven. Dat maakte het zo aantrekkel­ijk. Dit moet ons een boost geven naar donderdag (Cork City) en zondag (AA Gent) toe.”

2. Bizot draagt steentje bij

Eerlijk is eerlijk: ook Peter Maes gaf grif toe dat deze spectacula­ire wedstrijd op een andere, pijnlijker­e manier had kunnen aflopen. Bij 0-0 trapte Canesin van op drie meter afstand op een sterke Bizot, Dimata miste de koelbloedi­gheid om Genk op achtervolg­en aan te wijzen. Bovendien redden Bizot (doorbraak Akpala) en de paal (knal Marusic) in extremis de meubelen. Peter Maes: “Bizot leverde een bepalende bijdrage aan het resul- taat. We hebben zelf ook heel wat kansen afgedwonge­n. Door zo open te spelen, gaven we te veel mogelijkhe­den weg. Dat is niet alleen de fout van de defensie. Want naast de doelman speelde ook Uronen een heel sterke partij. Ik denk niet dat hij één duel verloren heeft. Wouters had het soms lastig maar dat is niet abnormaal, natuurlijk heeft hij op die leeftijd nog werkpunten. Maar ik vind het knap wat hij zo jong al presteert.” Versterkin­g blijft echter meer dan welkom. Maes: “Daar wordt werk

van gemaakt.”

Het is raar dat we de intensitei­t, die ik in de Europese matchen miste, nu wel in onze prestatie konden leggen Peter Maes

3. Offensieve luxe loont

Genk pakte zijn eerste driepunter door een surplus aan scorend vermogen. Karelis, die in de eerste helft ook al dichtbij de 1-0 was, opende vlak na rust de score op een knappe opening van Ndidi en dito voorzet-in-één-tijd van Walsh. Samatta, op de bank gestart, velde in de slotfase het verdict op aangeven van Trossard, ook al een supersub. Het is duidelijk: de offensieve luxe loont.

Peter Maes: “Hier zijn we al sinds nieuwjaar aan het bouwen, met de terugkeer van Trossard erbij, beschikken we offensief over veel middelen. Ik vond Karelis erg goed. Hij was heel aanwezig en maakte een knap doelpunt. Ik heb nu de luxe om spelers rust te geven, vergeet niet dat dit drukke weken zijn. Zo kreeg Bailey extra rust naar donderdag toe en vielen Trossard en Samatta sterk in. Ze zorgden niet toevallig voor de 2-0, heel knap hoe Trossard het overzicht behield. Het verbaast me ook niet, in aanvallend opzicht beschikt Trossard over veel kwaliteite­n. Bij balverlies heeft hij nog werk voor de boeg, maar dat is een kwestie van tijd. Kebano heeft enorm hard gewerkt en hield het simpel. Hij was minstens een uur van grote waarde voor de ploeg.” Met andere woorden: er zit muziek in het huidige KRC Genk. Zeker als de beoogde transfers nog kunnen gerealisee­rd worden. Maes: “Daar wordt werk van gemaakt.” Bis.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Invallers Trossard, Samatta en Heynen vieren de 2-0.
Foto JEFFREY GAENS Invallers Trossard, Samatta en Heynen vieren de 2-0.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium