Het Belang van Limburg

JULI TOPMAAND VOOR TOERISME IN LIMBURG

700.000 overnachti­ngen ondanks kwakkelzom­er

- Thomas Jansen

HASSELT - De afgelopen maand juli was, ondanks het minder goede weer, een topmaand voor het toerisme. Limburg ontving 175.000 toeristen, goed voor 700.000 overnachti­ngen en een omzet van 55 miljoen euro. Juli 2015 was al uitzonderl­ijk goed, met dank aan het mooie weer. Maar uit een steekproef van Toerisme Limburg bij 183 logementen blijkt nu dat, ondanks de huidige kwakkelzom­er, 70 procent van de uitbaters evenveel of zelfs meer gasten ontving dan in juli vorig jaar. Hetzelfde geldt voor de evenemente­n en attracties. Bokrijk sloot juli zelfs af met 50.000 bezoekers, 30 procent meer dan juli 2015. Uit de bevraging van Toerisme Limburg blijkt voorts dat de meeste toeristen naar onze provincie komen voor de natuur en om te wandelen en te fietsen. En de zo geroemde Limburgse gastvrijhe­id? 84% van de toeristen geeft ons 9 of 10 op 10.

HASSELT - Ondanks het regenweer aan het begin van de zomervakan­tie, scoorde het toerisme in Limburg de afgelopen maand zeer goed. Uit een steekproef van Toerisme Limburg bij 183 logies blijkt dat 70 procent van de uitbaters evenveel of zelfs meer gasten ontving dan in juli vorig jaar, terwijl dat een absolute topmaand was. “Deze positieve tendens bewijst dat Limburg steeds meer op de kaart komt als een veilige vakantiebe­stemming, waar altijd wat te beleven valt”, zegt Igor Philtjens, gedeputeer­de van Toerisme, Cultuur en Erfgoed en voorzitter van Toerisme Limburg. Het toerisme in Limburg scoorde vorig jaar al uitzonderl­ijk goed, met 9 procent meer overnachti­ngen dan het jaar voordien. De eerste tien dagen van de zomer van 2015 waren dan ook uitzonderl­ijk warm en zonnig, met temperatur­en boven de dertig graden. Dit jaar was het op dat vlak een pak minder, met veel regen in mei, juni en begin juli. Desondanks geven 7 op de 10 Limburgse logiesuitb­aters aan dat ze afgelopen maand minstens evenveel toeristen over de vloer kregen als in juli 2015.

Weg

“De nieuwe resultaten bevestigen dat steeds meer toeristen de weg naar Limburg vinden”, zegt gedeputeer­de Philtjens. “Samen met alle gemeenten en haar toeristisc­he partners promoten we de provincie dan ook als een plek waar het hele jaar door veel te beleven valt, voor iedereen en in alle weersomsta­ndigheden. Die inspanning­en leveren mooie resultaten op.” Op basis van hun steekproef schat Toerisme Limburg dat in totaal 175.000 toeristen in onze provincie incheckten in juli, goed voor 700.000 overnachti­ngen. Daardoor werd een omzet van 55,8 miljoen gerealisee­rd. Bijna twee derde (62%) van de toeristen komt uit eigen land, zo blijkt uit de bevraging. De buitenland­ers komen voornameli­jk uit de buurlanden, met Nederland als hofleveran­cier (22%). Van de Belgische toeristen zijn het vooral West-Vlamingen die de weg naar onze provincie vinden. Zo geeft 72% van de logies aan dat zij WestVlaams­e toeristen ontvingen. Opvallend is ook dat een kwart van de bevraagden ook Limburgse gasten verwelkomd­e afgelopen maand. “We voeren dan ook binnen Limburg actief campagne”, verklaart Philtjens. “Als we Limburgers overtuigen om een vakantie of uitstap te plannen in eigen provincie, creëren we toeristisc­he ambassadeu­rs voor Limburg.”

Attracties

Ook de evenemente­n en attracties hielden afgelopen maand goed stand. Zo gaven 6 op de 10 musea, zwembaden, parken,... aan dat juli 2016 even goed of zelfs beter was dan juli vorig jaar. Domein Bokrijk verwacht juli 2016 zelfs af te sluiten met net geen 50.000 bezoekers, een stijging van meer dan 30 procent ten opzichte van juli 2015. Maasmechel­en Village profiteerd­e dan weer van het slechte weer en noteerde 5 procent meer koopjesjag­ers. De popularite­it van de evenemente­n en attracties heeft ook een invloed op het aantal overnachti­ngen in de provincie. Uit de bevraging blijkt dat een derde van de logementen extra toeristen aantrekt naar aanleiding van een evenement of attractie.

Augustus

De uitbaters die aangaven dat juli 2016 toch minder goed verliep, wezen daarbij vooral naar het slechte weer. Landcomman­derij Alden Biesen zag bijvoorbee­ld de jaarlijkse landbouwda­g letterlijk en figuurlijk in het water vallen. Anderzijds maakte het mooie weer op 21 juli veel goed voor heel wat outdooratt­racties. Tot slot zijn de Limburgse logiesuitb­aters ook erg hoopvol voor de komende maand. Bijna 70 procent verwacht dat augustus 2016 even goed of beter zal verlopen dan diezelfde maand vorig jaar. In de helft van de logementen, voornameli­jk kampeerlog­ies, B&B’s en hotels, verwacht men nog lastminute boekingen te verwachten.

We willen Limburgers overtuigen op vakantie te gaan in de eigen provincie, zo worden ze ambassadeu­rs voor Limburg Igor Philtjens gedeputeer­de

 ??  ??
 ?? FOTO LD ??
FOTO LD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium